DÖNEM: 23                                                                                CİLT: 22                                                                                            YASAMA YILI: 2

                                                         

 

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

TUTANAK DERGİSİ

 

114’üncü Birleşim

5 Haziran 2008 Perşembe

 

 

İ Ç İ N D E K İ L E R

   I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

  II. - GELEN KÂĞITLAR

III. - YOKLAMALAR

IV.- GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR

A) MİLLETVEKİLLERİNİN GÜNDEM DIŞI KONUŞMALARI

1.- Isparta Milletvekili Mevlüt Coşkuner’in, Isparta ilinin sorunlarına ilişkin gündem dışı konuşması

2.- Adana Milletvekili Yılmaz Tankut’un, Adana’nın Karataş ilçesinde meydana gelen sel felaketine ve sonrasında yaşanan sıkıntılara ilişkin gündem dışı konuşması

3.- Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk’ün, Dünya Çevre Günü’ne ilişkin gündem dışı konuşması

 

V.- AÇIKLAMALAR

1.- Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’ün, Dünya Çevre Günü münasebetiyle açıklaması

2.- Ankara Milletvekili Mehmet Emrehan Halıcı’nın, Anayasa Mahkemesinin türban konusunda vereceği karar ne olursa olsun tüm kesimler ve kişilerce bu kararın saygıyla karşılanması gerektiğine ilişkin açıklaması

3.- Mersin Milletvekili Mehmet Şandır’ın, Dünya Çevre Günü münasebetiyle açıklaması

 

VI.- BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) MECLİS ARAŞTIRMASI ÖNERGELERİ

1.- Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür ve 38 milletvekilinin, mermercilik sektöründeki sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/208)

2.- Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ve 39 milletvekilinin, Köye Dönüş Projesi’nin uygulanmasında yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/209)

3.- İzmir Milletvekili Canan Arıtman ve 39 milletvekilinin, çocuklara yönelik cinsel istismarın araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/210)

 

VII.- ÖNERİLER

A) DANIŞMA KURULU ÖNERİLERİ

1.- 240 sıra sayılı Kanun Teklifi’nin gündemin “Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler” kısmının 2’nci sırasına alınmasına ilişkin Danışma Kurulu önerisi

 

VIII.- KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ İLE KOMİSYONLARDAN GELEN DİĞER İŞLER

A) KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ

1.- Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu (1/541) (S. Sayısı: 219)

 

IX.- YAZILI SORULAR VE CEVAPLARI

1.- Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın, infaz hakimliklerinin işlemlerine ilişkin sorusu ve  Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in cevabı (7/2888)

2.- İzmir Milletvekili Bülent Baratalı’nın, personel sayılarına ilişkin sorusu ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in cevabı (7/2889)

3.- Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal’ın, BOTAŞ’ın bir ihalesine ilişkin sorusu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi Güler’in cevabı (7/3112)

4.- İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın, bir okul müdürü hakkındaki soruşturma raporuna ilişkin sorusu ve Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in cevabı (7/3125)

5.- İzmir Milletvekili Canan Arıtman’ın, eğitimde şiddet uygulanmasının önlenmesine ilişkin sorusu ve Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in cevabı (7/3126)

6.- İzmir Milletvekili Bülent Baratalı’nın, İzmir-Mavişehir’de okul yaptırılması amacıyla devredilen arsaya ilişkin sorusu ve Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in cevabı (7/3128)

7.- Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt’ün, bir okuldaki olayın soruşturmasına ilişkin sorusu ve Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in cevabı (7/3199)

8.- Siirt Milletvekili Osman Özçelik’in, Siirt’teki bir termik santralin çevreye etkilerine ilişkin sorusu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi Güler’in cevabı (7/3343)

9.- Adıyaman Milletvekili Şevket Köse’nin, Adıyaman’a ayrılan yatırım ödeneklerine ilişkin sorusu ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Zafer             Çağlayan’ın cevabı (7/3410)

10.- Kayseri Milletvekili Mehmet Şevki Kulkuloğlu’nun, Kayseri’ye ayrılan yatırım ödeneklerine ilişkin sorusu ve Sanayi ve Ticaret Bakanı        Mehmet Zafer Çağlayan’ın cevabı (7/3532)

I.- GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

TBMM Genel Kurulu saat 13.03’te açılarak yedi oturum yaptı.

Birinci Oturum

 

29/5/2008 tarihli 111’inci Birleşimde yapılan kapalı oturuma ait tutanak özetinin okunabilmesi için, Başkanlıkça, İç Tüzük’ün 71’inci maddesi uyarınca kapalı oturuma geçilmesi gerektiği açıklandı; saat 13.05’te açık oturuma son verildi.

İkinci Oturum

(Kapalıdır)

Üçüncü, Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Oturum

 

Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, Van, Bitlis, Bingöl, Muş ve Diyarbakır illerine yaptığı gezi ve inceleme sonucunda elde ettiği tespitlere,

Uşak Milletvekili Nuri Uslu, Orman Genel Müdürlüğünün 169’uncu kuruluş yıl dönümüne,

İlişkin gündem dışı birer konuşma yaptılar.

Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir’in, Nazım Hikmet’in 45’inci ölüm yıl dönümüne ilişkin gündem dışı konuşmasına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay cevap verdi.

Manisa Milletvekili Mustafa Enöz ve 27 milletvekilinin, Gediz Nehri’ndeki kirliliğin (10/205),

Giresun Milletvekili Murat Özkan ve 20 milletvekilinin, Giresun ilinin ulaşım sistemlerindeki sorunlarının (10/206),

Giresun Milletvekili Murat Özkan ve 19 milletvekilinin, şeker pancarı tarımındaki ve şeker piyasasındaki sorunların (10/207),

Araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergeleri Genel Kurulun bilgisine sunuldu; önergelerin gündemdeki yerlerini alacağı ve ön görüşmelerinin sırası geldiğinde yapılacağı açıklandı.

Gündemin “Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler” kısmının:

1’inci sırasında bulunan, Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı (1/541) (S. Sayısı: 219),

2’nci sırasında bulunan, Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı (1/568) (S. Sayısı: 223),

Komisyon yetkilileri Genel Kurulda hazır bulunmadıklarından ertelendi.

3’üncü sırasında bulunan ve İç Tüzük’ün 91’inci maddesi kapsamında değerlendirilerek temel kanun olarak bölümler hâlinde görüşülmesi kararlaştırılmış olan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nın (1/514) (S. Sayısı: 220) görüşmeleri tamamlandı, yapılan açık oylamadan sonra kabul edilip kanunlaştığı açıklandı.

Mersin Milletvekili Mehmet Şandır ve Tunceli Milletvekili Kamer Genç’in istemi üzerine, komisyonlarda tasarı metninde olmayan konuların görüşülemeyeceği ve yeni maddeler ihdas edilemeyeceği gerekçesiyle, Plan ve Bütçe Komisyonuna iade edilen tasarının, yeniden müzakere edilmeden Genel Kurula indirilmesinin İç Tüzük’e aykırı olduğu iddiası üzerine yapılan usul görüşmelerinin sonunda, Başkanlıkça, Genel Kuruldaki görüşmeler sırasında bir çerçeve madde ile birden fazla maddede değişiklik yapılması hâlinde çerçeve maddeye bağlı maddelerin ayrı ayrı görüşüldüğü, komisyonların da bu konuda gereken hassasiyeti göstermesi gerektiği bildirildi.

 

5 Haziran 2008 Perşembe günü, alınan karar gereğince saat 13.00’te toplanmak üzere birleşime 22.32’de son verildi.

 

 

 

 

Eyyüp Cenap GÜLPINAR

 

 

 

Başkan Vekili

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Murat ÖZKAN

 

Yusuf COŞKUN

 

Giresun

 

Bingöl

 

Kâtip Üye

 

Kâtip Üye

No.: 161

II.- GELEN KÂĞITLAR

5 Haziran 2008 Perşembe

Rapor

1.- Erişme Kontrollu Karayolları Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Raporu (1/569) (S. Sayısı: 239) (Dağıtma tarihi: 5.6.2008) (GÜNDEME)

Meclis Araştırması Önergeleri

1.- Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür ve 38 Milletvekilinin, mermercilik sektöründeki sorunların  araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/208) (Başkanlığa geliş tarihi: 30.05.2008)

2.- Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ve 39 Milletvekilinin, Köye Dönüş Projesinin uygulanmasında yaşanan sorunların  araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/209) (Başkanlığa geliş tarihi: 30.05.2008)

3.- İzmir Milletvekili Canan Arıtman ve 39 Milletvekilinin, çocuklara yönelik cinsel istismarın araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/210) (Başkanlığa geliş tarihi: 30.05.2008)

Süresi İçinde Cevaplanmayan Yazılı Soru Önergeleri

1.- Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin’in, yardım paketi dağıtımlarına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3087)

2.- Adıyaman Milletvekili Şevket Köse’nin, mevsimlik işçi göçüne ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3088)

3.- İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in, üniversitelerde yaşanan bazı olaylara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3089)

4.- Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin’in, özelleştirme programındaki bir bankadan bir grubun yüklü miktarda kredi başvurusu yaptığı iddiasına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3092)

5.- İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın, İstanbul 2010 Kültür Başkenti Projesine kaynak sağlanmasına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3096)

6.- Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan’ın, bir yolun asfaltlanmasına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3099)

7.- Adana Milletvekili Mustafa Vural’ın, pirinç ve çeltik ithalatına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3101)

8.- Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin’in, Ankara ve İstanbul’da köprü ve üst geçitlerdeki reklam panolarının kullanımına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3113)

9.- Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin, Osmaniye’de bir ilköğretim okulu binasının başka bir okula tahsisine ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3115)

10.- Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan’ın, belediyelerin mahalli idareler kontrolörleri ve mülkiye müfettişlerince denetlenmesine ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3116)

11.- Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in, Bursa’daki bir yolun onarımına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3117)

