DÖNEM: 23                                                    CİLT: 23                                              YASAMA YILI: 2

 

 

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

TUTANAK DERGİSİ

 

123’üncü Birleşim

26 Haziran 2008 Perşembe

 

 

İ Ç İ N D E K İ L E R

 

  I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

 II. - GELEN KÂĞITLAR

III. - YOKLAMALAR

 IV. - GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR

A) Milletvekillerinin Gündem Dışı Konuşmaları

1.-Adana Milletvekili Necdet Ünüvar’ın, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü’ne ilişkin gündem dışı konuşması

2.-Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın, Malatya’daki kara yolu çalışmalarına ve ulaşım alanındaki gelişmelere ilişkin gündem dışı konuşması

3.-İstanbul Milletvekili Mehmet Ufuk Uras’ın, Emekliler Haftası’na ilişkin gündem dışı konuşması

 

V.- AÇIKLAMALAR

1.- İzmir Milletvekili Oktay Vural’ın, A Millî Futbol Takımı’mızın 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda gösterdiği başarı nedeniyle açıklaması

2.- İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun, A Millî Futbol Takımı’mızın 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda gösterdiği başarı nedeniyle açıklaması

3.- Hatay Milletvekili Sadullah Ergin’in, A Millî Futbol Takımı’mızın 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda gösterdiği başarı nedeniyle açıklaması

 

VI.- BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) Önergeler

1.-Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın (6/737), (6/754) ve (6/755) esas numaralı sözlü sorularını geri aldığına ilişkin önergesi (4/67)

B) Meclis Araştırması Önergeleri

1.- İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve 22 milletvekilinin, hayali ihracat ve dâhilde işleme rejimi başta olmak üzere gümrüklerdeki yolsuzluk iddialarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/230)

2.-Adana Milletvekili Hulusi Güvel ve 30 milletvekilinin, orman yangınları konusunun araştırılarak önlenmesi ve etkin mücadele için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/231)

3.-Kırklareli Milletvekili Tansel Barış ve 34 milletvekilinin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunun araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/232)

 

VII.- KANUN TASARI VE TEKLİFLERİYLE KOMİSYONLARDAN GELEN DİĞER İŞLER

A) Kanun Tasarı ve Teklifleri

1.- Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Adalet Komisyonu Raporu (1/568) (S. Sayısı: 223)

2.- Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün ve 16 Milletvekilinin, İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun Teklifi ile Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu (2/241) (S. Sayısı: 248)

 

VIII.- YAZILI SORULAR VE CEVAPLARI

1.- Adana Milletvekili Muharrem Varlı’nın, Adana’da atıl bırakılan deprem konutlarına ilişkin sorusu ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın cevabı (7/3448)

2.- Aydın Milletvekili Mehmet Fatih Atay’ın, TOKİ’nin yabancılara yönelik konut projelerine ilişkin sorusu ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın cevabı (7/3609)

3.- Isparta Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz’ın, Isparta OSB’ye yatırımın özendirilmesine ilişkin sorusu ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan’ın cevabı (7/3682)

4.- Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük’ün, Çanakkale’deki sulama projelerine ilişkin sorusu ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevabı (7/3707)

5.- Edirne Milletvekili Bilgin Paçarız’ın, Hamzadere Barajına ek ödenek tahsisine ilişkin sorusu ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevabı (7/3708)

6.- Adana Milletvekili Nevingaye Erbatur’un, bir genelge doğrultusunda yapılan çalışmalara ilişkin sorusu ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın cevabı (7/3722)

7.- Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin, tapu ve kadastro çalışanlarının özlük haklarına ilişkin sorusu ve Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafız Özak’ın cevabı (7/3746)

8.- Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın, Gördes Barajı su havzasına ilişkin sorusu ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevabı (7/3748)

9.- İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız’ın, bağış ve promosyon kabulüne ilişkin sorusu ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevabı (7/3828)

10.- Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı’nın, Ali Rıza Bey Orman’ına ilişkin sorusu ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevabı (7/3852)

 

 

I.- GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

TBMM Genel Kurulu saat 13.00’te açılarak beş oturum yaptı.

Çankırı Milletvekili Nurettin Akman, Kore Savaşı’nın başlamasının 48’inci yıl dönümüne,

Konya Milletvekili Faruk Bal, Akşehir Gölü’nün kıyı kenar çizgisi nedeniyle göl çevresindeki vatandaşların yaşadığı sorunlara,

İlişkin gündem dışı birer konuşma yaptılar.

Mersin Milletvekili Vahap Seçer’in, ülkemizde tarımsal üretimde ve tarımsal ürün pazarlamasında yaşanan sorunlara ilişkin gündem dışı konuşmasına Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker cevap verdi.

Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın (6/736), (6/738) esas numaralı sözlü sorularını geri aldığına ilişkin önergeleri okundu; soruların geri verildiği bildirildi.

