DÖNEM: 23                            CİLT: 19                    YASAMA YILI: 2

 

 

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

TUTANAK DERGİSİ

 

97’nci Birleşim

30 Nisan 2008 Çarşamba

 

 

İ Ç İ N D E K İ L E R

 

 

   I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

  II. - GELEN KÂĞITLAR

III. - YOKLAMALAR

  IV. - GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR

A) MİLLETVEKİLLERİNİN GÜNDEM DIŞI KONUŞMALARI

1.- İstanbul Milletvekili Şükrü Mustafa Elekdağ’ın, Ermeni iddialarının hukuki ve tarihî açıdan mesnetsizliği ile bu iddialara karşı uygulanması gereken uzun vadeli strateji önerilerine ilişkin gündem dışı konuşması

2.- Adana Milletvekili Mustafa Vural’ın, tekstil sektörünün sorunları ile alınması gereken önlemlere ilişkin gündem dışı konuşması

3.- Isparta Milletvekili S. Nevzat Korkmaz’ın, Akşehir-Yalvaç arasındaki yol inşaatının tamamlanamamasının yarattığı sorunlara ilişkin gündem dışı konuşması ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın  cevabı

 

V.- BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) DUYURULAR

1.- Kızıltepe 2. Asliye Ceza Mahkemesince, Siirt Milletvekili Osman Özçelik hakkında aynı mahkemede görülen yargılama ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen kamu davasının devam ettiğine dair dosyaların  Anayasa’nın 83’üncü maddesinin 2’nci fıkrası gereğince Türkiye Büyük Millet Meclisinin bilgisine sunulmasına ilişkin duyuru

B) Önergeler

1.- Niğde Milletvekili Mümin İnan’ın (6/555) ve (6/563) esas numaralı sözlü sorularını geri aldığına ilişkin önergesi (4/42)

2.- Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman’ın (6/581), (6/582) ve (6/583) esas numaralı sözlü sorularını geri aldığına ilişkin önergesi (4/43)

3.- Manisa Milletvekili Recai Berber’in, zeytin ve zeytinyağı ile diğer bitkisel yağların üretiminde ve ticaretinde yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu üyeliğinden istifa ettiğine ilişkin önergesi (4/44)

C) Meclis Araştırması Önergeleri

1.- Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ve 20 milletvekilinin, SHÇEK’e bağlı yerlerde yaşanan sorunların araştırılarak bakım, koruma ve yetiştirme hizmetlerinin etkin verilebilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/177)

2.- İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve 23 milletvekilinin, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/178)

3.- Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ve 19 milletvekilinin, Tunceli’de ölümle sonuçlanan bazı olaylarla ilgili iddiaların araştırılması amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/179)

D) Tezkereler

1.- Türkçedeki bozulma ve yabancılaşmanın araştırılması, Türkçenin korunması ve geliştirilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan (1/35, 43, 49, 70) esas numaralı Meclis Araştırma Komisyonu Başkanlığının, komisyonun görev süresinin bir ay uzatılmasına ilişkin tezkeresi (3/407)

2.- İran Bayındırlık ve İskân Bakanının vaki davetlerine icabetle, Tahran’a gidecek olan Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafız Özak başkanlığındaki heyete katılacak milletvekillerine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/408)

 

VI.- KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ İLE KOMİSYONLARDAN GELEN DİĞER İŞLER

A) Komisyonlardan Gelen Diğer İşler

1.- İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu’nun yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkında Başbakanlık tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/102) (S. Sayısı: 139)

2.- Amasya Milletvekili Akif Gülle’nin yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkında Başbakanlık tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/103) (S. Sayısı: 140)

3.- Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’ın yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkında Başbakanlık tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/104) (S. Sayısı: 141)

B) Kanun Tasarı ve Teklifleri

 

1.- Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun ile Devlet Su İşleri Umum Müdürlüğü Teşkilat ve Vazifeleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu (1/480) (S. Sayısı: 94)

2.- Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ile Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu (1/549) (S. Sayısı: 216)

 

VII.- SEÇİMLER

A) Komisyonlara Üye Seçimi

1.- (10/121, 129, 132, 134) esas numaralı Meclis Araştırma Komisyonuna üye seçimi

 

VIII.- USUL HAKKINDA GÖRÜŞMELER

1.- Komisyonların, Genel Kurulda komisyon sözcüleri tarafından temsil edilip edilemeyeceği hakkında

 

IX.- YAZILI SORULAR VE CEVAPLARI

1.- Muğla Milletvekili Fevzi Topuz’un, Datça Hükûmet Konağı ve adliye binasının depreme karşı güçlendirilmesine ilişkin sorusu ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in cevabı (7/2124)

2.- Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın, Ulusal Yargı Ağı Projesine ilişkin sorusu ve  Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in cevabı (7/2172)

3.- İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş’ın, yerel medyanın sorunlarına ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın cevabı (7/2338)

4.- Muğla Milletvekili Metin Ergun’un, özelleştirilen Menderes Elektrik Dağıtım A.Ş. personelinin durumuna ilişkin sorusu ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın cevabı (7/2527)

5.- Konya Milletvekili Atilla Kart’ın, F tipi cezaevlerindeki sohbet hakkı uygulamasına ilişkin sorusu ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in cevabı (7/2586)

6.- Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin, TRT’deki personel alımı duyurusuna,

TRT’deki bir yarışma programına,

ANTEN A.Ş.’ye,

TRT’deki bir programa,

- Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk’ün, TRT’de siyasi partilerle ilgili haberlere,

İlişkin soruları ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın cevabı (7/2597, 2598, 2599, 2601, 2602)