12.- Van Milletvekili Fatma Kurtulan’ın, Van’daki bazı tarihi yapıların korunmasına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanından yazılı soru önergesi (7/3118)

13.- Muğla Milletvekili Fevzi Topuz’un, turizm ödüllerine ilişkin Kültür ve Turizm Bakanından yazılı soru önergesi (7/3119)

14.- Edirne Milletvekili Cemaleddin Uslu’nun, ürün desteklemelerini alamayan çeltik üreticilerine ilişkin Maliye Bakanından yazılı soru önergesi (7/3120)

15.- İzmir Milletvekili Bülent Baratalı’nın, üniversite giriş sınavındaki başarı durumuna ilişkin Milli Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/3130)

16.- Muğla Milletvekili Metin Ergun’un, Muğla’daki uzman doktor ihtiyacına ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/3132)

17.- Gaziantep Milletvekili Akif Ekici’nin, Sosyal Güvenlik Kurumunun işitme cihazları alımına ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/3133)

18.-  İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız’ın, tıp ve dal merkezlerinden istenen uygunluk belgelerine ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/3134)

19.- İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş’ın, tıp ve dal merkezleriyle ilgili yeni düzenlemelere ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/3135)

20.- İzmir Milletvekili Şenol Bal’ın, yerleşim alanları yakınında baz istasyonu kurulmasına ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/3154)

 

5 Haziran 2008 Perşembe

BİRİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 13.06

BAŞKAN : Başkan Vekili Eyyüp Cenap GÜLPINAR

KÂTİP ÜYELER: Yusuf COŞKUN (Bingöl), Murat ÖZKAN (Giresun)

BAŞKAN – Türkiye Büyük Millet Meclisinin 114’üncü Birleşimini açıyorum.

Toplantı yeter sayımız vardır, görüşmelere başlıyoruz.

Gündeme geçmeden önce üç sayın milletvekiline gündem dışı söz vereceğim.

Gündem dışı ilk söz, Isparta ilinin sorunları hakkında söz isteyen Isparta Milletvekili Mevlüt Coşkuner’e aittir.

Buyurun Sayın Coşkuner. (CHP sıralarından alkışlar)

IV.- GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR

A) MİLLETVEKİLLERİNİN GÜNDEM DIŞI KONUŞMALARI

1.- Isparta Milletvekili Mevlüt Coşkuner’in, Isparta ilinin sorunlarına ilişkin gündem dışı                 konuşması

MEVLÜT COŞKUNER (Isparta) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bölgemin sorunları için söz almış bulunuyorum. Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.

Konumun ana hattına geçmeden önce, Gelendost’un Balcı köyü… Bu köy çok çalışkan bir köydür, yiğit insanların, yürekli insanların, çalışkan insanların, üreten insanların bulunduğu bir köydür. Bu köyümüzün kanalizasyonunun 300 metrelik kısmı bir yıldır patlamış, maalesef bugüne  kadar bir işlem yapılmamıştır ve buradaki atıklar hem evlerden çıkmaktadır hem de okulun bahçesine akmaktadır. Fakat dün görüştüğüm Özel İdare Müdürü “Derhâl yapacağız.” dedi. Onun için, Balcı köyünün bu sorununun, yol sorununun ve ayrıca su sorununun çözülmesi dileklerimle konuşmama devam ediyorum.

Yine, Isparta’nın Deregümü köyü vardır. Bu köy Isparta merkezine yakın olması nedeniyle karanfil üretmektedir ve karanfiller de Avrupa pazarlarında yok satmaktadır fakat altyapısı ve su sorunu oluğu için köyümüz bir ara domates yetiştirmeye başlamıştır. Bu köyümüz, devletten yardım almadan altyapı sorununu ve damlama sorununu çözmüş fakat -biraz sonra anlatacağım- Isparta Belediye Başkanı maalesef bu üreten insanların arazilerinden 2.500 dönümünü imara açmıştır.

Ayrıca, bu köyümüz; sabahleyin çocuklarını merkezde olan okula, Isparta’ya götürmek için köyün arabaları vardır. Belediye Başkanı bu arabaları bağlamıştır ama Belediye Başkanı, bu çocukların nasıl okuyacağına bir çözüm getirmemiştir. Bunların derhâl çözülmesini bekliyorum.

Değerli arkadaşlarım, Hükûmet olarak Isparta’da bugüne kadar neler yaptınız, bunu anlatmaya pek dilim varmıyor ama Isparta’da kapattıklarınızı anlatacağım.

Bir: Sümerhalı kapatılmıştır, Devlet Malzeme Ofisi kapatılmıştır. Demireller şirketi Göltaş hisseleri -yine ileride anlatacağım- Belediye Başkanı tarafından yabancı bir şirkete satılmıştır. Halil Hamid Paşa Kütüphanesi kapatılmış, kitaplara zincir vurulmuştur. Sayın Bakana burada söylememe rağmen, kendisiyle özel görüşmeme rağmen kütüphane hâlâ açılmamıştır. Demek ki bizim bugünkü Hükûmetimiz kitaplardan da korkmaktadır. Kitaplara zincir vurmayı kendine görev saymıştır.