Adana Milletvekili Yılmaz Tankut ve 22 milletvekilinin, Adana ilinin sorunlarının araştırılarak (10/227),

Edirne Milletvekili Cemaleddin Uslu ve 20 milletvekilinin, Saros Körfezi’nin doğal yapısını tehdit eden sorunların araştırılarak korunması ve değerlendirilmesi için (10/228)

Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan ve 19 milletvekilinin, mermercilik sektöründeki sorunların araştırılarak (10/229),

Alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergeleri Genel Kurulun bilgisine sunuldu; önergelerin gündemdeki yerlerini alacağı ve ön görüşmelerinin sırası geldiğinde yapılacağı açıklandı.

Gündemin “Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler” kısmının:

1’inci sırasında bulunan Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın (1/568) (S. Sayısı: 223) görüşmeleri, daha önce geri alınan maddeye ilişkin komisyon raporu henüz gelmediğinden;

2’nci sırasında bulunan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile Ukrayna Devlet Nükleer Düzenleme Komitesi Arasında Nükleer Düzenleme Konularında Teknik İşbirliği ve Bilgi Değişimi Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/356) (S. Sayısı: 233),

3’üncü sırasında bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün ve 16 Milletvekilinin, İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun Teklifi’nin (2/241) (S. Sayısı: 248) görüşmelerine başlanılarak 3’üncü maddesine kadar kabul edildi. Birleşime verilen aradan sonra,

4’üncü sırasında bulunan Avrupa Yatırım Bankasının Türkiyede Temsilcilikler Açmasına Dair Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avrupa Yatırım Bankası Arasındaki Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/592) (S. Sayısı: 247),

5’inci sırasında bulunan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hayvan Sağlığı ve Karantina Konusunda İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/366) (S. Sayısı: 241),

İlgili komisyon yetkilileri Genel Kurulda hazır bulunmadıklarından;

Ertelendi.

26 Haziran 2008 Perşembe günü, alınan karar gereğince saat 13.00’te toplanmak üzere birleşime 18.55’te son verildi.

 

 

Nevzat PAKDİL

 

 

 

Başkan Vekili

 

 

Yaşar TÜZÜN

 

Fatma SALMAN KOTAN

 

Bilecik

 

Ağrı

 

Kâtip Üye

 

Kâtip Üye

 

 

Canan CANDEMİR ÇELİK

 

 

 

Bursa

 

 

 

Kâtip Üye

 

No.: 176

II.- GELEN KÂĞITLAR

26 Haziran 2008 Perşembe

Tezkereler

1.- İstanbul Milletvekili Necat Birinci’nin Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi (3/476) (Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi: 24.6.2008)

2.- Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü Bünyesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin 5 Eylül 2008 Tarihinden İtibaren Bir Yıl Daha UNIFIL Harekâtına İştirak Etmesi Hususunda Anayasanın 92 nci Maddesi Uyarınca Hükümete İzin Verilmesine İlişkin Başbakanlık Tezkeresi (3/477) (Başkanlığa geliş tarihi: 25.6.2008)

Rapor

1.- Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Devleti Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun Tasarısı ve Tarım, Orman ve Köyişleri ile Plan ve Bütçe Komisyonları Raporları (1/453) (S.Sayısı: 263) (Dağıtma tarihi: 26.6.2008) (GÜNDEME)

Meclis Araştırması Önergeleri

1.- İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve 22 Milletvekilinin, hayali ihracat ve dahilde işleme rejimi başta olmak üzere gümrüklerdeki yolsuzluk iddialarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi. (10/230) (Başkanlığa geliş tarihi:19.06.2008)

2- Adana Milletvekili Hulisi Güvel ve 30 Milletvekilinin, orman yangınları konusunun araştırılarak önlenmesi ve etkin mücadele için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi. (10/231) (Başkanlığa geliş tarihi:19.06.2008)

3- Kırklareli Milletvekili Tansel Barış ve 34 Milletvekilinin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunun araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi. (10/232) (Başkanlığa geliş tarihi:19.06.2008)

Süresi İçinde Cevaplanmayan Yazılı Soru Önergeleri

1.- Van Milletvekili Özdal Üçer’in, Hakkari Belediyesine yapılması gereken ödemeye ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3396)

2.- Adıyaman Milletvekili Şevket Köse’nin, Köye Dönüş Projesine ve 5233 sayılı Kanuna göre yapılan ödemelere ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3398)

3.- Bursa Milletvekili Onur Öymen’in, AB üyelik sürecinde açılabilen müzakere başlıklarına ilişkin Dışişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3399)

4.- Bursa Milletvekili Onur Öymen’in, KKTC’deki Rum okullarının denetimine ve Rum kesimine geçişlerdeki sorunlara ilişkin Dışişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3400)

5.- İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi’nin, bir AB heyetinin Gökçeada ve Bozcaada’yı ziyaretine ilişkin Dışişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3401)

6.- Adana Milletvekili Hulusi Güvel’in, Adana-Karaisalı yolu yapımına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3402)

7.- Adana Milletvekili Hulusi Güvel’in, Adana İl Özel İdaresinin taşınmaz tasarruflarına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3403)

8.- Kayseri Milletvekili Mehmet Şevki Kulkuloğlu’nun, Kayseri’de kullandırılan mikro kredilere ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3404)

9.- Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu’nun, 1 Mayıs kutlamalarında yapılan müdahalelere ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3405)

10.- Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk’ün, 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3406)

11.- İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız’ın, Atatürk Havalimanında güvenlik kontrolünde ayrıcalıklı uygulama yapıldığı iddiasına ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/3412)

