Parlamenter diplomasi çerçevesinde; parlamenterlerin ülkeler arasındaki karşılıklı anlayışı geliştirme, çeşitli konularda işbirliği ve görüş alışverişinin sağlanması,iki dost ülke parlamentoları arasında yakınlaşma, Parlamento üyelerinin tanışması ve ülkelerin tanıtımı için karşılıklı resmi ziyaretler düzenleyerek uluslararasındaki dostluğun geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla oluşturulan karşılıklı diplomatik münasebetleri kapsamaktadır.
28.03.1990 tarih ve 3620 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Hükümleri gereğince ve Dışişleri Bakanlığı’nın da uygun görüşüyle iki ülke arasında Parlamentolar Arası
Dostluk Grupları oluşturulur.
20. Yasama Dönemi Türkiye-Katar Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Refaiddin ŞAHİN'dir.
21. Yasama Dönemi Türkiye-Katar Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Yaşar ÖZTÜRK'dür.
22. Yasama Dönemi Türkiye-Katar Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Beşir HAMİDİ'dir.
23. Yasama Dönemi Türkiye-Katar Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Halit DEMİR'dir.
24. Yasama Dönemi Türkiye-Katar Parlamentolar Arası Dostlukl Grubu Başkanı Yahya AKMAN'dır.
26. Yasama Dönemi Türkiye-Katar Parlamentolar Arası Dostlukl Grubu Başkanı Yasin AKTAY'dır.
Parlamento TarihçesiDevletin yönetim şekli, Mutlak Monarşidir.
Yasama Organı;
Emir yürütme ve yasama erkinin başıdır. Bakanlar ve Bakanlar Kurulu ile 35 üyeli Danışma Meclisi üyeleri Emir tarafından atanmakta ve azledilebilmektedir. Ülkede 2005 yılında kabul edilen Anayasa yürürlüktedir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin tanıtımı kapsamında ziyaretçilerin rehber eşliğinde gezdirilmesi, Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı tarafından hazırlanan bir program dahilinde gerçekleştirilmektedir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ziyaret etmek için e-Devlet üzerinden randevu talebinde bulunabilirsiniz.
Milli İradenin kalbinin attığı yer olan Türkiye Büyük Millet Meclisi tüm vatandaşlarımızın ziyaretine açılmıştır. Her ayın ilk Cumartesi günü 11.00 - 15.00 saatleri arasında önceden herhangi bir randevu almaksızın saat başı gerçekleştirilen gezi programlarına katılabilmek için TBMM Dikmen Kapısına gelmeniz yeterli olacaktır.
'Birinci Millî Mimarlık Dönemi Üslubu'nun Ankara'daki ilk örneklerinden olan I.TBMM Binası, 1920-1924 yılları arasında Kurucu Meclis olarak da görev yapan Gazi Meclis tarafından kullanılmıştır. Halen TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı uhdesinde Kurtuluş Savaşı Müzesi (I.TBMM Binası) olarak hizmet vermektedir.
Kuruluşu Cumhuriyetin ilk yıllarına dayanan Milli Saraylar, zaman içerisindeki katılımlarla birlikte, iki saray, üç köşk, beş kasır, üç müze ve iki fabrikayı bünyesinde barındırmaktadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni aşağıdaki bağlantıyı kullanarak sanal olarak gezebilirsiniz.
Yasama ve Denetim Hizmetlerine İlişkin Tanıtım Videolarına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.