Tekel iş yeri satılmıştır, Aksu Adliyesi kapatılmıştır, Şarkikaraağaç ve Yalvaç’ta Toprak Mahsulleri ofisleri kapatılmıştır, Şarkikaraağaç Orman İşletme Müdürlüğü kapatılmıştır, Şarkikaraağaç’ta Veterinerlik Okulu kapatılmıştır. Senirkent ve Gelendost’ta ne kadar sağlık ocağı var ise burası kapatılmıştır. Üniversite ve asker kenti olan Isparta’da maalesef en sonunda Pamukkale Ekspresi durdurulmuştur.

Şimdi, sevgili Başbakanımız “Ben pazarlamacıyım.” diyor ve ben de şimdi ayrıca kendi anlatımıyla “Ben iyi bir tüccarım.” diyen, Isparta’yı yakıp kavuran, önüne gelene efelik yapan bir de Isparta Belediye Başkanını tanıtmak istiyorum. Bu Isparta Belediye Başkanını defalarca tanıttım. İsmi Hasan Balaban ve İstanbul’dan Isparta’ya getirilmiştir. Bu Albayraklar’dan gelmiştir. Ben de diyorum ki kendisine: Eğer ki sen tüccarlık yapacak isen, metropollerde bu daha iyi olur ve ayrıca Albayraklar’da da daha iyi olur diye düşünüyorum.

Şimdi, Isparta Belediye Başkanı bunları yaparken şunu da unutmamak lazım: Burada pazarlamacı İktidarın yaptıklarının yanında bu yetmezmiş gibi, havuza su taşıyan Belediye Başkanının hünerlerini anlatmak istiyorum ve daha önce de İçişleri Bakanına beş maddelik bir önerge verdim, İçişleri Bakanımız bana özel kurye ile “Bunun tahkikatına gerek yoktur.” dedi ve daha sonra da Danıştay 1. Daireden yargılanması çıkmıştır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Konuşmanızı tamamlar mısınız Sayın Coşkuner.

MEVLÜT COŞKUNER (Devamla) - Şimdi, bu arkadaşımız herkese

elinden geleni… Burada bulunan Akdeniz gazetesini kapatmak, insanlara işkence etmek, bunun yanında da ayrıca Zaman gazetesi muhabirlerini dövmek ve pomzayı satmak.

Ayrıca, TMSF’den hukuk yoluyla dönen Şevket Demirel’i, hazmedemeyip, bizim il başkanımıza “Babanıza gidin.” demek.

Ayrıca da, Cumhuriyet Halk Partisinin, belediye binasında oturması karşılığı 4 bin YTL öderken, kirasını 20 bin YTL’ye çıkarmıştır ve il başkanına hakaret etmiştir.

Ben de diyorum ki buradan: Sevgili Belediye Başkanı, senin gücün Isparta’nın içini boşaltmaya yetti ama biz, o insanların haklarını, hukuklarını aramaya devam edeceğiz. Ama, Cumhuriyet Halk Partisi, senden ve senin zihniyetinden çok daha büyüktür, Cumhuriyet Halk Partisinin hakkından gelemeyeceksin.

Teşekkür ediyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkürler Sayın Coşkuner.

Gündem dışı ikinci söz, Adana’nın Karataş ilçesinde yaşanan sel felaketi konusunda söz isteyen Adana Milletvekili Yılmaz Tankut’a aittir.

Buyurun Sayın Tankut. (MHP sıralarından alkışlar)

2.- Adana Milletvekili Yılmaz Tankut’un, Adana’nın Karataş ilçesinde meydana gelen sel felaketine ve sonrasında yaşanan sıkıntılara ilişkin gündem dışı konuşması

YILMAZ TANKUT (Adana) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Adana’mızın Karataş ilçesinde yaşanan bir felaketi ve sonrasında yaşanan sıkıntıları ifade etmeye çalışmak için gündem dışı söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Adana’mızın sahil kenti olan Karataş’ta 10 Mayısta ani gelen çok şiddetli bir yağmur ve onun akabinde, kendisini, maalesef, büyük bir felaketin içerisinde ve ortasında bulmuştur. Sadece iki saat süren yağışla pek çok ev ve iş yeri sel altında kalmış ve 36 bin dönüm ekili alan ise çok büyük ziyanlar görmüştür.