7.- Adana Milletvekili Nevingaye Erbatur’un, bir TRT belgeselinin yayın saatine ilişkin Başbakandan sorusu ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın cevabı (7/2765)

8.- Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş’in, Ankara’daki tarihî bir binanın restorasyonuna ilişkin sorusu ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın cevabı (7/2791)

9.- Mersin Milletvekili Behiç Çelik’in, gazi sayılmayıp malulen emekli edilenlere ilişkin sorusu ve Millî Savunma Bakanı M. Vecdi Gönül’ün cevabı (7/2805)

10.- Muş Milletvekili M. Nuri Yaman’ın, Malazgirt Kalesi’nin bakım ve onarımına ilişkin sorusu ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın cevabı (7/2845)

11.- İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş’ın, aile içi çatışmaların önlenmesine ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun cevabı (7/2867)

12.- İzmir Milletvekili Bülent Baratalı’nın, personel sayılarına ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in cevabı (7/2907)

13.- Muğla Milletvekili Metin Ergun’un, özelleştirilecek Menderes Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin personelinin durumuna ilişkin sorusu ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın cevabı (7/2935)

14.- İzmir Milletvekili Bülent Baratalı’nın, personel sayılarına ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’nun cevabı (7/2972)

15.- İzmir Milletvekili Bülent Baratalı’nın, personel sayılarına ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun cevabı (7/2974)

16.- Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt’ün, yetiştirme yurtlarında kalan çocukların güvenliklerine ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun cevabı (7/3019)

17.- Bursa Milletvekili Abdullah Özer’in, Bursa Atatürk Kapalı Spor Salonundaki bazı organizasyonlar için alınan kiraya ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’nun cevabı (7/3020)

I.- GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

TBMM Genel Kurulu saat 15.00’te açılarak yedi oturum yaptı.

 

İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş’ın, 1 Mayıs İşçi Bayramı’na,

İstanbul Milletvekili Mehmet Ufuk Uras’ın, DTP Sakarya İl Örgütü tarafından düzenlenen kültür şenliğine ve 1 Mayıs İşçi Bayramı’na,

İlişkin gündem dışı konuşmalarına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik cevap verdi.

 

Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir, ülkemizde yaşanan kuraklık ve buna bağlı olarak bazı gıda maddelerinde görülen kıtlık sorununa ilişkin gündem dışı bir konuşma yaptı.

 

Singapur Parlamento Başkanı Abdullah Tarmugi ve beraberindeki heyetin ülkemizi ziyaret etmesinin uygun bulunduğuna,

Peru Parlamentosu Dışişleri Komisyonunun vaki davetine istinaden, Peru’ya resmî ziyarette bulunacak olan TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerinden oluşan Parlamento heyetini oluşturmak üzere siyasi parti gruplarınca bildirilen isimlere,

İlişkin Başkanlık tezkereleri Genel Kurulun bilgisine sunuldu.

 

Mersin Milletvekili İsa Gök ve 22 milletvekilinin, Mersin’de kurulması planlanan balık çiftliklerinin çevreye ve turizme etkilerinin araştırılarak (10/174),

Mersin Milletvekili İsa Gök ve 22 milletvekilinin, Mersin’de kurulması planlanan nükleer enerji santrallerinin çevreye ve turizme etkilerinin araştırılarak (10/175),

İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve 24 milletvekilinin, SHÇEK’e bağlı yerlerde yaşanan sorunların araştırılarak bakım, koruma ve yetiştirme hizmetlerinin etkin verilebilmesi için (10/176),

Alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergeleri Genel Kurulun bilgisine sunuldu; önergelerin gündemdeki yerlerini alacağı ve ön görüşmelerinin sırası geldiğinde yapılacağı açıklandı.

 

Çin Ulusal Halk Meclisi İçişleri ve Adalet Komisyonları tarafından Çin Halk Cumhuriyeti’ne davet edilen TBMM Adalet Komisyonu heyetinin davete icabet etmesine ilişkin Başkanlık tezkeresi kabul edildi.

 

Genel Kurulun, 29/4/2008 Salı günkü birleşiminde, "Özel Gündemde Yer Alacak İşler" kısmında yer alan (11/1) esas numaralı gensoru önergesinin görüşmelerinin tamamlanmasından sonra sözlü sorular ile diğer denetim konularının görüşülmeyerek kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesine; gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmının 64, 65 ve 67’nci sıralarında yer alan 215, 216 ve 217 sıra sayılı Kanun Teklifi ve Tasarılarının bu kısmın 1’inci, 3’üncü ve 4’üncü sıralarına alınmasına; gelen kâğıtlar listesinde yayımlanan ve bastırılarak dağıtılan 219 sıra sayılı Kanun Tasarısı’nın kırk sekiz saat geçmeden bu kısmın 5’inci sırasına alınmasına ve diğer işlerin sırasının buna göre teselsül ettirilmesine; Genel Kurulun, 30 Nisan 2008 ve 6-7 Mayıs 2008 günlerindeki birleşimlerinde sözlü soruların görüşülmemesine; 6 Mayıs 2008 Salı günkü birleşimde ise çevre ve çevre kirliliği ile ilgili araştırma önergelerinin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından “Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler” kısmında yer alan işlerin görüşülmesine; 9 Mayıs 2008 Cuma günü de saat 14.00' te toplanmasına ve bu birleşimde “Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler” kısmında yer alan işlerin görüşülmesine; çalışma saatlerinin, 29/4/2008 Salı günü 215 sıra sayılı Kanun Teklifi’nin görüşmelerinin tamamlanmasına kadar, 30 Nisan, 1, 7 ve 8 Mayıs 2008 Çarşamba ve Perşembe günkü birleşimlerinde ise 13.00-23.00, 9 Mayıs 2008 Cuma günkü birleşimde ise 14.00-23.00 saatleri arasında olmasına; 216 sıra sayılı Kanun Tasarısı’nın İç Tüzük’ün 91’inci maddesine göre temel kanun olarak görüşülmesine ilişkin AK Parti Grubu önerisi, yapılan görüşmelerden sonra, kabul edildi.

