|
|
AVRUPA-AKDENİZ PARLAMENTER ASAMBLESİ |
|
TASLAK TAVSİYE KARARI
Avrupa-Akdeniz Parlamenter Asamblesi (AAPA) Ekonomik ve Mali Konular, Sosyal İşler ve Eğitim Komitesi adına Komite Başkanı Dr. Hashim Ad-Dabbas tarafından,
“Avrupa-Akdeniz Bölgesinde Milenyum Kalkınma Hedefleri” konusunda Komite Başkan Yardımcısı Jamila Madeira,
ve
“Avrupa-Akdeniz Ülkeleri Arasında Yatırımların Geleceği” konusunda Sayın Abderrahman Bouhrizi tarafından getirilen teklifler çerçevesinde hazırlanmıştır.
- Açlığın yok edilmesi amacıyla, bütün olarak uluslararası toplum tarafından oluşturulan ve Dünya Devlet Başkanları tarafından imzalanan, Milenyum Kalkınma Hedeflerini düzenleyen 8 Eylül 2000 tarihli Milenyum Deklarasyonu’nu göz önünde tutarak,
– En yakın 2006 yılında çıkartılan, Milenyum Deklarasyonu’nun uygulanmasına ilişkin BM yıllık raporlarını göz önünde tutarak,
– En yakın 2005 yılında çıkan, BM Kalkınma Programı çerçevesinde hazırlanan başarılı Arap İnsani Kalkınma Raporlarını göz önünde tutarak,
– 2006 tarihli dünyada gıda güvensizliğinin durumu konulu Gıda ve Tarım Örgütü raporunu göz önünde tutarak,
– “Kalkınmada Yatırım: Milenyum Kalkınma Hedeflerini Gerçekleştirmek için Pratik bir Plan” başlıklı, Prof. Jeffrey Sachs’ın başkanlık yaptığı BM görev gücü raporunu göz önünde tutarak,
– En son 2005 yılında yayınlanan, yardımların etkinliği konulu OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) raporlarını göz önünde tutarak,
– Özellikle şu uluslararası Konferansların sonuçlarını ve nihai deklarasyonlarını göz önünde tutarak: Kalkınmanın Finansmanı konulu Uluslararası Konferans (Monterrey, 2002), Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi (Johannesburg, 2002), BM Üçüncü En Az Gelişen Ülkeler Konferansı (Brüksel, 2001), Dünya Eğitim Forumu (Dakar, 2000) ve Nüfus ve Kalkınma konulu Uluslararası Konferans (Kahire+5)’a ilişkin olarak 1999 tarihli BM Genel Kurulu’nun Özel Oturumu.
– Yardımların Etkinliği konulu Üst-Düzey Forumu (Paris, 2006) ve yardımları daha etkili hale getirmek için beş temel ilke koyan bu Forumun nihai Deklarasyonunu göz önünde bulundurarak,
– Avrupa-Akdeniz Ortaklığını kuran 28 Kasım 1995 tarihli Barselona Deklarasyonu’nu göz önünde bulundurarak,
– “Avrupa Akdeniz Ortaklığının 10.Yıldönümü: Gelecek Beş Yılın Tehditleriyle Mücadele Etmek İçin Çalışma Programı” başlığını taşıyan, 27-28 Kasım 2005 tarihinde Barselona’da yapılan birinci Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesinde sunulan ve Konsey ile Avrupa Parlamentosu’na gönderilen Komisyon bildirisini göz önünde bulundurarak,
– “Daha Geniş Avrupa-Komşuluk: Doğu ve Güney Komşularımızla İlişkiler için Yeni Bir Çerçeve” başlıklı, Konsey ile Avrupa Parlamentosu’na gönderilen Komisyon bildirisini; “Avrupa Komşuluk Politikasının Güçlendirilmesi” konulu Konsey ile Avrupa Parlamentosu’na gönderilen bildiriyi; Avrupa Komşuluk Politikası altında Eylem Planları için Komisyonun önerilerine ilişkin bildiriyi ve İsrail, Ürdün, Fas, Filistin Otoritesi ve Tunus Eylem Planlarını göz önünde bulundurarak,.