Adana Valimiz Sayın İlhan Atış, ilk gün olaya müdahil olarak vatandaşlara yardımcı olmaya çalışmış ve bu ilk müdahale, kurtarma çalışmaları, felaketin daha da büyümesini önlemiştir. Kendilerine buradan teşekkür ediyorum.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, bizler de Milliyetçi Hareket Partisi olarak, yaşanan felaketten hemen sonra acılı Karataş halkını ziyaret ettik. İl ve ilçe teşkilatlarımızın değerli başkan ve yöneticileriyle birlikte konut sakinlerini ve esnafı tek tek gezerek sorunlarını ve sıkıntılarını dinledik. Köylere gidip ekili alanlardaki felaketin izlerini bizzat yerinde gördük. Maalesef unutulmaya yüz tutan Karataş’ta meydana gelen bu felaketin basın ve kamuoyuna yansımasından çok daha büyük olduğunu burada huzurlarınızda ifade etmek istiyorum. Aradan bir aya yakın bir zaman geçmesine rağmen ne yazık ki evler hâlen kullanılamaz bir hâldedir ve beyaz eşyasından mobilyasına, yatak yorganından diğer temel kullanım malzemelerine kadar hemen her eşya yok olmuş ve yerine konulamamıştır. Bu konuda afete maruz kalan vatandaşlarımız devletimizden kendilerine uzatılacak yardım elini büyük bir sabırsızlık ve ümit içerisinde beklemektedirler.

Öbür yandan zaten bütün ülke genelindeki esnaf ve çiftçilerimizin büyük sıkıntılarla karşı karşıya bulunmalarının yanı sıra Karataş’ta yaşayan esnaf ve çiftçilerimiz ise bu vahim felaket karşısında eğer kendilerine bir yardım eli uzatılmaz ise tamamen yok olacaklardır. Yani yaşanan bu felaket sonrası Karataş esnafımız büyük bir mağduriyet içerisindedir. Çiftçisinin ise ağzını bıçak açmamaktadır.

Ülkemizin hemen her yerinde olduğu gibi işsizliğin, açlığın pençesinde kıvranan Karataş halkının büyük bir bölümü yaşanan bu afetle daha da perişan bir hâle gelmiştir. Özellikle bütün umudunu tarlasındaki karpuzuna, pamuğuna, buğdayına, sebzesine ve ektiği diğer ürünlere bağlayan üretici, bugün çok acınası bir hâlde bulunmaktadır. Ekili alanlardaki ziyan en az yüzde 50’den başlamakta ve resmî, valilik açıklamasına göre yüzde 90’ları bulmaktadır. Ancak bizim tespitlerimize göre yüzde 100 ziyan görmüş ekili alanlar da küçümsenemeyecek kadar fazladır. Ne yazık ki felakete maruz kalan ve şu an hasat dönemi olan karpuz tarlalarında hasat edilecek bir tek karpuz kalmamıştır. Bunun yanında ziyan görmemiş tarlalardan ise hasat edilen karpuzlar maalesef İran’dan ithal edildiği iddia edilen karpuz karşısında para etmemekte ve karpuz üreticisi bir kez daha ithalata kurban edilmektedir. Bankalara, eşine dostuna ve tefeciye borçlanarak ektiği, ekebildiği ürünün bir anda yok olması karşısında bölge çiftçilerimiz büyük bir yıkıntı içerisine girmişlerdir.

Sayın milletvekilleri, bugün soframızda rahatça bulup yediğimiz her gıdanın üreticisi olan Türk çiftçisi Hükûmetten şikâyetçidir. Son yıllarda tarıma yönelik siyasetin dışladığı bu insanlarımız haklı olarak AKP İktidarına isyan etmektedirler.

Teşvik sisteminin büyüklere göre hazırlandığını, kendi bahçesini ya da kiraladığı tarlayı işleyerek hiç kimseye muhtaç olmadan, devlete yük olmadan yaşama mücadelesi veren küçük çiftçilerin ise desteklerden, kredilerden yararlandırılmadığını haykırmaktadırlar. Yine,Tarım Sigortaları Kanunu’yla birlikte, kendilerinin özel sigorta şirketlerinin vicdanlarına terk edildiğinden yakınmakta ve bu kanun kapsamındaki primleri ödeyebilmelerinin ise mümkün olmadığını belirtmektedirler.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu feryatlar, bu figanlar ülkenin en bereketli topraklarından yükselmektedir. Özelde felaketin izlerini, acısını hâlen üzerinden atamayan Karataşlı vatandaşlarımız, genelde ise bütün Türk çiftçisi artık yok oluşlarının feryatlarının duyulmasını beklemektedirler.

Evet değerli arkadaşlar, eğer, haklı olarak yükselen bu şikâyetler, feryatlar duyulmaz ve gerçekten önlemler alınarak çiftçilerimiz samimi bir şekilde desteklenmezse meydana gelecek sonuçların acısını hep birlikte yaşarız.

Dün, tarımsal üretimde kendi kendine yeten sayılı ülkelerden birisi olan ülkemiz, bu anlayışla hemen hemen bütün temel gıda çeşitlerinde tamamen dışa bağımlı bir hâle gelebilme tehlikesiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Bu düşünce ise asla bir vehim ve paranoya değildir.

Avrupa Birliğinin talep ve talimatlarının bir gereği olarak, Hükûmetin, tarımdaki nüfusu, altyapısını hazırlamadan, sosyoekonomik sıkıntılarını hesaplamadan, âdeta yok ederek, yüzde 5’lere çekme gayretinin sonucunda tarımsal nüfusumuz ne yazık ki imha edilerek azaltılmaktadır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Konuşmanızı tamamlar mısınız Sayın Tankut.