12.- Bursa Milletvekili Onur Öymen’in, tıp fakültelerinin Devletten alacaklarına ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/3413)

13.- Kırklareli Milletvekili Tansel Barış’ın, çeltik açığına ve üreticilerin sorunlarına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3414)

14.- Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan’ın, hayvancılıktaki desteklemelere ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3415)

15.- İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi’nin, astsubayların özlük haklarına ilişkin Millî Savunma Bakanından yazılı soru önergesi (7/3416)

16.- Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin’in, fosforik asit ithalatına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3422)

17.- İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız’ın, Türk Tabipler Birliği Başkanının gözaltına alınmasına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3423)

18.- İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız’ın, bazı konuşmalarına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3424)

19.- Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü’nün, enflasyon hesaplamasına ve enflasyon farkı ödemesine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3425)

20.- Kırklareli Milletvekili Tansel Barış’ın, Şam ziyaretine ve Büyük Ortadoğu Projesine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3426)

21.- Ankara Milletvekili Nesrin Baytok’un, AB Karma Komisyonu Eş Başkanının açıklamalarına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3427)

22.- İstanbul Milletvekili Ufuk Uras’ın, nişasta bazlı şeker üretimindeki kotaya ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3428)

23.- İstanbul Milletvekili Bayram Ali Meral’in, 1 Mayıs kutlamalarında çıkan olaylara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3429)

24.- Ordu Milletvekili Rahmi Güner’in, Fatsa Halk Plajından kum çekilmesine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3432)

25.- İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın, Türk Tabipler Birliği Genel Başkanının gözaltına alınmasına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3434)

26.- İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın, 1 Mayıs’taki olaylarda yapılan polis müdahalesine ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3435)

27.- İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat’ın, Güngören-Tozkoparan Mahallesinin kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılacağı iddialarına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3437)

28.- İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun, asayiş suçları verilerine ve izlenen bazı oluşumlara ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3438)

29.- İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız’ın, Türk Tabipler Birliği Başkanının gözaltına alınmasına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3439)

30.- Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin, İstanbul Valisinin adının verildiği kamu yapılarına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3440)

31.- Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin, müdür yardımcılığı atamalarına ve ödül belgelerine ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/3443)

32.- Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin, derslik ihtiyacının karşılanmasına ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/3444)

33.- Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin, öğretmen istihdamına ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/3445)

34.- Sinop Milletvekili Engin Altay’ın, bir ilköğretim okulu yönetimiyle ilgili iddialara ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/3447)

35.- İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız’ın, bir bürokratın görevden alındığı iddiasına ve İngilizce ifade kullanmasına ilişkin Maliye Bakanından yazılı soru önergesi (7/3449)

36.- Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş’ın, Kars’ta fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi açılmasına ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/3453)

37.- Adana Milletvekili Hulusi Güvel’in, bebek ve çocuk hastalıkları ile ölümlerine ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/3454)

38.- Muğla Milletvekili Ali Arslan’ın, toplumsal olaylara müdahalelerde biber gazı kullanılmasına ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/3455)

39.- İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın, Suudi Arabistan’da idam cezasına çarptırılan bir vatandaşımızla ilgili girişimlere ilişkin Dışişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3456)

40.- İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi’nin, TMO’nun bazı ürünlerdeki piyasa işlemlerine ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3460)

41.- İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi’nin, uzman erbaşların özlük haklarına ilişkin Millî Savunma Bakanından yazılı soru önergesi (7/3462)

42.- İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun, SPK Başkanının bir açıklamasına ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısından (Nazım Ekren) yazılı soru önergesi (7/3463)

43.- Batman Milletvekili Bengi Yıldız’ın, GAP kapsamında toprak reformu yapılıp yapılmayacağına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3469)

44.- Muğla Milletvekili Fevzi Topuz’un, AB destekli bir projeye ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3472)

45.- Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi’nin, enflasyon karşısında sabit gelirlilerin aylıklarının iyileştirilmesine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3474)

46.- İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş’ın, Kağıthane Belediyesinin kiraya verdiği bir sosyal tesise ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3475)

47.- Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın’ın, belediyelere yapılan afet yardımlarına ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/3477)

48.- Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in, Muş İlindeki yatırımlara ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/3478)

49.- Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in, Siirt İlindeki yatırımlara ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/3479)

50.- Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in, Diyarbakır İlindeki yatırımlara ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/3480)

51.- İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın, Van İl Emniyet Müdürlüğü personeline baskı uygulandığı iddialarına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3491)

52.- Muğla Milletvekili Ali Arslan’ın, Türk Tabipler Birliği Başkanının gözaltına alınmasına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3492)

53.- Adana Milletvekili Hulusi Güvel’in, Seyhan Belediyesinin taşınmazları üzerindeki tasarruflarına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3493)

54.- Siirt Milletvekili Osman Özçelik’in, bir köyün su ve yol sorunlarına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3494)

55.- Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş’in, Yenimahalle Belediyesindeki personel istihdamına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3495)

56.- Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş’in, Sincan Belediyesindeki personel istihdamına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3496)