 

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkan Vekilleri İzmir Milletvekili Oktay Vural ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır ile 27 milletvekilinin, tarım ve hayvancılık sektöründeki desteklemelerin zamanında ödenmemesi veya kaldırılması, girdilerdeki artışlar ve ürünlerdeki düşük fiyat oluşumu sonucu üreticilerin, temel gıda maddelerinde meydana gelen aşırı fiyat artışları ile de halkın mağduriyetine sebep olduğu, TMO’nun yönetiminde ve tarım politikalarında görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyerek devleti zarara uğrattığı iddiasıyla, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker hakkında gensoru açılmasına ilişkin önergesinin (11/1) gündeme alınıp alınmamasına ilişkin ön görüşmesi tamamlandı; yapılan oylama sonucunda, önergenin gündeme alınması kabul edilmedi.

 

Gündemin “Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler” kısmının:

1’inci sırasına alınan, Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak’ın, Türk Ceza Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın, Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’nin (2/210, 2/27) (S. Sayısı: 215) görüşmelerini müteakiben yapılan açık oylamadan sonra kabul edilip kanunlaştığı açıklandı.

 

Konya Milletvekili Faruk Bal,

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile

Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’un,

Konuşmalarında partisine sataştığı iddiasıyla birer konuşma yaptı.

 

30 Nisan 2008 Çarşamba günü, alınan karar gereğince saat 13.00’te toplanmak üzere birleşime 04.35’te son verildi.

 

 

 

Meral AKŞENER

 

 

 

Başkan Vekili

 

 

Fatma SALMAN KOTAN

 

Yaşar TÜZÜN

 

Ağrı

 

Bilecik

 

Kâtip Üye

 

Kâtip Üye

 

 

Yusuf COŞKUN

 

 

 

Bingöl

 

 

 

Kâtip Üye

 

No.: 137

II.- GELEN KÂĞITLAR

30 Nisan 2008 Çarşamba

Tasarılar

1.- 2001, Gemilerdeki Zararlı Organik Tutunma Önleyici Sistemlerin Kontrolüne İlişkin Uluslararası Sözleşmeye Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/571) (Çevre; Avrupa Birliği Uyum; Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm ile Dışişleri Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi:10.4.2008)

2.- Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun Yürürlükten Kaldırılması ve Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı (1/572) (Plan ve Bütçe Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi:22.4.2008)

3.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/573) (Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler ile Dışişleri Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi:22.4.2008)

Teklifler

1.- İzmir Milletvekili Bülent Baratalı ve 16 Milletvekilinin; Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanuna Bir Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi (2/225) (Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler ile İçişleri Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi:21.4.2008)

2.- İstanbul Milletvekili Bayram Meral ve 20 Milletvekilinin; 5539 Sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/226) (Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm ile Plan ve Bütçe Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi:22.4.2008)

3.- Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl ve 2 Milletvekilinin; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi (2/227) (Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi: 30.4.2008)

Tezkere

1.- Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz’in Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi (3/406) (Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi: 21.4.2008)

Meclis Araştırması Önergeleri

1.- Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ve 20 Milletvekilinin, SHÇEK’e bağlı yerlerde yaşanan sorunların araştırılarak bakım, koruma ve yetiştirme hizmetlerinin etkin verilebilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/177) (Başkanlığa geliş tarihi: 24/04/2008)

2.- İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve 23 Milletvekilinin, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/178) (Başkanlığa geliş tarihi: 25/04/2008)

3.- Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ve 19 Milletvekilinin, Tunceli’de ölümle sonuçlanan bazı olaylarla ilgili iddiaların araştırılması amacıyla Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/179) (Başkanlığa geliş tarihi: 24/04/2008)

30 Nisan 2008 Çarşamba

BİRİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 13.00

BAŞKAN: Başkan Vekili Meral AKŞENER

KÂTİP ÜYELER: Yaşar TÜZÜN (Bilecik), Fatma SALMAN KOTAN (Ağrı)

BAŞKAN – Türkiye Büyük Millet Meclisinin 97’nci Birleşimini açıyorum.

 

III. - Y O K L A M A

 

BAŞKAN - Elektronik cihazla yoklama yapacağız.

Yoklama için üç dakika süre vereceğim.

Sayın milletvekillerinin oy düğmelerine basarak salonda bulunduklarını bildirmelerini, bu süre içerisinde elektronik sisteme giremeyen milletvekillerinin salonda hazır bulunan teknik personelden yardım istemelerini, buna rağmen sisteme giremeyen üyelerin ise yoklama pusulalarını görevli personel aracılığıyla üç dakikalık süre içerisinde Başkanlığa ulaştırmalarını rica ediyorum.

Yoklama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla yoklama yapıldı)

BAŞKAN – Pusula gönderen sayın üyelerin isimlerini okuyorum:

Sayın Özkul?..

Sayın Aksu?..Yok.

Sayın Öznur Çalık?..

Sayın Ali Rıza Ertemur?..

Sayın Yılmaz Ateş?..

Sayın Hasan Çalış?..

Sayın Reşat Doğru?..Yok.

Sayın Abdurrahman Dodurgalı?..

Sayın Ali Güneş?..

Sayın Ünal Kacır?..

Toplantı yeter sayısı yoktur.

Beş dakika ara veriyorum.