Buyurun.

YILMAZ TANKUT (Devamla) – Dünyadaki gıda üretiminin stratejik bir önem kazandığı bu süreçte AKP İktidarının Türk tarımında izlediği bu politika bindiğimiz dalı kesmekten başka hiçbir şey değildir.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; netice olarak, altı yıldır tek başına Türk milletinin mevcudiyetine hükmeden AKP İktidarına defalarca buradan, bu kürsüden yaptığımız gibi yeniden bir hatırlatmada bulunmak istiyorum: Özelde acılı Karataş halkı devletinden yardım beklemektedir. Karataş çiftçisi Tarım Bakanlığından ve İktidarın diğer yetkililerinden acilen şefkat ve destek beklemektedirler. Genelde ise bütün üreticilerimiz, Hükûmetin, Anadolu’ya, Çukurova’ya Brüksel gözlüğüyle bakmaktan vazgeçerek millî bir gözlükle bakmasını, Anadolu gözüyle, Çukurova gözüyle bakmasını talep etmektedirler diyor, Hükûmetin ve Meclisimizin Karataş’ta yaşanan bu felaket karşısında duyarsız kalmayıp, yaralarını saracağını ümit ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. (MHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkürler Sayın Tankut.

Gündem dışı üçüncü söz, Çevre Haftası vesilesiyle söz isteyen Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk’e aittir.

Buyurun Sayın Öztürk. (AK Parti sıralarından alkışlar)

3.- Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk’ün, Dünya Çevre Günü’ne ilişkin gündem dışı konuşması

MUSTAFA ÖZTÜRK (Hatay) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün, Dünya Çevre Günü. 1972 yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de 133 ülkenin devlet ve hükûmet başkanları tarafından kabul edilen bir gün.

Artık, havamıza, suyumuza, toprağımıza, denizimize ve sulak alanlarımıza, ormanlarımıza sahip çıkma günü. Sularımızı kirletmeden kullanma günü. Evsel atık sularımızı ve sanayi atık sularımızı arıtma günü. Arıtmadan denizlere, göllere, akarsulara verdiğimiz atık suların, su kaynaklarımızı kullanılamaz hâle getirdiğini hatırlama günü. Artık, başta belediyeler olmak üzere, tüm sanayicilerin, organize sanayi bölgelerinin, hayvan çiftliklerinin, atık sularını arıtmayla ilgili seferberlik ilan etme günü. Herkes bilmelidir ki, kirlenen suyu geri kazanma maliyeti çok yüksektir. Evsel katı atıkların, sanayi atıklarının, tehlikeli atıkların, tıbbi atıkların vahşi şekilde depolanmasına son verelim. Çevreyle uyumlu bir şekilde bu atıkları bertaraf edelim. Belediyeler, sanayiciler ve sağlık merkezleri, katı atıklarını ve tehlikeli atıklarını doğaya gelişigüzel bıraktıkları zaman, toprağı, havayı, yüzeysel suları, yer altı sularını kirlettiğini iyice düşünmeliler. Geleceklerini yok ettiklerini unutmamalılar. Katı atıkların ve tehlikeli atıkların çevreyle uyumlu bir şekilde bertarafında herkes üzerine düşeni yapmalıdır.

Bugün ben sevinçliyim, Hükûmetimiz Kyoto Protokolü’ne “evet” dedi. Başta Başbakanımız olmak üzere tüm Hükûmet üyelerimizi tebrik ediyorum. Ülkemiz için hayırlı, uğurlu olsun.

Artık enerji yoğun sanayiden enerji az yoğun sanayiye geçme zamanı. Artık su yoğun sanayiden az su kullanan sanayiye geçme zamanı. Artık ulaştırmada -enerji yoğun kullanan ulaştırmada- kara yolu taşımacılığından deniz yolu ve hava yolu taşımacılığına geçme zamanı. Artık ormansızlaşmaya son verme zamanı. Artık ormanlaşma, daha fazla orman alanları yapma ve kazandırma zamanı. Artık karbon yoğun enerji üretiminden yenilenebilir enerji kaynaklarına geçme zamanı. Artık başta rüzgâr enerjisi olmak üzere güneş enerjisine geçme ve diğer fosil yakıtları terk etme zamanı. Artık çöpleri kaynakta ayrı toplama zamanı. Özellikle geri kazanılabilir atıkları tekrar üretimde kullanma zamanı. Başta kâğıtlar olmak üzere ambalaj atıklarının tekrar değerlendirilerek kullanma zamanı. Bir A4 kâğıdını dahi çöpe attığımız zaman bir buçuk saatlik oksijenimizin de çöpe atıldığını unutmama zamanı. Artık sulak alanları, yer altı sularını, su kaynaklarını doğru kullanma zamanı. Artık elektrik ve su kaçaklarına son verme zamanı. Özellikle elektrik kaçağında yüzde 16’lara varan bir kaçağı, özellikle su kaçaklarında yüzde 50’lere varan kaçakları azaltma zamanı. Artık sanayide çevreyle uyumlu en iyi teknikleri kullanma zamanı. Artık çevre haklarının da insan hakları gibi bir hak olduğunu hatırlama zamanı.