57.- Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş’in, Mamak Belediyesindeki personel istihdamına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3497)

58.- Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş’in, Keçiören Belediyesindeki personel istihdamına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3498)

59.- Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş’in, Gölbaşı Belediyesindeki personel istihdamına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3499)

60.- Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş’in, Etimesgut Belediyesindeki personel istihdamına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3500)

61.- Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş’in, Altındağ Belediyesindeki personel istihdamına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3501)

62.- Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş’in, Ankara Büyükşehir Belediyesindeki personel istihdamına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3502)

63.- İzmir Milletvekili Ahmet Ersin’in, 1 Mayıs olaylarındaki polis müdahalesine ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3503)

64.- Kayseri Milletvekili Mehmet Şevki Kulkuloğlu’nun, Kadir Has Stadyumu ihalesine ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3504)

65.- Adana Milletvekili Hulusi Güvel’in, İstanbul-Beykoz’daki ruhsatsız yapılaşma iddialarına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3505)

66.- Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu’nun, Antalya-Manavgat Kaymakamına yönelik bazı iddialara ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3506)

67.- Mersin Milletvekili İsa Gök’ün, sağlık personeline yönelik bazı mali uygulamalara ilişkin Maliye Bakanından yazılı soru önergesi (7/3510)

68.- Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü’nün, Bodrum Devlet Hastanesi basınç odasının hizmet verememesine ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/3511)

69.- Edirne Milletvekili Rasim Çakır’ın, bir doktorun Kıyafet Yönetmeliğini ihlal ettiği iddiasına ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/3515)

70.- Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın’ın, kapatılan Tarım Kredi Kooperatiflerine ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3516)

71.- Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut’un, çeltik üreticisinin korunmasına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3517)

72.- Samsun Milletvekili Osman Çakır’ın, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3518)

73.- İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş’ın, Ukrayna’dan ithal edilen bitkisel yağ ile ilgili iddialara ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3519)

74.- İzmir Milletvekili Recai Birgün’ün, çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3520)

75.- Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in, Mardin İlindeki yatırımlara ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3521)

76.- Hatay Milletvekili İzzettin Yılmaz’ın, Akbez İlçesindeki PTT şubesinin kapatılmasına ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/3522)

77.- Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in, Mardin İlindeki yatırımlara ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/3523)

78.- Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in, Muş İlindeki yatırımlara ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/3524)

79.- Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in, Siirt İlindeki yatırımlara ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/3525)

80.- Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in, Diyarbakır İlindeki yatırımlara ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/3526)

26 Haziran 2008 Perşembe

BİRİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 13.00

BAŞKAN: Başkan Vekili Nevzat PAKDİL

KÂTİP ÜYELER: Murat ÖZKAN (Giresun), Fatma SALMAN KOTAN (Ağrı)

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 123’üncü Birleşimini açıyorum.

Toplantı yeter sayısı vardır, görüşmelere başlıyoruz.

Gündeme geçmeden önce üç sayın milletvekiline gündem dışı söz vereceğim.

Konuşma süreleri beşer dakikadır. Hükûmet bu konuşmalara cevap verebilir, Hükûmetin konuşma süresi yirmi dakikadır.

Gündem dışı ilk söz, Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü münasebetiyle söz isteyen Adana Milletvekili Necdet Ünüvar’a aittir.

Sayın Ünüvar, buyurun efendim. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

IV.- GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR

A) Milletvekillerinin Gündem Dışı Konuşmaları

1.-Adana Milletvekili Necdet Ünüvar’ın, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü’ne ilişkin gündem dışı konuşması

NECDET ÜNÜVAR (Adana) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Konuyla ilgili konuşmadan önce, dün akşam yenilmesine rağmen ülkemizin adını en iyi şekilde temsil eden millî futbol takımımızı gönülden kutlayarak sözlerime başlıyorum. Üzüntüm turnuvada en iyi oynadığı maçı kaybetmiş olmasına ama futbol bu. Basit hataları yapmayacaksınız, basit golleri kaçırmayacaksınız ama her şeye rağmen ülkemizin adını çok iyi bir şekilde duyurdular, onlarla gurur duyuyoruz.

Değerli milletvekilleri, bugün, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığıyla Mücadele Günü olarak kutlanıyor. Birleşmiş Milletler, 1987 yılında bir kararla, dünyayı uyuşturucusuz, temiz bir toplum hedefine ulaşma ve uluslararası alanda eylem ve iş birliğini güçlendirme konusundaki kararlılığını ortaya koymak adına böyle bir gün tertip etti. Ben de bu vesileyle başta ülkemiz olmak üzere tüm insanlığın bu gününü kutluyorum.

Tabii, bu konu son derece önemli. Daha önce de gündeme defalarca gelmişti. Madde bağımlılığı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle gençler arasında, tüm insanları, biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutlarıyla ilgilendiren bir sağlık sorunudur ve son yıllarda maalesef giderek artmaktadır; sadece kullananı değil çevresini de olumsuz yönde etkileyebilme özelliğine sahiptir. Tabii, çocuklarımızı madde kullanımından kurtarmak sadece onlara düşmüyor; bizlere, hepimize düşüyor. Devlet olarak, millet olarak, aile olarak, hepimizin üstüne düşen görevleri yerine getirmesi gerekiyor.