Kapanma Saati: 13.07

İKİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 13.20

BAŞKAN: Başkan Vekili Meral AKŞENER

KÂTİP ÜYELER: Yaşar TÜZÜN (Bilecik), Fatma SALMAN KOTAN (Ağrı)

 

 

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 97’nci Birleşiminin İkinci Oturumunu açıyorum.

III. - Y O K L A M A

BAŞKAN – Açılışta yapılan yoklamada toplantı yeter sayısı bulunamamıştı.

Şimdi yoklama işlemini tekrarlayacağız.

Yoklama için üç dakika süre veriyorum ve yoklama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla yoklama yapıldı)

BAŞKAN – Toplantı yeter sayısı vardır, görüşmelere başlıyoruz.

Gündeme geçmeden önce üç sayın milletvekiline gündem dışı söz vereceğim.

Gündem dışı ilk söz, Ermeni iddialarının hukuki ve tarihî açıdan mesnetsizliği ve strateji önerisiyle ilgili söz isteyen İstanbul Milletvekili Sayın Şükrü Mustafa Elekdağ’a aittir.

Buyurun Sayın Elekdağ. (CHP sıralarından alkışlar)

IV.- GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR

A) Milletvekillerinin Gündem Dışı Konuşmaları

1.- İstanbul Milletvekili Şükrü Mustafa Elekdağ’ın, Ermeni iddialarının hukuki ve tarihî açıdan mesnetsizliği ile bu iddialara karşı uygulanması gereken uzun vadeli strateji önerilerine ilişkin gündem dışı konuşması

ŞÜKRÜ MUSTAFA ELEKDAĞ (İstanbul) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bir gündem dışı konuşmanın sağladığı çok kısa zaman süresi içinde Ermeni soykırım iddiasının Türkiye açısından kazandığı küresel tehdit niteliğini, bu iddianın arkasındaki esas amacı, Türkiye’nin bu iddiayla mücadelede etkisiz kalmasının nedenlerini ve kaybetmek üzere olduğumuz bu davayı kazanmak için neler yapılması gerektiğini izah etmeye çalışacağım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli arkadaşlarım, önce, soykırım iddiasının Türkiye’ye karşı küresel bir tehdit niteliği kazandığı yolundaki değerlendirmemi ele alıyorum. Ermenistan ve Ermeni diasporasının Türkiye’yi dünyaya Hristiyan Ermenilere karşı soykırım uygulamış Müslüman bir ülke olarak tanıtmak amacını güden kampanyası öylesine etkin uluslararası bir boyut kazanmıştır ki, bu durum, Türkiye’nin ulusal çıkarları ve dış politikası üzerinde son derece olumsuz tesirler yapmaktadır. Avrupa Birliği Parlamentosuna ilaveten, on sekiz devlet parlamentosunun Ermeni soykırımını kabul eden kararlar almış olmaları ve Avrupa Birliği Komisyonu ile Parlamentosunun yıllık raporlarında Ermeni taleplerine artık rutin bir şekilde yer vermeleri, bu konuda Türkiye’ye yönelen baskı hakkında bir fikir verebilir. Bunun yanında, bazı Batılı devletler, değerli arkadaşlarım, soykırım iddialarını, Türkiye’nin dış politikasını kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmek ve ödünler elde etmek amacıyla bir baskı unsuru olarak kullanmaktadırlar.

Endişe verici bir son gelişme de Avrupa Birliğinin yasal bir düzenlemesinden kaynaklanıyor. Bu yasal düzenleme, Avrupa Birliği ülkeleri mahkemelerine soykırım konusunda karar verme yetkisi veriyor ve Ermeni soykırımını reddedenlere bir yıl ile üç yıl arasında hapis cezası öngörüyor. Bu yasal düzenlemenin, Türkiye’nin tüm Avrupa ile ilişkilerinin temeline saatli bir bomba koymasından farkı yoktur değerli arkadaşlarım.

Belirttiğim bu hususlar ışığında Ermeni iddiasının bugün Türkiye’ye yönelik küresel bir tehdit boyutu kazanmadığı ileri sürülebilir mi?

İkinci olarak, soykırım iddiasının arkasında yatan esas amacı belirteceğim.

Değerli arkadaşlarım, soykırım iddiası, gerçekte bir amaç değil siyasi bir araçtır. Ermenistan ve diaspora, Haydat davasının gerçekleştirilmesi için soykırım iddiasından temel bir siyasi araç olarak yararlanmaktadır.

Peki, nedir bu Haydat davası? Haydat davası, büyük Ermenistan’ı kurma hedefidir. Bu dava iki hedefe odaklanmıştır. Bunlardan birincisi, Doğu Anadolu’yu da kapsayan tarihî Ermeni topraklarının geri alınması ve büyük Ermenistan’ın kurulmasıdır. Haydat’ın ikinci hedefi de dünyanın çeşitli bölgelerine dağılmış olan Ermenilerin büyük Ermenistan’a dönmelerinin sağlanmasıdır. Yunanlıların Megalo İdea’sından farklı olmayan bu ırkçı ve yayılmacı ideolojinin hedeflerine Ermenistan Bağımsızlık Bildirgesi’nde ve bu bildiriye atıfta bulunan Ermenistan Anayasası’nda yer verilmiştir. Keza, Ermenistan Anayasası’nın 13’üncü maddesinde, Türkiye topraklarının bir parçası olan Ağrı Dağı Ermenistan’ın devlet arması olarak tanımlanmaktadır.

Değerli arkadaşlarım, Haydat’ı gerçekleştirmek amacıyla uygulamaya konulan ve “Dört T” şeklinde adlandırılabilecek olan plan şu dört aşamaya dayanıyor: Tanıtım, tanınma, tazminat ve toprak.