Atık suların arıtımı, katı atıkların bertarafında iyi uygulamaları yapan başta belediyelerimiz olmak üzere sanayicilerimizi tebrik ediyor, bugününüz dünden daha temiz ve iyi olsun dilekleriyle hepinizi saygıyla selamlıyorum, gününüz aydın olsun diyorum, teşekkür ediyorum. (AK Parti sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkürler Sayın Öztürk.

Sayın Bingöl, sisteme girmişsiniz, yerinizden bir açıklama yapmak istiyorsunuz, buyurun efendim.

V.- AÇIKLAMALAR

1.- Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’ün, Dünya Çevre Günü münasebetiyle açıklaması

TEKİN BİNGÖL (Ankara) – Sayın Başkan, teşekkür ediyorum.

Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Keşke bugün, çevreyle ilgili, yapılan olumlu çalışmalarla ilgili sağlıklı ve güzel örnekler verebilseydik ama maalesef, son yıllarda çevreye karşı duyarsızlığımız peş peşe ciddi çevre ve sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakmıştır vatandaşlarımızı. Bunlardan bir tanesi, geçtiğimiz günlerde yaşadığımız Aksaray, Şereflikoçhisar ve Konya’daki salgın olayıdır.

Az önceki değerli konuşmacının da bahsettiği gibi yer altı kaynak sularının bilinçsizce kullanılması, çevreye karşı duyarsızlık çok ciddi salgın hastalıklara yol açmıştır. Korkarım ki bu duyarsızlık önümüzdeki günlerde çok daha ciddi, çok daha vahim sonuçları doğurabilecek çevre katliamlarına yol açabilecektir.

Bir başka somut örnek de yine son günlerde Ankara’da yaşanmaktadır. Kızılırmak suyuyla ilgili dramatik bir olayla karşı karşıyayız. Bu olay, maalesef, Kızılırmak’tan Ankara halkına kullanım amacıyla bilinçsizce, vatandaşlara bilgi verilmeden, menşesi belirtilmeden kullanılan kaynak suyunun ciddi analizlerinin yapılmaması nedeniyle ileriye dönük, önümüzdeki yıllarda çok ciddi sağlık sorunları doğurabilecek tehlikeleri beraberinde getirmiştir. Maalesef, Sayın Belediye Başkanı sadece ishal olayıyla özdeşleştirmiştir bu olayı. Oysa, olay çok daha vahimdir, çok daha ciddi sonuçlar doğurabilecek kimyasalların analizleri yapılmamıştır. Arseniğin, kadmiyumun ve diğer birtakım kimyasalların tespitleri, analizleri yapılmadan bu su Ankara halkının kullanımına verilmiştir. Bu çok ciddi bir çevre sorunudur.

Saygılar sunuyorum.

BAŞKAN - Teşekkür ederim.

Sayın Halıcı, siz de talep göndermişsiniz, yerinizden bir açıklama yapacaksınız herhâlde.

Buyurun efendim.

2.- Ankara Milletvekili Mehmet Emrehan Halıcı’nın, Anayasa Mahkemesinin türban konusunda vereceği karar ne olursa olsun tüm kesimler ve kişilerce bu kararın saygıyla karşılanması gerektiğine ilişkin açıklaması

MEHMET EMREHAN HALICI (Ankara) – Sayın Başkanım, çok teşekkür ediyorum.

Bildiğiniz gibi, bugün, Anayasa Mahkemesi türban konusunu görüşüyor ve Millet Meclisinin önünde de basın mensupları değerli milletvekillerine bu konuyla ilgili çeşitli sorular yöneltiyorlar. Ben de kısaca, bu konuyla ilgili görüşlerimi açıklamak istedim Sayın Başkanım.

Bir kere, bu karar ne olursa olsun sonuç ne olursa olsun ilgili tüm kesimlerin ve kişilerin bu kararı saygıyla karşılamaları gerekir, bunu ifade etmek istiyorum ve bu kararın neticesinde de maalesef ülkemizde uzun müddettir devam eden üniversitelerdeki türban sorununun muhakkak çözülmesi gerektiğini de kişisel olarak belirtmek istiyorum, çünkü inançları nedeniyle, alışkanlıkları nedeniyle başlarını örten gençlerimizin üniversitede okuyamıyor olmasından ben büyük bir üzüntü duyuyorum. Ancak bu sorunun çözümünde sadece birkaç parti değil, sadece sağ partiler değil, sağlı sollu bütün partilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin bir araya gelerek bu sorunu muhakkak çözmeleri gerektiğine inanıyorum.

Kararın, tekrar, hepimizin bir kavga vesilesi değil, ileride ülkemizin sorunlarının çözümünde birlikte hareket edebileceğimiz konulardan bir tanesi olarak ele alınması gerektiğini hatırlatıyor, size teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.

BAŞKAN – Teşekkürler Sayın Halıcı.