– “Akdeniz İçin bir Çevre Stratejisi Kurulması” başlıklı, Konsey ile Avrupa Parlamentosu’na gönderilen Komisyon bildirisini göz önünde bulundurarak,
– Çevreden Sorumlu Arap Bakanlar Konseyi tarafından 2002 tarihinde kabul edilip, Sürdürülebilir Kalkınma konulu Johannesburg Dünya Zirvesi’ne sunulan “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Arap Girişimi” ve ilgili eylem planını gözönünde bulundurarak,
- Kasım 2005 tarihli AAPA Olağanüstü Genel Kurul toplantısında kabul edilen kararı göz önünde bulundurarak,
_ “FEMIP”in Avrupa Akdeniz Kalkınma Bankası’na dönüşüm Şartları konulu 11 Mayıs 2006 tarihinde Brüksel’de kabul edilen ve Haziran 2006’da Tunus’ta yapılan Avrupa-Akdeniz ECOFIN Bakanlar Konseyinde dağıtılan raporu ve sonuçlarını dikkate alarak,
– 28 Kasım 2006 tarihinde Tampere’de yapılan, 8.Avrupa-Akdeniz Dışişleri Bakanları Konferansı sonuçlarını; 14-15 Kasım 2006 tarihinde İstanbul’da yapılan “Toplumda Kadının Rolünün Güçlendirilmesi” konulu Avrupa-Akdeniz Konferansı sonuçlarını ve 20 Kasım 2006 tarihinde Kahire’de yapılan 3.Avrupa Akdeniz Çevre Konulu Bakanlar Konferansı nihai deklarasyonunu göz önünde bulundurarak,
– Mart 2006 tarihinde Brüksel’de yapılan AAPA Genel Kurulunda kabul edilen kararı göz önünde bulundurarak,
A. Milenyum Kalkınma Hedefleri, açlığı yok edecek bir dünya ortaklığı projesidir ve sonuçları sorumluluk ruhuyla izlenmelidir ve hükümetler, yerel ve bölgesel idareler, sivil toplum, Hükümetlerdışı örgütler, işveren örgütleri, ticaret birlikleri ve siyasi otorite sahipleri, özellikle milletvekillerinin katılımı sağlanmalıdır.
B. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinde yer alan pek çok sayıda insan hakkına (eğitim hakkı, sağlık hakkı, makul barınma hakkı gibi) uygun olan Milenyum Kalkınma Hedeflerinin başarıya ulaşması, sürdürülebilir kalkınma, adalet, barış, iyi yönetim ve hukuk kuralı ilkelerini geliştirmeyi amaçlayan daha geniş bir yaklaşım teşkil etmektedir.
C. Avrupa-Akdeniz Ortaklığının temel amaçlarından biri Akdeniz’in iki kıyısı arasındaki insani ve sosyo-ekonomik gelişme farklılıklarını daraltmaktır. Ortaklık, bu nedenle Barselona Süreci’nin mücadeleyi üstlendiği, Milenyum Kalkınma Hedefleri tarafından kuşatılan bir kaç sosyal ve ekonomik tehditle (eğitim, kamu sağlığı, cinsiyet eşitliği gibi) iç içedir.
D. Açlığı sınırlayıp, eğitimi, cinsiyet eşitliğini, sağlık ve çevre konularını geliştirecek önlemlerin; Avrupa sosyal modelinin kalbindeki hedeflerin; Akdeniz’in geleceğinde enerji, ulaşım ve ticaret kadar hayati olduğuna inanmaktadır.
E. Zorlu çatışmaların sebep olduğu güvensizlik ve siyasi istikrarsızlık, tahrip edici insani ve ekonomik sonuçlar yanı sıra; hem ulusal, hem de bölgesel düzeyde halkların siyasi, sosyal ve ekonomik kalkınması konusunda çok derin yankılara sahiptir.
F. Arap dünyası ile ilgili BM Kalkınma Programı (UNDP) raporlarından görüleceği üzere, Akdeniz taraf ülkeleri tarafından, insani gelişimle ilgili 20 yılı aşkın süredir önemli gayretler göstermelerine rağmen, Milenyum Kalkınma Hedeflerinin başarılmasına yönelik ilerleme son yıllarda yavaşlama ve hatta gerileme eğilimindedir. Ayrıca olağan göstergeler sık sık şehir ve kırsal bölgeler arasındaki farklılıkları ortaya koymaktadır.