Birinci aşama olan tanıtım aşaması, Ermeni terörü yoluyla Ermeni soykırım iddiasını ve Ermeni davasını dünya kamuoyuna tanıtmayı öngörüyordu. 1975’te başlayan bu aşama 1984’e kadar sürmüştür. Ermeni terör örgütleri, bu on yıllık dönemde Türk büyükelçilerini, başkonsoloslarını, diplomatik personelini ve onların aileleri ile çocuklarını öldürmek suretiyle soykırım iddialarını dünyaya duyurmuşlar ve soykırım iddiasını dünya gündemine oturtmuşlardır.

İkinci aşama tanınma aşamasıdır. Bu süreçte, soykırım kampanyalarıyla dünya kamuoyu ve parlamentoları Türklerin soykırım işlediklerine ikna edilecek, soykırımın tartışmasız bir veri olduğu sağlandıktan sonra da uluslararası baskı yoluyla Türkiye'nin soykırımı tanıması sağlanacaktır. Bu hususta Ermeni tarafların aldığı büyük mesafeyi biraz önce belirttim.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ŞÜKRÜ MUSTAFA ELEKDAĞ (Devamla) - Bundan sonra üçüncü aşama olarak başlatılacak tazminat elde etme sürecinde, soykırıma uğramış Ermeni ailelerin mirasçılarının hak ve tazminat talepleri gündeme getirilecek, bunu da toprak talepleri izleyecektir.

Görüleceği üzere soykırım iddiası, esasında, değerli arkadaşlarım, Türkiye’ye yönelik tazminat ve toprak taleplerine odaklanmış ırkçı ve yayılmacı bir stratejiye gerekçe oluşturmaktadır.

Son olarak da değerli arkadaşlarım, Ermeni ve Türk taraflarının tezlerini nasıl savunduklarını ele alacağım. Ermeni iddiaları, esas itibarıyla, belgesiz, kanıtsız, tutarsız ve abartılıdır. Buna rağmen, Ermeniler, dünya kamuoyuna mağduriyetlerini inandırmakta başarı göstermişlerdir. Bunu, fanatik bir dürtüye dayanan yoğun ve sistematik çalışmaları sayesinde gerçekleştirmişlerdir.

Türkiye ise değerli arkadaşlarım, Ermeni propagandasına karşı koymada etkili olamıyor ve her gün zemin kaybediyor. Türkiye'nin başarısızlığının nedeni, bu sorunla karşılaştığımız 1974 yılından bugüne kadar geçen otuz dört yılda bütün Türk hükûmetlerinin, Ermeni iddialarıyla mücadeleyi uzun vadeli bir perspektifle oluşturulmuş bir stratejiye uygun olarak yürütememelerinden kaynaklanıyor. Uzun vadeli bir strateji ve bunu uygulayacak bir yapılanmanın yokluğunun sakıncaları, sistemsizlik, koordinasyonsuzluk, başıboşluk ve verimsizlik oluyor.

Ermeni meselesi, değerli arkadaşlarım, günümüzde tarihsel, hukuksal, siyasal ve kamuoyu oluşturulması boyutları olan, devasa bir uluslararası ilişkiler sorunu niteliği kazanmıştır. Bu itibarla, bu dört boyutu dikkate alan uzun vadeli bir stratejik plan ile bunu uygulayacak iç ve dış kurumsal yapının ortaya çıkarılmasına ihtiyaç vardır. Bu stratejiyi ve yapıyı süratle ortaya çıkarmamız zorunludur. Yoksa Türkiye'nin haklı davasını kaybetmesi kaçınılmaz olacaktır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Sayın Elekdağ, size bir dakika tekrar ek süre vereceğim. Tamamlayınız lütfen.

ŞÜKRÜ MUSTAFA ELEKDAĞ (Devamla) – Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

Böyle bir gelişmenin Türkiye'nin uluslararası konumu, dış politikası ve güvenliği açısından yaratacağı zararları bir düşünün değerli arkadaşlarım. Bütün bu hususları göz önünde tutarak, Türkiye tarafından Ermeni sorununu bütün boyutlarıyla ele alacak ve Ermeni iddialarını etkisiz hâle getirecek etkili, yaratıcı ve bilinçli bir mücadelenin nasıl ortaya konulacağının araştırılması önem kazanıyor.

Bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi bir araştırma önergesi vermiştir. Değerli arkadaşlarım, iş işten geçmeden bu önergeyi görüşelim, uygulamaya koyalım ve ortak akılla mücadele stratejimizi ve bunun için gerekli yapılanmayı ortaya çıkaralım.

Teşekkür ediyorum. (CHP ve AK Parti sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Elekdağ.

Gündem dışı ikinci söz, tekstil sektörünün sorunları hakkında söz isteyen Adana Milletvekili Sayın Mustafa Vural’a aittir.

Buyurun Sayın Vural. (DSP sıralarından alkışlar)

2.- Adana Milletvekili Mustafa Vural’ın, tekstil sektörünün sorunları ile alınması gereken önlemlere ilişkin gündem dışı konuşması

MUSTAFA VURAL (Adana) – Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; yarın 1 Mayıs. İşçilerin bayramını, uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele gününü kutluyorum.

Konuşmama başlarken, şahsım ve Demokratik Sol Partili arkadaşlarım adına yüce Meclisi saygılarımla selamlıyorum.

Toplam üretim içindeki payı yüzde 11, imalat sanayisi içindeki payı yüzde 16, istihdam içindeki payı yüzde 11, sanayi içindeki istihdam payı yüzde 28, toplam ihracat içindeki payı yüzde 23, “Tekstil ve konfeksiyon” bu sektörün adı.

