KOMİSYON KONUŞMASI

ORHAN YEGİN (Ankara) - Mevcut durumda belediyeler biletle girilen eğlence yerlerinden alınan biletler üzerinden eğlence vergisi tahsil etmektedir. Bu vergi bilet fiyatına yansıtılarak doğrudan vatandaştan alınmakta ve belediyelerin gelir kalemlerinden de birini oluşturmaktadır. Burada yaptığımız düzenlemeyle gençler veya öğrenciler için özel bir muafiyet bulunmadığı için yani yaşa ve öğrencilik durumuna bakılmaksızın herkesin ödediği bilet üzerinden dolaylı olarak bu vergi de ödenmektedir fakat maddede her ne kadar böyle olsa da bir fiilî durum var, o da şu: Cumhurbaşkanlığı kararıyla kanuni oranların indirilme yetkisi kullanılarak bugün uygulanan oranlar yerli film gösterimlerinde, yabancı film gösterimlerinde, tiyatro, opera, operet, bale, Karagöz, kukla ve orta oyununda, spor müsabakaları, at yarışları ve konserler gibi gösterilerde aslında sıfıra indirilmiş durumda fakat lunaparklar, işte eğlence yerleri gibi yerlerde bu vergiler hâlâ devam etmektedir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ORHAN YEGİN (Ankara) - Şimdi, burada yaptığımız düzenlemeyle eğlence vergisinde biletle girilen yerlerde yani sinema, tiyatro, konser ve benzeri yerlerde 18 yaşını doldurmamış kişiler ve eğitime devam eden ama 25 yaşını doldurmamış öğrenciler için düzenlenen biletler üzerinden eğlence vergisi alınmayacağını kanunla netleştirmiş oluyoruz.

MEHMET MUŞ (Samsun) - Evet, 12'nci maddeyle alakalı söz talebi? Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

13'üncü maddeyi müzakereye açıyorum.

Buyurun.

ORHAN YEGİN (Ankara) - Yerel yönetimlerin taksitli taşınmaz satışına imkân veren bir düzenleme. Kanunda hazine taşınmazlarının satışında taksitli satış usulünün uygulanacağı açık şekilde yazıyor fakat Belediye Kanunu'nda bu açık bir şekilde yazmıyor. Bazı belediyeler bu yazmadığı hâlde, yasaklayan bir hüküm de olmadığı hâlde bazı satışlarını taksitli yapmışlar, bunlar Sayıştay denetimlerinde raporlara girmiş.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ORHAN YEGİN (Ankara) - Dolayısıyla burada bir kanuni düzenleme ihtiyacı oluyor, belediyelerin de taşınmazlarını taksitle satabilme imkânı getiriyoruz. Az önce de konuşmalarda ifade etmiştim -ya, bu büyük araziler denildi, işte, peşkeş çekilmekten bahsedildi- burada hedef şu: Bir şeyi peşin satarsanız, o parayı hazırlayan kişi sayısı az olur, taksitli satarsanız rağbet daha da çoğalır. Aslında bu, rağbeti çoğaltan, rağbet çoğalınca da bir ürünün, malın, taşınmazın fiyatı artar, daha fazla ona fiyat ödeme eğilimi ortaya çıkar çünkü ödemek daha kolay hâle gelmiş olabilir. Dolayısıyla bu düzenleme belediye taşınmazlarının daha çok katılımcıyla daha yüksek bedellerden satışına imkân veren veyahut da imar düzenlemelerinde kendi imar parsellerinde küçücük belediye payları olan kişilerin, o parselde payı olan konut sahiplerinin, arsa sahiplerinin belediye paylarını almak istediklerinde -bazen evi var, orada oturuyor, başkaca da bir geliri de yok ama o parselin o payını da belediyeden almak istiyor- peşin para veremiyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ORHAN YEGİN (Ankara) - Bitiriyorum.

Dolayısıyla belediye bunu o hak sahiplerine taksitle alabilmeleri imkânını da veriyor ama tabii, bunlar açık ihaleyle yapılan işlemlerde ve bunun taksitle satış yapılacağının da önceden belirtilmesi gerekiyor. Sabahki konuşmada şöyle bir şey söylendi, kim söyledi bilmiyorum. Yani burada, işte, peşin satış gözükecek, sonra taksitle; hayır, öyle bir şey söz konusu değil. Bu taşınmazın taksitle satışının yapılacağı duyurulacak ama siz taksitli sattığınız hâlde ben paramı peşin ödemek isteyebilirim, bir an önce mülkiyeti almak isteyebilirim, dolayısıyla o taksitli satış imkânından yararlanmak için de bir protokol düzenlenecek ancak buranın taksitle satılacağı muhakkak şartnamede duyurulacak ama siz taksitli sattığınız hâlde ben parayı hemen ödemek ve taşınmazın mülkiyetini almak isteyebilirim.