Uyuşturucuyla ilgili, dünyada, birkaç tane çarpıcı rakam vermek istiyorum: Birleşmiş Milletlerin verdiği rapora göre, dünyada 180 milyon civarında insan uyuşturucu kullanıyor. 141 milyonu esrar, kalanı da sentetik uyuşturucu olmak üzere dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 2,25’ine denk gelen bir kitle maalesef uyuşturucuyla malul. Bunların yakınlarını da hesaba kattığımız zaman uyuşturucunun ne denli toplumsal bir sorun olduğu net olarak ortaya konuyor.

Ülkemizde uyuşturucu madde kullanıcı sayısına yönelik çok ciddi çalışmalar olmasına rağmen derli toplu bir çalışma maalesef yok. Sadece polis kayıtlarına bakarak bir sayı ortaya koymak mümkün. Farklı üniversitelerimizin, farklı bilim adamlarımızın yaptığı; Aile Araştırma Kurumu Genel Müdürlüğümüzün yaptığı verilere bakarak şunu söyleyebiliriz: Öğrencilerin yüzde 20 civarında bir kitlesi sigara ve alkol, yüzde 6’sı sigara ve uyuşturucu, yüzde 5,6’sı alkol ve uyuşturucu gibi maddeleri kullanmakta. Bunlara baktığımız zaman, belki ülkemizin durumunu diğer dünya ülkeleriyle karşılaştırdığımızda sorunu çok ciddi görmeyebiliriz ama sorun giderek artma eğiliminde. Zira, özellikle doğal uyuşturucular için, doğudan, Afganistan kaynaklı uyuşturucunun batıya, sentetik uyuşturucular için de batıdan doğuya geçişte bir yol güzergâhı üzerinde olması ülkemizin uyuşturucuyla ilgili önemini artırıyor. Tabii, terör örgütü de maalesef bundan çok ciddi ölçüde bir gelir elde ediyor. Dolayısıyla, ülkemizde potansiyel olarak bu konunun artma eğilimi söz konusu.

Anayasa’mızın 58’inci maddesi, devletin, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddeden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alacağını ifade etmektedir. Bu amaçla devletimiz de gerçekten bu konuya çok önem veriyor. Ülkemizde bir Başbakanlık genelgesiyle ortaya konmuş bir strateji belgesi var. Buna istinaden bir eylem planı var. TUBİM dediğimiz, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi var; şu anda Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı, KOM Dairesine bağlı bir şube müdürlüğü olarak çalışıyor.

Ülkemizde, tabii, Meclisimiz bunu yeterli görmedi ve 22 Nisanda sizlerin de oylarıyla bir araştırma komisyonu kurdu. Araştırma Komisyonunun Başkanlığını bendeniz yapıyorum ve Komisyonumuz çok aktif bir şekilde çalışıyor. Yaklaşık iki aydır yirmi üç oturum yaptı. Derik’teki bir dernekten Nimet Çubukçu Hanımefendi’ye kadar, Gümrük Müsteşarlığından Emniyet Genel Müdürlüğüne kadar çok değişik kişileri, kurumları, bilim adamlarını, uyuşturucu kullanıp bırakanları, kullanıp bırakamayanları, onların ailelerini, bunlarla ilgili dernekleri dinledi ve bunlarla ilgili bir yol haritası belirlemeye çalışıyor. İktidarıyla muhalefetiyle konuya çok ilgi duyuyoruz. Ben, bu konuşma vesilesiyle, Komisyonumuzu çok aktif bir şekilde çalıştıran üyelerimize, Komisyonumuza destek veren bakanlarımıza, bakanlığımızın genel müdürlerine, müsteşarlarına hassaten teşekkür ediyorum.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Sayın Ünüvar, konuşmanızı tamamlayınız.

Buyurun.

NECDET ÜNÜVAR (Devamla) – Biz, aslında bununla, sadece bugün değil belki bugünden daha fazla yarınları kurtarmaya matuf bir çalışma yapıyoruz. Komisyonumuzun yaptığı çalışmalar bittiğinde ortaya koyacağı bir raporla ülkemizdeki mevcut durumu ortaya koymak, o mevcut durumla ilgili tedbirleri almak, ailelere, topluma, bizlere, siyasetçilere, devleti yöneten kurumlara düşen görevler ve bunlarla ilgili bir yol haritası ortaya koymayı planlıyoruz. Bununla, daha mutlu, daha müreffeh, geleceğe daha umutla bakan, ülkemizin geleceğini daha iyi yönetecek gençleri oluşturmak, bunları yetiştirmek gibi bir amacımız var.

Ben, bu vesileyle, tüm dünyanın uyuşturucudan arınmış, temiz, kaliteli, mutlu, müreffeh bir toplum olması doğrultusunda, insanlara böyle iyi bir temenniyle sözlerimi bitirip hepinize saygılar arz etmeyi görev addediyorum. Teşekkür ediyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum Sayın Ünüvar.

Gündem dışı ikinci söz, Malatya’daki kara yolu çalışmaları hakkında söz isteyen Malatya Milletvekili Öznur Çalık’a aittir.