G. Akdeniz’in güney kıyı sınırını oluşturan ülkelerdeki kırsal bölgelerin, yetersiz kollektif ve sosyal altyapıları ile eksik istihdam ve cehalet tarafından handikaba uğratıldıklarını ve bu kırsal kalkınma konularının hala düzenli ele alınmadığını kabul eder.
H. Toprak bölünmelerinin; kırsal nüfus azaltımı, marjinalleşme ile tehdit edilen hinterlandlarla, globalleşmenin sardığı kıyı şehir bölgeleri arasını genişleteceğinden endişe duymaktadır.
I. Yerel ve bölgesel idareler düzeyinde ademi merkeziyetçi işbirliğinin kırsal ve şehir alanları arasında kalkınma farklılıklarını sınırlamaya yardımcı olacak etkili bir araç olduğunu ve bunların Milenyum Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için siyasi ve idari düzeyde uygun kararlar alınmasını sağlayacağını vurgular.
J. Sürdürülebilir kalkınma ile aşırı yoksulluğun ve açlığın ortadan kaldırılması, esasen bağlantılıdır ve fakir kırsal bölge sakinlerinin geliri hemen hemen tümüyle karasal veya denizden temel doğal kaynaklarının ve temiz su stoklarının iyi idaresine dayanmaktadır.
K. Açlığın kökünün kurutulması, Milenyum Kalkınma Hedeflerinin uygulanması, ve yardım konusunda bir gelişme sağlanabilirse ve ancak o zaman kadın ve erkek arasındaki eşitsizliklerle mücadele için bir eyleme geçilebilir.
L. Kadınların gelişmesi, gelişmekte olan ülkelerde otomatik olarak daha fazla sosyal ve ekonomik ilerlemeye neden olacaktır ve vatandaşların refahını geliştirmeye yardımcı olacaktır.
M. Resmi Kalkınma Yardımı (Official Development Assistance) için mevcut önerilen fonun hala 190 milyon doların altında olduğu gerçeğinden üzüntü duymaktadır, Milenyum Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için gelişmekte olan ülkeler için birkaç tahmine göre, uygun rakam gereklidir.
N. Milenyum Kalkınma Hedeflerinin başarısı için, tutarlılık anahtar faktördür. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) Kalkınma İşbirliği Birimi tarafından yapılan yoksulluk sınırlama politikaları ve uygulama konularındaki bir çalışmada belirtildiği üzere, Donörler şimdiye dek çok az siyasi tutarlılıktan öteye gidememişlerdir.
O. BM Kalkınma Programı’nın (UNDP) 2006 tarihli ve “Kıtlığın Ötesi: Güç, Yoksulluk ve Global Su Krizi” başlıklı Beşeri Kalkınma Raporu, Arap dünyasındaki ve Avrupa Akdeniz Taraf ülkelerindeki nüfusun üçte birinden fazlasının içme suyu veya sağlıklı suya erişime sahip olmadıklarını göstermektedir. Örneklenirse, 2004 yılında belirli ortak ülkelerde içme suyu kaynakları ve sağlık hizmetleri miktarı, Cezayir’de %85 ile %92, Fas’ta % 73 ile %81 ve Tunus’ta % 85 ile %93 arasındadır.
P. Az suya sahip dünya nüfusunun %60’ı Akdeniz bölgesinin güney kıyısında ve Orta Doğu’da yoğunlaşmıştır. 2025 yılı itibariyle 63 milyon insan su sıkıntısından etkilenebilecektir. Gelişmekte olan ülkelerde yaşayan nüfusun yaklaşık yarısı, yaşamlarının bir noktasında içme suyuyla –yada eksikliğiyle- bağlantılı bir sağlık problemi yaşamıştır. Artan su problemi yılda 2 milyon çocuk öldürmektedir, Eğitimin 443 milyon günü her yıl su ile ilgili felaketler nedeniyle kaybedilmektedir.
Q. Adil kurallarla idare edilen ticaret, Monterrey’de kurulan kalkınma ortaklığının anahtar unsurudur ve ekonomik büyüme konusunda etkisi, Milenyum Kalkınma Hedeflerini Resmi Kalkınma Yardımı (ODA) veya borç feragatinden daha sürdürülebilir bir şekilde başarılı kılacaktır.
