DÖNEM : 20 CİLT : 52
YASAMA YILI : 3
T. B. M. M.
TUTANAK DERGİSİ
88 inci Birleşim
12 . 5 . 1998 Salı
İ Ç İ N D E K İ L E R
I. – GEÇEN TUTANAK ÖZETİ
II. – GELEN KÂĞITLAR
III. – BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI
A) GÜNDEMDIŞI KONUŞMALAR
1. – Balıkesir Milletvekili Mustafa Güven Karahan’ın, Özürlüler Haftasına ilişkin gündemdışı konuşması ve Devlet Bakanı Hasan Gemici’nin cevabı
2. – İstanbul Milletvekili Halit Dumankaya’nın, Meclis gündeminde sırada bekleyen dokunulmazlık dosyalarına ilişkin gündemdışı konuşması
3. – Erzurum Milletvekili Aslan Polat’ın, sekiz yıllık zorunlu eğitim kapsamında yapılacak okul inşaatlarının ihale şartlarına ilişkin gündemdışı konuşması ve Millî Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay’ın cevabı
B) TEZKERELER VE ÖNERGELER
1. – Kazakistan Cumhuriyetine gidecek olan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e, dönüşüne kadar, TBMMBaşkanı Hikmet Çetin’in vekâlet edeceğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1463)
2. – Romanya’ya gidecek olan İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu’na, dönüşüne kadar, Adalet Bakanı Mahmut Oltan Sungurlu’nun vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1464)
3. – Romanya’ya gidecek olan Sanayi ve Ticaret Bakanı E. Yalım Erez’e, dönüşüne kadar, Bayındırlık ve İskân Bakanı Yaşar Topçu’nun vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1465)
4. – Fransa’ya gidecek olan Kültür Bakanı M. İstemihan Talay’a, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Hasan Hüsamettin Özkan’ın vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1466)
5. – Kazakistan Cumhuriyetine gidecek olan Devlet Bakanı Ahat Andican’a, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Işılay Saygın’ın vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1467)
6. – Yunanistan’a gidecek olan Millî Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı İsmet Sezgin’e, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Mehmet Batallı’nın vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1468)
7. – Kazakistan Cumhuriyetine gidecek olan Devlet Bakanı Metin Gürdere’ye, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Yücel Seçkiner’in vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1469)
8. – Amerika Birleşik Devletlerine gidecek olan Devlet Bakanı Mehmet Salih Yıldırım’a, dönüşüne kadar, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Rüştü Taşar’ın vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1470)
9. – İsviçre’ye gidecek olan Sağlık Bakanı Halil İbrahim Özsoy’a, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Cavit Kavak’ın vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1471)
10. – Malta’ya gidecek olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nami Çağan’a, dönüşüne kadar, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel’in vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1472)
11. – Yunan Parlamentosunun vaki davetine, TBMM’yi temsilen icabet edecek Parlamento heyetinde yer alacak milletvekillerine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/1473)
C)GENSORU, GENEL GÖRÜŞME, MECLİS SORUŞTURMASI VE MECLİS ARAŞTIRMASI ÖNERGELERİ
1. – Balıkesir Milletvekili Ahmet Bilgiç ve 24 arkadaşının, zeytinyağı üreticilerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/256)
2. – Antalya Milletvekili Yusuf Öztop ve 21 arkadaşının, Emlakbank’ın zarar etmesinin nedenlerinin araştırılarak sorumlularının ortaya çıkarılması ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/257
)3. – Sakarya Milletvekili Ertuğrul Eryılmaz ve 55 arkadaşının, devlete ait pul, zarf ve etiketleri özel amaçlarla kullanmak suretiyle TÜGSAŞ’ı haksız ve keyfi olarak zarara uğrattığı ve bu eyleminin Türk Ceza Kanununun 240 ıncı maddesine uyduğu iddiasıyla Devlet eski Bakanı Mustafa Rüştü Taşar hakkında Meclis soruşturması açılmasına ilişkin önergesi (9/20)
IV. – GENSORU, GENEL GÖRÜŞME, MECLİS SORUŞTURMASI VE MECLİS ARAŞTIRMASI
A) ÖNGÖRÜŞMELER
1. – Zonguldak Milletvekili Ömer Barutçu ve 59 arkadaşının, İstanbul - Kurtköy Havaalanı ihalesi için hazırlanmış olan protokol hükümlerini dikkate almadan ihalenin NATO ENF Dairesi tarafından gerçekleştirilmesini sağlamak suretiyle görevini kötüye kullandığı ve bu eyleminin Türk Ceza Kanununun 240 ıncı maddesine uyduğu iddiasıyla Başbakan A. Mesut Yılmaz hakkında Meclis soruşturması açılmasına ilişkin önergesi (9/18)