Sayın Çalık, buyurun efendim. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

2.-Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın, Malatya’daki kara yolu çalışmalarına ve ulaşım alanındaki gelişmelere ilişkin gündem dışı konuşması

ÖZNUR ÇALIK (Malatya) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; öncelikle, Malatya’daki kara yolu çalışmaları ve ulaşım alanındaki gelişmelere ilişkin şahsım adına gündem dışı söz almış bulunuyorum. Konuşmama başlamadan önce bütün heyeti saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle, biraz evvel Necdet Hocamın da belirtmiş olduğu gibi, dün akşam Türk futbol tarihinde ilk kez yarı final oynayan, Avrupa'nın ilk dört takımından biri olma başarısını gösteren ve oynadığı futbolla, son saniyelere kadar verdikleri mücadeleyle Avrupa’ya örnek olan millîlerimizi kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum. (AK Parti sıralarından alkışlar) Ben inanıyorum ki Türk futbolu Avrupa'ya örnek olmuştur, bundan sonra çok daha büyük başarılara imza atacaktır. Bu vesileyle hem Teknik Direktörümüzü hem Futbol Federasyonunu hem de bu konuda emeği geçenleri bir kez daha kutluyorum.

Bugün sizlere AK Parti İktidarının tüm Türkiye'de yapmış olduğu yol çalışmalarıyla birlikte, özelde Malatya’yla ilgili yapılan çalışmaları anlatmak istiyorum.

Hükûmetimiz ve ilgili Bakanlığımızca, ülkemizin kara yolları altyapı çalışmalarına yönelik bir yol haritası çizilmiş, birçok yeni projeyle sorunların çözümüne yönelik ciddi çalışmalar yapılmıştır.

Bu kapsamda, Malatya’da cumhuriyet tarihinde, bugüne kadar, 2002 yılına kadar toplam 32 kilometrelik yol yapılmışken 2002 yılından 2008 yılına kadar bu duble yol miktarı 151 kilometreye ulaştırılmıştır. Malatya’da kara yollarına yönelik yapılan çalışmalar komşu illeri ve daha genelde Doğu Anadolu Bölgesi’ni de yakından ilgilendirmektedir. Malatya, ulaşım ve ticari güzergâhlar düşünüldüğünde coğrafi olarak Doğu Anadolu Bölgesi’nin batı illerine açılan kapısı durumundadır. Örneğin, Ankara-Van yolu olarak bilinen, on altı ili ilgilendiren, dokuz ili doğrudan ilgilendiren Malatya-Darende kara yolu son derece önem arz eden bir güzergâhtır. Bu nedenle, Malatya’nın kara yollarıyla ilgili devam eden projelerinin bir an önce tamamlanması adına tüm gayretlerimizi sürdürmekteyiz ve bu proje bu sene 158 trilyonluk yatırım programına alındı ve ödenekleri ayrılmış vaziyette.

Değerli milletvekillerimiz, ilimizde yürütülmekte olan kara yolları çalışmalarıyla ilgili Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım nezdinde yapmış olduğumuz girişimler sonuç vermektedir. Bu vesileyle öncelikle Sayın Başbakanımıza ve Sayın Bakanımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bu çerçevede, 92 kilometre Darende kara yolunun 7 milyon YTL ek ödeneği yeniden çıkarılmış, Adıyaman-Gölbaşı yolu için 3 milyon YTL, Malatya-Battalgazi yolu için 1,4 milyon YTL ek ödenek çıkarılmıştır.

Ayrıca, Beylerderesi Viyadüğü’nün 2 milyon YTL olan ödeneği 6 milyon YTL eklenerek 8 milyon YTL’ye çıkarılmıştır. Bunu, Malatya’da yapılacak olan Beylerderesi Viyadüğü’nü daha önce yerelde “Yarım bırakıldı, devam etmiyor.” şeklinde speküle eden arkadaşlarımız da bu vesileyle bir kez daha duymuş olsunlar ki 6 milyon ek ödenekle Beylerderesi Viyadüğü, inşallah, 2009 yılında Malatya’nın, Doğu Anadolu’nun ve Türkiye’nin hizmetinde olacaktır. Ayrıca, 24 metre genişliğinde 420 metre uzunluğundaki Beylerderesi Viyadüğü Türkiye’de emsali olmayan bir yapı olacaktır.

Şehrimizin prestiji açısından son derece önem arz eden Erhaç Havaalanı’na ilişkin de çalışmalarımız devam etmektedir. Havaalanı yolunun duble yol kalitesinde, bölünmüş yol olarak inşası için 2007 yılında, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla, 28 trilyon ödenekle yapımına başlanmış ve tek şeridi tamamlanmıştır. İkinci şeridin 2008 yılı sonuna kadar tamamlanması için 1 milyon YTL ek ödenek daha çıkarılmıştır. Yine, bu yol da Malatya’nın prestij yollarından biri olacaktır.

ŞEVKET KÖSE (Adıyaman) – Malatya-Adıyaman yolu, oraya biraz değinin. Altı yıldır bir arpa boyu yol ileri gitmediniz.

ÖZNUR ÇELİK (Devamla) – Malatya-Adıyaman yoluyla ilgili de ödeneklerimiz çıkmış vaziyette.