Adana sanayisinin de itici gücü olan tekstil ve konfeksiyon sektörünün sorunları, sıkıntıları var. Ülkemizde tekstil ve konfeksiyon firmalarının yaklaşık yüzde 80’i KOBİ niteliğindedir. Öz sermayeleri rakiplerine göre yetersizdir. Rekabet edemedikleri gibi, üretimlerini sürdürmekte de zorlanmaktadırlar. Enerji fiyatlarının yüksekliği, istihdam yükünün ağırlığı ve üretim kârlarına göre faizlerin fazlalığı, tekstil ve konfeksiyon sektörünü yapısal sorunlarının yanı sıra maliyet ve finansman sorunuyla da uğraşır hâle getirmiştir.

Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; bu sektör ihmal edilemez. Yaklaşık 2,5 milyon insanımızın çalıştığı bu sektörü ihmal etmek toplam ihracatımızın beşte 1’inden, gayrisafi millî hasılamızın da onda 1’inden vazgeçmek demektir. AKP İktidarınca benimsenen ithalata dayalı büyüme modeli nedeniyle bu sektörde kan kaybı hızlanmıştır. İş yerleri birbiri ardına kapanıyor, yüz binlerce kişi işsiz kalıyor. Eğitim düzeyleri oldukça düşük olan tekstil işçisini ek eğitim vermeden başka sektörlerde çalıştırmak da mümkün değildir. Ülkesi için katma değer yaratan, döviz girdisi sağlayan, istihdam yaratan bu sektör temsilcilerinin feryatlarına kulak verelim, önerilerini ciddiye alalım.

Bize göre, işçisiyle, mühendisiyle, tecrübeli işvereni ve pazarlamacısıyla, tekstil ve konfeksiyon sektörünü desteklemenin tam zamanıdır. İstihdam vergileri Avrupa Birliği ülkeleri oranına yaklaştırılabilir. Enerji fiyatları OECD ülkeleri ortalamasına çekilebilir. İhracatçı firmalara, döviz girişi yaptıklarında, enflasyonun altında kalmamak şartıyla, kur farkı ödenebilir. Eğitim ve teknoloji yatırımları konusunda önemli adımlar hemen atılabilir. Eximbank ve KOSGEB kredilerinin hem limitleri hem de vadeleri makul ölçülerde artırılabilir.

Zaten, Sayın Başbakanın kimi çevrelere, kimi kesimlere ortak bulmadaki, kredi temin etmedeki maharetini biliyoruz, yaşıyoruz. Üstelik, tekstil ve konfeksiyon sektörünün istekleri, beklentileri son derecede makul.

Demokratik Sol Parti olarak içtenlikli dileğimiz şöyle: Çözün tekstilcinin sorunlarını sizi destekleyelim, çözün tekstilcinin sorunlarını sizi alkışlayalım.

Hepinize saygılar sunuyorum. (DSP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Vural.

Gündem dışı üçüncü söz, Akşehir-Yalvaç arasındaki yol inşaatı konusunda söz isteyen Isparta Milletvekili Sayın Süleyman Nevzat Korkmaz’a aittir.

Buyurun Sayın Korkmaz. (MHP sıralarından alkışlar)

3.- Isparta Milletvekili S. Nevzat Korkmaz’ın, Akşehir-Yalvaç arasındaki yol inşaatının tamamlanamamasının yarattığı sorunlara ilişkin gündem dışı konuşması ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın  cevabı

S. NEVZAT KORKMAZ (Isparta) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; tabii mevzuubahis olan yol olunca, gönül isterdi ki, Ulaştırma Bakanımız da burada olup taleplerimizi dinleseydi. Ümit ediyorum, bu söyleyeceklerimiz kendisine bir şekilde ulaştırılır.

Tamamlanması yılan hikâyesine dönmüş, artık üzerine mizahi şeyler üretilmeye başlanan bir yolun inşası hikâyesinden bahsetmek ve bu yolun tamamlanması için hem Hükûmetten ve özellikle Ulaştırma Bakanından insanlarımız adına destek istemek üzere gündem dışı söz almış bulunuyorum. Yüce Meclisimizi saygıyla selamlıyorum.

Isparta’mızın Yalvaç ilçesini Konya’nın Akşehir ilçesine bağlayan Bağkonak kasabası ile Cankurtaran köyümüzü kat eden bu yol kuzeyden güneye, doğudan batıya Anadolu’yu birbirine düğümleyen, nakliyecilerin mal taşımacılığında, insanlarımızın güneydeki turistik tesislere ve yörelere ulaşmada kullandıkları en kısa yol alternatiflerinden birisi. Isparta, Burdur ve Antalya’dan Ankara’ya ve daha ötesine, Konya’dan İzmir’e gidecek vatandaşlarımızın özellikle bayram ve tatil arifelerinde kullandıkları, bu yönü ile de diğer yollardaki yoğunluğu azaltan bir güzergâh. Yoğun bir biçimde kullanılmak durumunda kalınan bu önemli güzergâh, beklenir ki, sürekli yol standartları iyileştirilsin, bakımı yapılsın. Belki bu güzergâhın Akşehir-Yalvaç arası dışında kalan bölümleri için “Biz, diğer yollarda ne yapılıyorsa burada da onu yapıyoruz.” diyebilirsiniz. Ancak, yaklaşık 30 kilometre olan Akşehir-Yalvaç arasının yol kalitesizliğini sizlere anlatmama imkân yok.