2. – Çanakkale Milletvekili Nevfel Şahin ve 56 arkadaşının, Karadeniz sahil yolunun devamı olan yolların ihalesinde usulsüzlük yaparak devleti zarara uğrattığı ve bu eyleminin Türk Ceza Kanununun 240 ıncı maddesine uyduğu iddiasıyla Bayındırlık ve İskân Bakanı Yaşar Topçu hakkında Meclis soruşturması açılmasına ilişkin önergesi (9/19)
V. – SORULAR VE CEVAPLAR
A) YAZILI SORULAR VE CEVAPLARI
1. – İzmir Milletvekili Sabri Ergül’ün, bir açık hava toplantısında bazı afişlerin kullanılmasına izin verilmediği iddiasına ilişkin sorusu ve İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu’nun yazılı cevabı (7/4737)
2. – Sinop Milletvekili Kadir Bozkurt’un, Tekel Genel Müdürlüğü tarafından Ankara’da yaptırılan Başmüdürlük ve Genel Müdürlük binalarına ilişkin Başbakandan sorusu ve Devlet Bakanı Eyüp Aşık’ın, yazılı cevabı (7/4741)
3. – Karaman Milletvekili Zeki Ünal’ın;
– Karaman-Merkez-Aybastı Köyünün su ihtiyacına,
– Karaman-Merkeze bağlı bazı köylerin sorunlarına,
– Karaman-Merkez-Boyalı Köyünün su kanalı ihtiyacına,
– Karaman-Merkez-Bayır Köyü yoluna,
– Karaman-Merkez-Başharman Köyünün yol ve sulama suyu sorunlarına,
– Karaman-Merkez-Bademli Köyünün büz ihtiyacına,
– Karaman-Merkez-Başkışla Köyünün içmesuyu sorununa,
– Karaman-Merkez-Avlağı Köyünün içmesuyu sorununa,
İlişkin sorularına Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz’ın yazılı cevabı (7/4744, 4745, 4748, 4749, 4750, 4751, 4752, 4753)
4. – Sinop Milletvekili Kadir Bozkurt’un, Sinop İlindeki pancar üreticilerinin alacaklarına ilişkin sorusu ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez’in yazılı cevabı (7/4769)
5. – Denizli Milletvekili Adnan Keskin’in, Yenişehir Telekom Müdürlüğünce VİP listesi düzenlendiği iddialarına ilişkin sorusu ve Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir’in yazılı cevabı (7/4777)
6. – Ankara Milletvekili Ali Dinçer’in, üçlü kararname ile görevden
alınan personele ilişkin sorusu ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez’in yazılı cevabı (7/4778)7. – Konya Milletvekili Hasan Hüseyin Öz’ün, Yayın Seçme Kuruluna seçilen gazete ve dergilere ilişkin sorusu ve Kültür Bakanı Mustafa İstemihan Talay’ın yazılı cevabı (7/4779)
8. – Karaman Milletvekili Zeki Ünal’ın, Karaman’daki pancar üreticilerinin alacaklarına ilişkin sorusu ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez’in yazılı cevabı (7/4780)
9. – İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı’nın, AtatürkHavalimanı Dış Hatlar Terminali Geliş Salonuna ilişkin sorusu ve Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir’in yazılı cevabı (7/4784)
10. – Afyon Milletvekili İsmet Attila’nın, Afyon Köy Hizmetleri İl Müdürlüğüne ait iki dozerin Rize’ye gönderilmesi nedenine ilişkin Başbakandan sorusu ve Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz’ın yazılı cevabı (7/4792)
11. – Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay’ın TRT’nin gazete ilanlarına ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı Cavit Kavak’ın yazılı cevabı (7/4795)
12. – İzmir Milletvekili Sabri Ergül’ün, Hollanda’dan canlı keçi ithal edileceği iddiasına ilişkin sorusu ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa R. Taşar’ın yazılı cevabı (7/4801)
13. – Malatya Milletvekili Ayhan Fırat’ın, TEAŞNükleer Daire Başkanının görevden alınmasının nedenine ilişkin sorusu ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer’in yazılı cevabı (7/4847)
14. – Karaman Milletvekili Zeki Ünal’ın, tabiî afetlerden zarar gören çiftçilerin borç faizlerinin ertelenmesine ilişkin sorusu ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa R. Taşar’ın yazılı cevabı (7/4848)
15. – Denizli Milletvekili Mehmet Gözlükaya’nın, 1 Ocak 1985 - 31 Aralık 1997 tarihleri arasında kısa dönem dövizle askerlik yapan şahıslara ilişkin sorusu ve Millî Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı İsmet Sezgin’in yazılı cevabı (7/4895)
16. – Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır’ın, hisseli parsel satış yasağına uyulmadığı iddiasına ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı Işılay Saygın’ın yazılı cevabı (7/4915)
I. – GEÇEN TUTANAK ÖZETİ
TBMM Genel Kurulu saat 15.00’te açılarak iki oturum yaptı.