Havaalanımızın beş uçak kapasiteli apron genişletme çalışmaları 17 Haziranda bitirilmiş olacak.

Paralel taksi yolunun piste dönüştürülmesi 25 milyon bedelle projenin inşası 31 Aralık 2008’de tamamlanmış olacak. Bu çalışmaların ardından, uçak iniş-kalkışlarını aksatmayacak biçimde ana pistin bakımına başlanacak.

Ayrıca, bunun yanı sıra yolcu terminalinin kapasitesi artırılarak prefabrik terminal binasının…

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Sayın Çalık, konuşmanızı tamamlayınız.

Buyurun.

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) -… yapımı 2008 yılı içerisinde tamamlanacak ve umut ediyorum ki önümüzdeki yıl içerisinde de modern sistemlerle donatılmış, altyapı çalışmalarıyla tamamlanmış, ilimize yakışan bir havaalanına kavuşacağız.

Ayrıca, bugüne kadar, şimdiye kadar yapılan yatırımlarda maalesef istenilen ödenekler alınmamış olsa da 2008 yılında 43,2 trilyon, kara yollarına, Malatya için ödenek ayrılmıştır. Ben bu vesileyle, Sayın Bakanımıza, Sayın Başbakanımıza ve Hükûmetimizin bütün üyelerine teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.

Ayrıca, Pütürge-Tepehan yoluyla ilgili çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir. 5 kilometrelik ilave yolun, Pütürge-Tepehan yolunun proje ihalesi de devam etmektedir.

Ayrıca, Nemrut yolunun genişletme ve iyileştirilmesine ilişkin olarak da çalışmalarımızı hızla sürdürmekteyiz.

ŞEVKET KÖSE (Adıyaman) – Nemrut’a sahip çıkmayın, Nemrut Adıyaman’ın ha!

ÖZNUR ÇALIK (Devamla) – Ben bu vesileyle bütün Meclisi saygıyla selamlıyor, teşekkür ediyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Gündem dışı üçüncü söz, Emekliler Haftası münasebetiyle söz isteyen İstanbul Milletvekili Ufuk Uras’a aittir.

Sayın Uras, buyurun efendim.

3.-İstanbul Milletvekili Mehmet Ufuk Uras’ın, Emekliler Haftası’na ilişkin gündem dışı konuşması

MEHMET UFUK URAS (İstanbul) – Sayın Başkan, değerli vekiller; ben de millî takımımızı nitelikli futbolu nedeniyle kutluyorum. Bazen sonuç kadar nasıl oynadığınız da önemlidir. Futbol oyunu, var olan sahadaki oyunu iyi okumak kadar hayatın ondan ibaret olmadığını futbolda bilmek de önemlidir. Futbol ile siyaset arasında böyle bir ilişki var. Biz nasıl maçlarda kendi kalemizde gol görüyor sonra da hayat memat meselesi diye gol atmaya çalışıyorsak, siyasette de sürekli kendi kalemize gol atıp sonra bununla nasıl baş ederiz gibi bir sıkışıklık içerisindeyiz.

Emekliler Haftası nedeniyle söz aldım. “28 Haziran itibarıyla kutlanacak bir şey var mı niye söz aldınız?” diye sorabilirsiniz ama bu konunun, toplumun temel meselesi olduğu için, öncelikli bir konu hâline gelmesi önemli.

İlkokullarda, biliyorsunuz “Büyükleri saymak, küçükleri sevmek” andıyla çocuklarımız seslenir. Büyükler deyince aklımıza emekliler geliyor. Emekli olduktan sonra aslında hayat devam ediyor. Emeklilerimiz işlerinden emekli oluyorlar, hayattan değil. Onları hayattan da emekli etmemek, yaşam dışı bırakmamak çok önemli, yaşamda emekleme durumunda bırakmamak çok önemli.

Kutlayacağımız bu hafta içerisinde, bir kere daha, siyaseten, siyasette söylediklerimizle gerçekleştirdiklerimiz arasındaki açı farkını kapatmamız gerekiyor. Hiçbir yurttaşımız kendi başının çaresine baksın diyemeyiz, altta kalanın canı çıksın diyemeyiz. Hiç kimse en azından ruhen yaşlanmıyor, hepimiz yaşlanmıyoruz, yaş alıyoruz. Yaşı kemale eren yurttaşlarımızla dayanışma kültürü politikası geliştirmek önemli oluyor ve en mağdur kesim olan 8 milyona yakın emeklimiz, bir mağdurlar hareketi olarak tüm Emekli-Sen’i örgütlüyorlar, Emekli-Sen kapatılıyor. Şimdi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde bunun mücadelesini yürütüyorlar.

Gelir dağılımı bozuldukça yaşam alanlarının da ayrıştığını biliyoruz. Üst gelir grupları, tuzu kuru olanlar kendi steril dünyalarında yaşarlarken belki kamu hizmetlerini de talep etmiyorlar. O yüzden, kamu hizmetlerinin çökmesi, emeklilerin, emekçilerin talepleri onları ilgilendirmiyor ama unutmayalım ki bir gün hepimiz emekli olacağız, o yüzden emeklilerin sorunu önemli.