R. Fakir ülkelerin çıkarları aleyhine işleyen Dünya ticaret görüşmelerinin (Doha Round) kesilmesinden üzüntü duyar ve etkisiz ikili anlaşmalara geri dönme endişesi taşır.
S. Globalleşme uzun dönemde AB ve Akdeniz Ortaklarının oldukça yararına olacak bir Avrupa Akdeniz Serbest Ticaret Bölgesini teşvik edip, kurmada ekonomik, sosyal, bölgesel ve çevresel alanlarda çaba gösterecek fırsatlar sunmaktadır.
1. Milenyum Kalkınma Hedeflerinin başarılmasıyla, yoksulluğu ortadan kaldıracak kampanyaların ve Milenyum Deklarasyonu’nun uygulanmasının, kalkınma konusuna odaklanacak her Avrupa-Akdeniz politikasının ve ikili veya çoktaraflı işbirliği programlarının merkezinde olması gerektiği görüşünü muhafaza eder. Ayrıca yoksulluğun sebepleriyle mücadele edecek bir eylem de olmadıkça, ek borçlanmanın Milenyum Kalkınma Hedeflerini yerine getirmede yersiz kalacağını düşünmektedir.
2. Karşılıklı saygı ve insan onuruna saygı temeline dayanan adil ve kapsamlı bir barış düzeni kurulmadıkça, Orta Doğu krizinden etkilenen nüfus için sürdürülebilir insani gelişimin mümkün olmayacağına inanmaktadır.
3. Orta Doğu bölgesinin, bölge ülkelerindeki tüm yeni kalınma çabalarını zedeleyebilecek nükleer silahlardan ve diğer tüm toplu imha silahlarından arındırılmasını talep eder
4. Kalkınmanın, ekonomik ve siyasi idarelerini geliştirmek üzere, gelişmekte olan ülkelerin çabalarıyla başlayan ortak bir sorumluluk olduğunu (Monterrey Consensus tutanağından) tanır; dolayısıyla kalkınma finansmanının ana kaynağını teşkil eden, iç kaynakları mobilize etme yönündeki kapasitelerini geliştirmelerini sağlayacaktır. Akdeniz’in kuzey ülkelerini Akdeniz’in güney kıyı ülkelerine yaptıkları mali ve teknik yardımı artırmaya çağırır.
5. Akdeniz taraf ülkelerinin orta gelirli ülkeler kategorisine düştüklerine ve Avrupa-Akdeniz bölgesinde Milenyum Kalkınma Hedeflerinin gerçekleştirilmesinin büyük ölçüde etkinlik ve insan sermayesine –ekonomik, sosyal ve siyasi haklarını kullanmaları için gereken araçları onlara vererek, böylece bu kesimin dünya ekonomisini yakalaması sağlanacaktır- yapılan yatırıma dayandığına işaret eder.
6. Akdeniz taraf ülkelerini, henüz yerine getirmemişlerse, Milenyum Kalkınma Hedefleri temeline dayalı bir yoksulluğu sınırlandırma stratejisi ile kendilerini donatmaya çağırır. Zaten mevcut olabilecek bu tür stratejilerin gözden geçirilmesi ve bunların Milenyum Kalkınma Hedefleri çerçevesine getirilmesi çağrısında bulunur. Akdeniz’in kuzeyindeki taraf ülkeleri, güney kıyısındaki ülkelerin borçlarını hafifletmeyi amaçlayan çabalarını sürdürmeye teşvik eder.
7. Yoksulluk Azaltma Strateji Kağıtları’nın; ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde rol oynayan tüm hükümet ve sosyal ortakları içine alarak, açık danışma sürecinde, Milenyum Kalkınma Hedeflerinin gerçekleştirilebilmesindeki temel araçlar olduğuna inanır.
8. Kalkınma yardımı için Gayri Safi Milli Gelirin %0.7 tahsis hedefi olan 4 AB Üyesi Devleti kutlar ve çabalarını bu doğrultuda sürdürmek için programlar hazırlayan ülkeleri teşvik eder. Yardımların düzeyini artırmaya hala isteksiz olan üye devletler bulunduğu ve bunun taahhütleri daha erken yerine getirme sözünden onları geri adım atmaya mecbur bıraktığı gerçeğinden üzüntü duyar
9. Barselona Sürecine üye ülkelerin Milenyum Kalkınma Hedeflerini karşılıklı sorumluluk dahilinde başarmalarını teşvik etmek ve ortak ülkeler tarafından izlenilen politikaların tutarlılığı için, kalkınma hedefleri ışığında üye ülkeler için yerel ve bölgesel idarecilerin de dahil olduğu bir Avrupa-Akdeniz emsal tarama planı oluşturma fikrini destekler.