Bu güzergâh, önemine binaen, Milliyetçi Hareket Partisinin de içinde bulunduğu 57’nci Hükûmet döneminde 31/07/2002 tarihinde ihale edilmiş, çalışmalara hemen başlanılmış ve yüklenici firmayla yapılan sözleşmeye göre 15/10/2003’te bitirilmesi planlanmıştır. 2000 yılı birim fiyatlarıyla 2 trilyon 82 milyarlık ihale bedelli bu yol, 2003’te bitirilmesi öngörülmüş olmasına rağmen üzerinden beş yıl geçmiş ve maalesef tamamlanamamıştır. Trilyonlarca liralık ek kaynak temini ve ödemeleri de cabası.

Söylediğim gibi, 2003’te bitirilmesi gereken 32 kilometrelik yolun 21 kilometresinin tamamlanması, diğer bölümlerinin de sonradan değerlendirilmesi kararı alınmıştır, her ile duble yollar yapılması kararı verildiği günlerde ancak, bu kadarı da tamamlanamamıştır. Artık, vatandaşlarımız yolun tamamlanmasından neredeyse ümidini kesmiştir. Hiç olmazsa, can ve mal kaybının önlenmesi için bakımı, trafik levhaları ve bariyerlerinin takılmasını bekler hâle gelmişlerdir. Özellikle kış aylarında âdeta köstebek yuvasını andıran bu yolun belki elli altmış yıl önceki yol standartlarında olduğunu söylemek hakikaten içimizi acıtmaktadır. Ben biliyorum ki, hem Konya hem de Isparta AKP milletvekillerimize bu yolun tamamlanmasıyla ilgili talepler de gelmektedir. Onların da bu yolun tamamlanmasını en az benim kadar istediklerine de inanıyorum ama maalesef, bugüne kadar herhangi bir netice alınmamış, binlerce insanımız bu yola mahkûm edilmiştir.

Bu yola neden yeterli ödenek ayrılmaz, neden bitirilemez, anlaşılır gibi değil. Her “İcraatın İçinden” programında “Türkiye’ye çağ atlattık” diyenlerin, bu yolu kat ettiklerinde çağ mı atladıkları, yoksa çukurları atlamak zorunda mı kaldıklarını bizzat müşahede edeceklerini biliyorum.

Sayın Hükûmet ve Sayın Başbakan, sizler sık sık “yola devam” sloganını kullanıyorsunuz ya; diyorum ki, acaba yetkililer bu sloganı yanlış mı algılıyorlar? Lütfen, bu yolun o yol olmadığını ilgililere bir hatırlatsanız. Yine hatırlatsanız ki, yolun bir ucunda MHP Konya Milletvekili Sayın Faruk Bal, diğer ucunda da Isparta MHP Milletvekili Nevzat Korkmaz, orada yaşayanlardan sadece ikisi. Binlerce insanımızın kabahati nedir? Bu zulmü 2002’den beri sadece 30 kilometrelik bir yolun inşası için çekmek zorundalar. Onların hakkı hukuku nerede? Vergisini son kör kuruşuna kadar ödeyen, hayatlarının hiçbir döneminde devletine ve milletine öf bile dememiş bu insanların bu hizmeti talep etmeleri en doğal istekleri değil mi? Çukur çukur, köstebek yuvasına dönmüş bu yolda, özellikle kış aylarında can ve mal kayıpları olmakta, ocaklar sönmekte, millî ekonomimiz için milyarlarca liralık kayıplar verilmektedir. Bu yolda canını kaybeden tüm vatandaşlarımı rahmetle anıyor, yaralanmış, uzuvlarını kaybetmiş vatandaşlarıma da acil şifalar diliyorum.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Bir dakika ekliyorum. Tamamlayın lütfen.

S. NEVZAT KORKMAZ (Devamla) – Teşekkür ederim Başkanım.

Ancak, geçenlerde yaşadığım bir olayı sizlerle paylaşmak isterim, ki eminim sizleri de etkileyecektir. Vatanı savunurken şehit düşen, Şarkikaraağaç Göksöğüt kasabasından hemşehrimiz Astsubay Cengiz Gülcü’nün cenaze merasimine gittiğimde -yeniden şehidimize rahmet diliyorum- öğrendim ki baba diğer evladını da iki yıl kadar önce bu yolda bir trafik kazasında kaybetmiş. Yetimi ile dede karşımda. Hakikaten teselli verecek söz bulamadım. Acılı baba, o yavruyu göstererek: “Bu yavrunun babasını da Akşehir Beli’ne şehit verdik.” dedi.

Değerli arkadaşlarım, canlar bu kadar ucuz olmamalı. İnsanlarımızı bu kadar kolay kaybetmemeliyiz. Hem yol standartlarından hem de gerekli trafik uyarıları levhalandırılması ve bariyer konulmamasından dolayı onlarca metrelik uçuruma verilen can ve mal kayıplarımızın bir an önce önüne geçilmesini diliyor, Sayın Ulaştırma Bakanımızdan destek bekliyor, bütün Ispartalı ve Konyalı hemşehrilerime de sevgi ve saygılarımı sunuyorum. (MHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Korkmaz.

Gündem dışı konuşmaya Hükûmet adına Devlet Bakanı Sayın Mehmet Aydın cevap verecek.

Buyurun Sayın Aydın. (AK Parti sıralarından alkışlar)

DEVLET BAKANI MEHMET AYDIN (İzmir) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Ulaştırma Bakanımız biraz sonra burada olacak, şu anda bir heyetle görüşmesi olduğu için… Nöbetçi zaten. Bugün burada olacak. Dolayısıyla, ben sadece Bakanlıktan gelen teknik konuları içeren bilgiyi size sunacağım. Eğer Sayın Korkmaz daha geniş bilgi istiyorsa, Sayın Bakanımız burada olduğu zaman görüşmeleri, sadece mümkün değil, kolaydır. Çünkü zaten burada oturacak.