Türkiye’de geniş bir kesimin siyaset dışı kaldığı bir ortamda, bir demokrasi düşünün ki emekliler örgütlenemiyor, çiftçiler örgütlenemiyor, gençler sendikal örgütlenmesini kuramıyor. En son, İstanbul Valiliği, Öğrenci Gençlik Sendikası hakkında kapatma davası açıyor emeklileri kapattığı gibi. Bu tür davaların sadece öğrencilere, emeklilere, çiftçilere açılmadığını bilmemiz gerek, bu davalar tüm sendikalara açılmış davalardır, sendikal hak ve özgürlüklere yönelik davalardır. Davaların dilekçesinde yer alan iddialara göre, 2821 sayılı Sendikalar Yasası, örneğin öğrencilerin sendika kurmasına izin vermiyormuş, emeklilerin, çiftçilerin vermediği iddia edildiği gibi. 2821 sayılı Sendikalar Yasası, işçi sendikalarına da aslında izin vermiyor, yasaklar ve engellemeler koyuyor. Askerî darbe ürünü olan 2821 sayılı Yasa, barajlarıyla, noter şartıyla ve her türlü kısıtlamalarıyla, sendikaların kurulmasını ve örgütlenmesini engelliyor.

Biz her zaman söyledik, bir kere daha tekrar ediyoruz: 2821 ve 2822 sayılı Yasalar aslında 12 Eylül rejiminin bugüne bakiyesi, deli gömleğidir. Öğrencilerin, gençlerin, çiftçilerin, emeklilerin sendika kurma hakkı Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmelere ve Anayasa’nın 90’ıncı maddesindeki güvenceye dayanmaktadır. Dünyanın her yerinde bu kesimlerin sendikaları vardır. Dünyanın her yerinde, örneğin öğrenci sendikaları okul yönetimlerine katılırlar, daha nitelikli bir eğitim, yaşam için mücadele ederler.

Venedik Kriterlerinin konuşulduğu ve parti kapatma tartışmalarının yapıldığı günlerde kendisine demokrasi isterken sendikaları kapatanlara, Avrupa Sosyal Şartı’nı, Paris Antlaşması’nı ve özellikle İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni bir kere daha hatırlatmak isterim.

Sendika kurma hakkının temel hak ve özgürlüklere ilişkin, uluslararası sözleşmelere uygun olarak -ücretli çalışanlar dışında- emekliler, işsizler, çiftçiler ve öğrenciler açısından da bir hak olarak tanınması doğrultusunda mücadele etmek gerekmektedir. Bu alanda DİSK çatısı altında faaliyet gösteren Emekli-Sen ve Türkiye’nin en genç sendikası olan Genç-Senin sendikal örgütlenme ve faaliyetlerine en geniş desteği vermek gerekmektedir.

Aslında yapılacak iş çok basittir: Birkaç maddelik bir statü yasasıyla Türkiye’nin sendikalaşma özgürlüğünü kısıtlayan ve sendika kapatan bir ülke ayıbından kurtarılması mümkündür yani kendi kalemize gol atmamamız mümkündür.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Sayın Uras, konuşmanızı tamamlayınız.

Buyurun.

MEHMET UFUK URAS (Devamla) – Tamamlıyorum.

Sürekli “Emeklilerin grev hakkı olur mu?” deniyor. Yıllarca aynı gerekçeyle iktidarlar kamuda da örgütlenme, sendika hakkının önünü kestiler. O zaman işverenler sendikası niye var? İktidarlar ve gerekse yargı organları aynı zamanda bu konularda zorlaştırıcı olmamalı, kolaylaştırıcı olmalıdır.

Rakamlar çok açık: 857 bin kişi altmış beş yaş üstünde, emekli maaşı alıyor. Çok geniş bir kesimin ihtiyaçları insanca yaşam koşullarının sağlanması yönündedir. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre 6 milyon emekli, 2 milyon dul ve yetim vardır. Bütün bu kesimlerin acil taleplerini dikkate almazsak sonra yurttaş da siyaseten bu talepleri dikkate almayanları emekli edebilir. Bu uyarıyı burada yapmış olayım.

Hepinize teşekkür ediyorum. (DTP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum Sayın Uras.

Sayın Vural, buyurun.

V.- AÇIKLAMALAR

1.- İzmir Milletvekili Oktay Vural’ın, A Millî Futbol Takımı’mızın 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda gösterdiği başarı nedeniyle açıklaması

OKTAY VURAL (İzmir) – Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

Biz de Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak, 2008 Avrupa Şampiyonası’nda bizi başarıyla temsil eden ve milletimize sevinçleri paylaşma fırsatı veren millî takımımızı kutluyoruz. Millî Takım Teknik Direktörüne, antrenörlerine, bütün futbolcularına, malzemecisinden tutun da tüm katkı sağlayanlara biz teşekkür ediyoruz. Ay yıldızlı Bayrağımız her zaman zirveleri hak etmiştir. İnşallah, bundan sonra da başarılarının devamını ve şampiyonluğa erişmelerini diliyoruz.

Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Vural.

Sayın Kılıçdaroğlu, buyurun.

2.- İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun, A Millî Futbol Takımı’mızın 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda gösterdiği başarı nedeniyle açıklaması

KEMAL KILIÇDAROĞLU (İstanbul) – Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.<