10. Avrupa-Akdeniz işbirliğinin amacının sadece karşılıklı ilişkileri pekiştirmek değil, aynı zamanda işbirliği ve bölgesel bütünleşme ağlarını kurmak olduğunu vurgular; Komisyon’u Milenyum Kalkınma Hedefleri ve Avrupa-Akdeniz İşbirliği arasındaki ilişki için pratik söylem vermesine ve mevcut olanları güçlendirirken, çok taraflı yeni enerji ve ulaşım anlaşmaları yapmaya davet eder.
11. Başlıca Trans-Avrupa ulaşım eksenlerinin komşu ülkelere genişletilmesi ile ilgili son Komisyon Bildirisini memnuniyetle karşılar. Ulaşım sektöründe AB ve komşu ülkeler arasında (Akdeniz ortakları arasında) işbirliği için önerilen ilkelerin uygulanmasının öneminin altını çizer. Beş çokuluslu eksenin kabul edilmesi yönündeki Komisyon teklifini destekler.
12. AB üye devletlerini, bütün ilgili hükümet politikalarının kalkınma ve yoksulluk azaltıcı amaçlarla uygun olduğunu temin etmeye ve bunda tutarlılık ilkesini uygulamaya çağırır.
13. Avrupa Komisyonunu, Avrupa Parlamentosunu, üye devletleri ve Akdeniz ortak ülkelerini, ODA (resmi Kalkınma Yardımı) vaatlerini de içeren, gelişme finans kaynaklarını seferber etmek için yenilikçi yollar aramada güçlerini birleştirmeye davet eder.
14. Akdeniz Taraf ülkelerine, AB desteğiyle, aşağıdaki önlemleri almalarını önerir:
- Vergi kaçakçılığı ve dolandırıcılıkla savaşmayı ve yönetsel reform yapma,
- İşletmelerin resmi ekonomiye, teşvike dayalı vergi sistemi kurarak, ki kati bir şekilde uygulanmalı, bütünleşmelerini destekleme,
- Özel sektörün gelişmesi ve yatırımı teşvik için ekonomik reformları destekleme, KOBİ’lerin rolünün güçlendirilmesi yönünde bir düşünceden az kalmayacak şekilde ki, birçok ülkede istihdamın %50-70ini oluşturuyorlar.
- Gelen göçmen işçilerin mensubu oldukları ülkelere daha uygun koşullarda döviz transfer edebilmelerini sağlama ve o ülkelerin bu önemli katkıları, ulusal ekonomik kalkınma planlarında göz önüne almalarını temin etme.
- Alıcı ve gönderen ülkeler için, yolsuzlukla mücadelede ortaklık oluşturmaları gereğini vurgulama ve BM Yolsuzluk Sözleşmesini onaylamak için bir şey yapmamış ülkelere çağrıda bulunma.
- KOBİ’leri desteklemek için daha somut bir finansal temel sağlamada Avrupa Komisyonu’nun FEMIP’i adapte etme önerisini destekleme.
- Üretken sağlığı geliştirip, evrensel ilköğretimi sağlayarak; aşırı açlık, yoksulluk ile tehlikeli ve salgın hastalıkları azaltarak, en temel kalkınma hedeflerine ulaşmaya yardımcı olacak Avrupa Akdeniz dayanışma fonu kurmak.
15. Kız ya da erkek olsun her çocuğun, kırsal ya da kentsel alanda yaşayıp yaşamadığına bakılmaksızın, okula gidebilmesini, yüksek standartta eğitim almasını, en azından ilköğretim eğitimini tamamlamalarını ve herhangi bir yaştaki yüksek orandaki çocukların bir üst eğitime geçmelerini sağlamaları için eğitimdeki yüksek çabalarını sürdürmeleri konusunda ortak ülkelerdeki kamu yetkililerini teşvik eder. Bütün ortak ülkelere ve AB üye devletlerine şunları yapmaları konusunda çağrıda bulunur:
- kamu harcamalarının önemli bir bölümünü, eğitime tahsis etme
- Hassas/korunmasız çocuklara okul sistemi dışında ulaşmayı amaç edinen ulusal kampanyalar gerçekleştirme, sivil toplumu da içine katan
- Kızların eğitimine özel bir önem verilmesi, özellikle kırsal alanlarda, onların zamanından önce okuldan alınmamalarını temin etmek için çaba göstermelerini ve onlara kişisel gelişimleri ve kendi potansiyellerini kullanabilmeleri için gerekli fırsatları tanıma.