Şimdi, elimdeki bilgiye göre toplam 33 kilometre uzunluğunda, 1-A standardındaki Akşehir-Yalvaç-Şarkikaraağaç –burada bir dizi rakamlar veriliyor, onları geçiyorum- arası yol yapımı işinin ihalesi 31/7/2000’de 2 milyon 82 bin 519 YTL bedelle yapılmış olup işin proje tutarı toplam 36 milyon 310 bin 863 YTL.

Bu projede çalışmalar 12/10/2000 tarihinde başlatılmış, başlangıçtan 2007 sonuna kadar toplam 22 milyon 613 bin 887 YTL harcama yapılarak yüzde 62 fiziksel gerçekleşme sağlanmıştır.  Bu projede yolun 5,2 kilometresi sathi kaplama seviyesinde, 4 kilometresi ise temel seviyesinde tamamlanmıştır. Geriye kalan işin proje tutarı 13 milyon 696 bin 976 YTL olup 2008 yılı program ödeneği 500 bin YTL’dir. Bu ödenekle yolun 2 kilometresinin sathi kaplama seviyesinde bitirilmesi hedeflenmektedir. Yolun bu yıl içerisinde Bakan oluruna göre çalışmaların devam ettiği 11,5 kilometrelik kesiminin tamamlanarak trafiğe açılması için 2 milyon YTL ek ödeneğe ihtiyaç hissedilmektedir. Yolun tamamının 2008 yılında sathi kaplama seviyesinde tamamlanarak trafiğe açılması için 13 milyon 696 bin 976 YTL ödenek gerekmektedir.

Dikkatinize saygıyla sunuyorum. (AK Parti sıralarından alkışlar)

BAŞKAN -  Teşekkür ederim Sayın Bakan.

Gündeme geçiyoruz.

Başkanlığın Genel Kurula sunuşları vardır.

V.- BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) Duyurular

1.- Kızıltepe 2. Asliye Ceza Mahkemesince, Siirt Milletvekili Osman Özçelik hakkında aynı mahkemede görülen yargılama ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen kamu davasının devam ettiğine dair dosyaların  Anayasa’nın 83’üncü maddesinin 2’nci fıkrası gereğince Türkiye Büyük Millet Meclisinin bilgisine sunulmasına ilişkin duyuru

BAŞKAN - Kızıltepe 2. Asliye Ceza Mahkemesinin 7/3/2008 tarihli ve 2007/180 esas no.lu yazısı ile Siirt Milletvekili Sayın Osman Özçelik’in aynı mahkemede 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 216’ncı maddesi uyarınca yargılamasına devam edildiği, yine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 7/4/2008 tarihli ve 3/9025 sayılı yazısı ile Diyarbakır Milletvekili Sayın Aysel Tuğluk’un Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 2008/134 dosya no.lu kamu davasının devam ettiği, Anayasa’nın 83’üncü maddesinin 2’nci fıkrası gereğince bildirilmiştir.

Bilgilerinize sunulur.

Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu karma komisyonun, bazı sayın milletvekillerinin yasama dokunulmazlıkları hakkında üç adet raporu vardır.

Raporların muhalefet şerhleri aynı olduğundan, ortak muhalefet şerhi son raporun ardından okunacaktır.

Şimdi, raporları sırasıyla okutup bilgilerinize sunacağım.

VI.- KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ İLE KOMİSYONLARDAN

GELEN DİĞER İŞLER

A) Komisyonlardan Gelen Diğer İşler

1.- İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu’nun yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkında Başbakanlık tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/102) (S. Sayısı: 139) (x)

2.- Amasya Milletvekili Akif Gülle’nin yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkında Başbakanlık tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/103) (S. Sayısı: 140) (x)

3.- Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’ın yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkında Başbakanlık tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/104) (S. Sayısı: 141) (x)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Özel evrakta sahtecilik ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununa Muhalefet suçunu işlediği iddia olunan İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu hakkında düzenlenen Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılmasına Dair Başbakanlık Tezkeresi ve eki dosya hakkında Hazırlık Komisyonu Raporu, Karma Komisyonumuzun 19 Mart 2008 tarihli toplantısında görüşülmüştür.

Karma Komisyonumuz, isnat olunan eylemin niteliğini dikkate alarak İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu hakkındaki kovuşturmanın Milletvekilliği sıfatının sona ermesine kadar ertelenmesine karar vermiştir.

Raporumuz, Genel Kurulun bilgilerine arz edilmek üzere Yüksek Başkanlığa saygı ile sunulur.

                                                                                                            Burhan Kuzu

                                                                                                                İstanbul

                                                                                                Komisyon Başkanı ve üyeler

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

2886 Sayılı Devlet İhale Kanununa Aykırılık suçunu işlediği iddia olunan Amasya Milletvekili Akif Gülle hakkında düzenlenen Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılmasına Dair Başbakanlık Tezkeresi ve eki dosya hakkında Hazırlık Komisyonu Raporu, Karma Komisyonumuzun 19 Mart 2008 tarihli toplantısında görüşülmüştür.

Karma Komisyonumuz, isnat olunan eylemin niteliğini dikkate alarak Amasya Milletvekili Akif Gülle hakkındaki kovuşturmanın Milletvekilliği sıfatının sona ermesine kadar ertelenmesine karar vermiştir.

Raporumuz, Genel Kurulun bilgilerine arz edilmek üzere Yüksek Başkanlığa saygı ile sunulur.

                                                                                                            Burhan Kuzu

                                                                                                                İstanbul