Sayın Şandır, sisteme girmişsiniz.

Buyurun efendim.

3.- Mersin Milletvekili Mehmet Şandır’ın, Dünya Çevre Günü münasebetiyle açıklaması

MEHMET ŞANDIR (Mersin) – Sayın Başkanım, çok teşekkür ediyorum.

Çevre Günü dolayısıyla Milliyetçi Hareket Partisinin de duyarlılığını ifade etmek için sisteme girdim. Söz verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum.

Gerçekten, Sayın AKP Milletvekilinin ifade ettiği gibi, çevre duyarlılığı, hepimizin ortak sorumluluğunda olmak durumunda. Çevre, doğal çevre, bize geçmiş nesillerin, atalarımızın gelecek nesiller adına bir emanetidir. Bunun korunması her türlü siyasetin, hassasiyetin üzerinde olmalı ve bir ortak sorumluluk olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi bu konuda Hükûmete, uygulayıcılara, bürokrasiye ve sivil topluma gerekli uyarıları yapmalıdır.

Bu noktada, Milliyetçi Hareket Partisi olarak biz de Çevre Günü’yle ilgili duyarlılığı tekrar topluma sunuyor ve saygılar sunuyoruz, tüm çevrecilere de saygılar sunuyorum.

BAŞKAN – Teşekkürler Sayın Şandır.

Sayın milletvekilleri, gündeme geçiyoruz.

Başkanlığın Genel Kurula sunuşları vardır.

Meclis araştırması açılmasına ilişkin üç önerge vardır, önergeleri okutuyorum:

VI.- BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) MECLİS ARAŞTIRMASI ÖNERGELERİ

1.- Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür ve 38 milletvekilinin, mermercilik sektöründeki sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/208)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Mermer rezervi bakımından Dünyada önemli bir yere sahip olan Türkiye, yüzlerce renk ve doku kalitesine sahip mermer çeşidiyle uluslar arası pazarlarda şansı çok yüksek bir ülkedir. Ancak Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlayan, 100 bin kişilik istihdam yaratan, ihracatta önemli bir gelir kaynağı olan ve yarattığı katma değerle önemli bir yere sahip olan mermercilik sektörü, özellikle son yıllarda ciddi sorunlar yaşamaktadır.

Mermercilik sektörünün yaşamakta olduğu sorunların saptanması ve çözüm yollarının bulunması amacıyla, Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

Saygılarımızla.

1) Ali Rıza Ertemür                               (Denizli)

2) Selçuk Ayhan                                   (İzmir)

3) Ali Rıza Öztürk                                (Mersin)

4) Tacidar Seyhan                                 (Adana)

5) Muharrem İnce                                 (Yalova)

6) Nesrin Baytok                                  (Ankara)

7) Orhan Ziya Diren                             (Tokat)

8) Ali Oksal                                          (Mersin)

9) Tayfur Süner                                    (Antalya)

10) Sacid Yıldız                                    (İstanbul)

11) Abdurrezzak Erten                          (İzmir)

12) Abdülaziz  Yazar                            (Hatay)

13) Durdu Özbolat                                (Kahramanmaraş)

14) Halil Ünlütepe                                (Afyonkarahisar)

15) Abdullah Özer                                (Bursa)

16) Akif Ekici                                       (Gaziantep)

17) Hüsnü Çöllü                                   (Antalya)

18) Hüseyin Ünsal                                (Amasya)

19) Bülent Baratalı                                (İzmir)

20) Mehmet Ali Özpolat                       (İstanbul)

21) Mevlüt Coşkuner                            (Isparta)

22) Mehmet Ali Susam                         (İzmir)

23) Ahmet Ersin                                   (İzmir)

24) Erol Tınastepe                                 (Erzincan)

25) Atila Emek                                      (Antalya)

26) Necla Arat                                                                                         (İstanbul)

27) Canan Arıtman                               (İzmir)

28) Ensar Öğüt                                     (Ardahan)

29) Fatma Nur Serter                            (İstanbul)

30) Engin Altay                                    (Sinop)

31) Tekin Bingöl                                   (Ankara)

32) Esfender Korkmaz                          (İstanbul)

33) Zekeriya Akıncı                              (Ankara)

34) Gökhan Durgun                             (Hatay)

35) İsa Gök                                           (Mersin)

36) Bayram Ali Meral                           (İstanbul)

37) Fehmi Murat Sönmez                     (Eskişehir)

38) Gürol Ergin                                    (Muğla)

39) Atilla Kart                                       (Konya)

Gerekçe:

Mermer rezervi bakımından dünyada önemli bir yere sahip olan Türkiye, yüzlerce renk ve doku kalitesine sahip mermer çeşidiyle, uluslararası piyasalarda pazar şansı yüksek olan ülkelerin başında gelmektedir. Dünyadaki mermer rezervlerinin yüzde 40'ının ülkemizde bulunduğu tahmin edilmektedir.

Dünya mermer piyasası yıllık 15 milyar dolarlık bir pazar oluşturmaktadır. Ancak bir mermer cenneti ülkemiz b