- Mali işbirliğinin en azından %50’sinin eğitime ayrılmasını öneren Komisyon’un belirttiği amacı uygulamaya çalışma,
- Diğer bağışçı kurumlarla, mesela Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası ve ya BM Kalkınma Planı gibi, eğitim projeleri ve programlarında yakın bir işbirliği içerisinde çalışma.
16. Cinsiyet eşitsizliğinin sınır aşan bir konu olduğunun göz önünde bulundurulmasını ve bu nedenle eşitsizlik giderici önlemlerin Milenyum Kalkınma Hedeflerine (Sağlık, eğitim, kırsal kalkınma, vb.) dayanan her türlü yatırımda eşitsizlik giderici önlemlerini göz önünde bulundurması.
17. Hükümetler ve sosyal paydaşları, önyargılarla savaşmak ve kadın haklarını ulusal yasalar altında ve sağlık, üreme ve eğitime ilişkin olarak güçlendirmek için kararlı adımlar atmaya çağırır
18. İş piyasasına eşit ulaşımı arttırmak için ve politikaya kadınların katılımını arttırmak için,
hükümetleri teşvike dayalı politikalar uygulamalarına davet eder.
19. Komisyon’dan, tüm aktivitelere kadınların katılımını artırmak amacıyla, Avrupa Akdeniz Ortaklığı veya Avrupa-Akdeniz Komşuluk Politikası çerçevesinde, Avrupa Birliği’nin proje ve programları yanı sıra, tüm politika çeşitlerine cinsiyet eşitliğini entegre etmesini talep eder; özellikle de uygun eylem programları ile teknik ve finans kaynaklarının kullanılmasını sağlayarak ve kadın hakları konusuyla ilgilenen STK’larla bilgi ve danışma prosedürlerini geliştirerek.
20. Milenyum kalkınma Hedefleri temeline dayanan, yoksulluğun azaltılması stratejilerinin oluşturulması ve izlenmesi konusunda kadınların aktif bir rol almalarını sağlar.
21. Mikrokredilerin kadının istihdam projelerindeki başarısına ve kadın istihdamına olan önemine işaret eder. Mikrokredi veren mali kurumların ve alıcıların sayısının artırılması gerektiğini düşünür. Dünya Bankası’nın bir çalışmasına göre, Arap ülkelerindeki potansiyel talebin yalnızca %3’ü şu anda karşılanmaktadır.
22. Kırsal bölgelerde yoksulluğu sınırlandırmak için, ticari tipteki tarımcılığı cesaretlendirerek, ürünün korunmasına yönelik uygun politikalar aracılığıyla, sürdürülebilir kırsal kalkınmaya yönelik yeni bir vizyon kabul etme talebinde bulunur.
23. AB’ni, güneyde tarımın sürdürülebilir kalkınması için ihtiyaç duyulan programları desteklemek üzere, kısmen Komşuluk politikası ve Avrupa Komisyonu’nun “Tarım Yol Haritası” programları kadar, fon ayırmaya çağırır.[1]
24. Akdeniz ülkelerini, Akdeniz’in belirli güney ve doğu ülkelerinde pek çok iş imkanı sağlayan ve temel bir milli gelir teşkil eden kümes hayvancılığı ve endüstrisini oldukça etkileyen kuş gribi ile mücadele edip, ortadan kaldırmayı amaçlayan global bir strateji geliştirmeye çağırır.
25. Bilhassa, ulusal ve bölgesel strateji kağıtlarında ve çeşitli Avrupa-Akdeniz işbirliği programlarındaki çevre ve sürdürülebilir kalkınma konuları dahil, Milenyum Kalkınma Hedeflerini gerçekleştirmeye yardımcı olmak üzere, ulusal ve bölgesel düzeyde, küresel ısınmanın etkileri dahil çevresel konuların düzenli olarak ele alınmasını ister.
26. Avrupa Akdeniz Ortaklarını, ozon tabakasındaki deliğin genişlemesi ve global uyarı ile bağlantılı ve çevreye tehlike oluşturarak florayı etkileyen emisyonlarını sınırlandırmaya çağırır. Mevcut uluslararası sözleşmelere dahil olan hükümler çerçevesinde, toksik atıklarını denizde veya karada yakmamaya davet eder.
27. Kırsal bölgelere ulaşım, enformasyon ve iletişim araçlarının; içme suyu, sağlık hizmetleri, modern enerji biçimlerinin (yenilenebilir enerji kaynakları dahil) ve doğal kaynakların sürdürülebilir idaresi için modern metotların ulaştırılmasını sağlamak için; taraf ülkeleri sağlam bir ölçek konusunda yatırım yapmaya çağırır.
28. Avrupa Komisyonunu ve Üye devletleri, kırsal ve şehir alanları arasında kalkınma farklılıklarını sınırlamaya yardımcı olacak işbirliği ve kalkınma programları için, yerel ve bölgesel idareler düzeyinde ademi merkeziyetçi işbirliği geliştirmeye çağırır.
29. Taraf ülkelere, yenilenebilir enerji alanında AR&GE ile ilgili AB programlarına katılma hakkı verme ve enerji arzının artırılmasıyla ilgili olan çevresel konuların dikkatlice ele alınmasını gerektirecek ve büyük ölçüde yenilenebilir enerjilerin üretimini teşvik edecek imkanlar hakkında stratejik bir diyalog içine girme konuları, AB ve enerji kaynakları olmayan Akdeniz ortakları için hayati olarak görülmektedir.
30. Üye devletleri ve Akdeniz ortak ülkelerini, enerji sektöründe, ikili anlaşmalar gibi ortak girişimlerde bulunmaya, Medgaz ve Arap Gazı Boru hattı gibi Akdeniz’in altındaki potansiyel petrol ve gaz kaynaklarının araştırılması ile ilgili ikili anlaşmalar imzalamaya davet eder.
31. Ticaretin, yerel ekonomilerdeki büyük potansiyelini ve önemini, ayrıca ticari ve sosyal konularda, insan haklarında ve oynadığı sosyal roldeki büyük potansiyelini ve önemini göz önüne alarak, birliği ve ortak ülkeleri adil ticareti teşvik etmeye ve geliştirmeye davet eder.
32. Birliği ve ortak ülkeleri, komisyonca belirlenen ‘Tarım İçin Yol Haritası’nda belirtildiği üzere serbestleştirme sürecinde, dönemsel asimetri ve tedrici uygulama ilkelerine uyumu sağlamaya, böylelikle 2010 yılında kurulması planlanan Avrupa-Akdeniz serbest ticaret bölgesi öncesi, hızlı serbestleştirmeden kaynaklanabilecek denge bozucu etkileri azaltmaya davet eder.
33. Manchester Üniversitesi tarafından hazırlanan, Avrupa-Akdeniz serbest ticaret bölgesinin sürdürülebilir etkilerini inceleyen yayını memnuniyetle karşılar. Çalışmanın serbest ticaret bölgesinin getireceği kısa ve orta dönemli olumsuz sosyal ve çevresel sonuçları dikkate alarak, tüm katılımcıları yukarıda bahsedilen çalışmanın sonuçlarını bakanlar düzeyinde görüşmeye ve serbest bir ticaret bölgesi hakkında süren görüşmelerde göz önüne almaya kuvvetle davet eder,
34. Avrupa Birliğini, üye ülkelerini ve diğer endüstrileşmiş ülkeleri, küçük çiftçilerin yiyecek üretimini ve yerel ekonomik büyümeyi riske atan, ihracat sübvansiyonlarını, aşırı üretimi ve dampingi azaltmak yönünde adımlar atarak gelişme taahhütlerini yerine getirmeye davet eder,
35. Dünya Ticaret Örgütü görüşmelerinde, Akdeniz ortak ülkelerini ve Avrupa Birliğini, Akdeniz’in iki yakasını birleştirecek olan Avrupa- Akdeniz ortak tarım politikası oluşturmak yolunda adım atmaya kuvvetle davet eder,
36. İçme suyuna erişimin ve dengeli beslenmenin toplum sağlığı için zaruri olduğunun altını çizer, içme suyuna erişimin yoksulluk ve susuzluktan kaynaklanan hastalıklarla mücadelede esas olduğunu belirtir ve bunlara dayanarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın suyu temel insan hakkı olarak tanımlama teklifini destekler.
37. Yoksullukla mücadelenin kıt olanaklara sahip toplumların, temel insan ihtiyaçlarını karşılayan ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunan enerjiye erişimle yakın ilişkisi olduğunu belirtir,
38. Komisyonu, işbirliğini ve ticaret politikalarını, ortak ülkelerin hükümetlerine kamu hizmetlerini, özellikle sağlık ve eğitim hizmetlerinin yanı sıra, içme suyuna, enerjiye ve ulaşıma erişimi sağlamak ve geliştirme imkanı sağlayacak bir şekilde ayarlamaya davet eder.
39. Kahire’de yapılan çevre konulu Avrupa Akdeniz Bakanlar Konferansı’nın “Ufuk 2020 Akdeniz’i Temizleme Girişimi”nin uygulanması için spesifik bir plan kabul ettikleri gerçeğini memnuniyetle karşılar. Deniz ve kıyı sınırlarının sürdürülebilir idaresi yaklaşımıyla, Entegre Kıyı Sınır İdaresi programının uygulanmasını ve su stoku sağlayacak uzun dönem su stratejilerinin kabul edilmesini destekler. Bu girişimi uygulamak için gerekli fonu sağlamaya çağırır.
40. Avrupa Akdeniz Taraf Ülkelerinin Ekonomi Bakanlarına yıllık toplantılarında ilgili ülkelerde ekonomik kalkınma programlarının uygulanmasını ve uluslararası toplum tarafından yapılan yardımın iyi kullanılmasını değerlendirmelerini tavsiye eder.
41. Milenyum Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleştirilmesinin barış ve refahın temini, ayrıca Akdeniz’in iki yakasının faydalanacağı enerji hareketliliği ve işbirliği konularında yeni bir çığır açacağına olan inancını yineler.
Avrupa Akdeniz ülkeleri arasındaki yatırımların geleceği konusunda
42. Bölgede özel sektörü cesaretlendirip yatırımları geliştirmede bu tür bir Bankanın önemini göz önünde bulundurarak, FEMIP’in (Avrupa Akdeniz Yatırım ve Ortaklık İmkanı) bir Avrupa Akdeniz Kalkınma Bankasına dönüşümü ile ilgili gerekli çalışmaları yapma çağrısını tekrarlar. Üye devletleri ve Akdeniz ortaklarını, FEMIP’i bir Avrupa-Akdeniz yatırım ve kalkınma bankasına dönüştürmede gerekli koşulları oluşturup, engelleri ortadan kaldırmayı amaçlayan yeni bir girişimde bulunmaya çağırır.
43. Avrupa-Akdeniz Taraf ülkelerini ve bunların firmalarını, bölgede sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için yenilikçi faaliyet sektörlerinde yatırım yapmalarını düşünmeye çağırır.
44. Akdeniz’in Güney kıyı ülkelerinin çıkarına olarak, Güney-Güney işbirliğini ve ortaklığını geliştirip, derinleştirme ihtiyacını tekrarlar.
45. Akdeniz Bölgesindeki tekstil sektörünü güçlendirecek bir mekanizmanın kurulmasına ve bu sektörün fiyat ve kalite açısından rekabet gücünün arttırılmasına çağrıda bulunur. Ortak ülkeler ve üye devletler arasında karşılıklı değişimlerin geliştirilmesiyle teşvik edilecek tekstil ticareti alanında eğitim verilmesini talep eder.
46. Yatırımların geliştirilmesi adına, Güney Akdenizli göçmenlerin kendi ülkelerine yapacakları transferler için teşvik edilmesi amacıyla bu transferlerin maliyetlerinin azaltılması için Avrupa Yatırım Bankası ile işbirliği içerisinde çalışmanın öneminin altını çizer.
47. Başkanını, bu tavsiyeleri Başkanlık Divanı’na ve AAPA Genel Kurul toplantısına iletmekle görevlendirir.