Yapılan yoklamalar sonucunda Genel Kurulda toplantı yetersayısı bulunmadığı anlaşıldığından, 12 Mayıs 1998 Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere, birleşime 16.15’te son verildi.
Kamer Genç
Başkanvekili
Abdullah Mutlu Levent Mıstıkoğlu
Bitlis Hatay
Kâtip Üye Kâtip Üye
No. : 132
II. – GELEN KAĞITLAR
8 . 5 . 1998 CUMA
Tezkere
1. – İstanbul Milletvekili Meral Akşener’in Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi (3/1462) (Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
Sözlü Soru Önergeleri
1. – Ağrı Milletvekili M.Sıddık Altay’ın, Horasan-Ağrı-Doğubeyazıt-Gürbulak-İran arası demiryolu ağı için bir çalışma olup olmadığına ilişkin Ulaştırma Bakanından sözlü soru önergesi (6/1010) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
2. – Konya Milletvekili Veysel Candan’ın, Atatürk Kız Yetiştirme Yurdu’nun düzenlediği geceye ilişkin Devlet Bakanından (Hasan Gemici) sözlü soru önergesi (6/1011) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
Yazılı Soru Önergeleri
1. – Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır’ın, T.B.M.M.’den emekli olan bazı personele ilişkin Maliye Bakanından yazılı soru önergesi (7/5003) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
2. – Konya Milletvekili Abdullah Gencer’in, geçici görevli personelin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin Meclis bünyesindeki sağlık hizmetlerinden yararlandırılıp yararlandırılmayacağına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanından yazılı soru önergesi (7/5004) (Başkanlığa geliş
tarihi : 6.5.1998)3. – Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır’ın, Bursa-Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi içindeki elektrik şebekesinin sanayicilere devredilip devredilmeyeceğine ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/5005) (Başkanlığa geliş t
arihi : 6.5.1998)4. – Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır’ın, Botaş Genel Müdürlüğü ile Bursa-Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi arasında imzalanan protokole ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/5006) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
5. – Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır’ın, Bursa-Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinin kredi talebine ilişkin Çevre Bakanından yazılı soru önergesi (7/5007) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
6. – Bolu Milletvekili Mustafa Yünlüoğlu’nun, sağlığa zararlı et ve buğday ithalatına izin verileceği iddialarına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/5008) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
7. – Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya’nın, Erzincan İline 1998 yılı bütçesinden ayrılan yatırım ödeneklerine ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/5009) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
8. – Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya’nın, Erzincan İline 1998 yılı bütçesinden ayrılan yatırım ödeneklerine ilişkin Adalet Bakanından yazılı soru önergesi (7/5010) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
9. – Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya’nın, Erzincan İline 1998 yılı bütçesinden ayrılan yatırım ödeneklerine ilişkin Maliye Bakanından yazılı soru önergesi (7/5011) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
10. – Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya’nın, Erzincan İline 1998 yılı bütçesinden ayrılan yatırım ödeneklerine ilişkin Milli Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/5012) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
11. – Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya’nın, Erzincan İline 1998 yılı bütçesinden ayrılan yatırım ödeneklerine ilişkin Bayındırlık ve İskan Bakanından yazılı soru önergesi (7/5013) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
12. – Erzincan
Milletvekili Tevhit Karakaya’nın, Erzincan İline 1998 yılı bütçesinden ayrılan yatırım ödeneklerine ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/5014) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)13. – Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya’nın, Erzincan İline 1998 yılı bütçesinden ayrılan yatırım ödeneklerine ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/5015) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
14. – Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya’nın, Erzincan İline 1998 yılı bütçesinden ayrılan yatırım ödeneklerine ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/5016) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
15. – Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya’nın, Erzincan İline 1998 yılı bütçesinden ayrılan yatırım ödeneklerine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanından yazılı soru önergesi (7/5017) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
16. – Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya’nın, Erzincan İline 1998 yılı bütçesinden ayrılan yatırım ödeneklerine ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından yazılı soru önergesi (7/5018) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
17. – Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya’nın, Erzincan İline 1998 yılı bütçesinden ayrılan yatırım ödeneklerine ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/5019) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
18. – Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya’nın, Erzincan İline 1998 yılı bütçesinden ayrılan yatırım ödeneklerine ilişkin Kültür Bakanından yazılı soru önergesi (7/5020) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
19. – Erzincan Milletve
kili Tevhit Karakaya’nın, Erzincan İline 1998 yılı bütçesinden ayrılan yatırım ödeneklerine ilişkin Turizm Bakanından yazılı soru önergesi (7/5021) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)20. – Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya’nın, Erzincan İline 1998 yılı bütçesinden ayrılan yatırım ödeneklerine ilişkin Orman Bakanından yazılı soru önergesi (7/5022) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
21. – Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya’nın, Erzincan İline 1998 yılı bütçesinden ayrılan yatırım ödeneklerine ilişkin Çevre Bakanından yazılı soru önergesi (7/5023) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
22. – Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya’nın, ABD’den sağlığa zararlı buğday ve dondurulmuş et ithal edileceği iddialarına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/5024) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
23. – Karaman Milletvekili Zeki Ünal’ın, Karaman-Merkez-Bostanözü Köyünün bazı sorunlarına ilişkin Devlet Bakanından (Mustafa Yılmaz) yazılı soru önergesi (7/5025) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
24. –
Karaman Milletvekili Zeki Ünal’ın, Karaman-Merkez-Bölükyazı Köyünün ilave su kuyusu ihtiyacına ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/5026) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)25. – Karaman Milletvekili Zeki Ünal’ın, Karaman-Merkez-Dereköy’ün bazı sorunlarına ilişkin Devlet Bakanından (Mustafa Yılmaz) yazılı soru önergesi (7/5027) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
26. – Karaman Milletvekili Zeki Ünal’ın, Karaman-Merkez-Beydili Köyünün bazı sorunlarına ilişkin Devlet Bakanından (Mustafa Yılmaz) yazılı soru önergesi (7/5028) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
27. – Karaman Milletvekili Zeki Ünal’ın, Karaman-Merkez-Çukurbağ Köyünün istinat duvarı ihtiyacına ilişkin Devlet Bakanından (Mustafa Yılmaz) yazılı soru önergesi (7/5029) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
28. – Konya Milletvekili Hasan Hüseyin Öz’ün, canlı hayvan ve tahıl ithaline izin verileceği iddialarına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/5030) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
29. – Erzincan Mil
letvekili Naci Terzi’nin, Budapeşte’de meydana gelen saldırı olayının failini affettiği iddialarına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/5031) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)30. – Siirt Milletvekili Ahmet Nurettin Aydın’ın, Siirt Köy Hizmetleri İl Müdürlüğünde çalışan geçici işçilere ilişkin Devlet Bakanından (Mustafa Yılmaz) yazılı soru önergesi (7/5032) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
31. – Ağrı Milletvekili M.Sıddık Altay’ın, bazı vakıfların zorunlu olarak bağış topladıkları iddiasına ilişkin Adalet Bakanından yazılı soru önergesi (7/5033) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
32. – Ağrı Milletvekili M.Sıddık Altay’ın, bazı vakıflara zorunlu olarak bağış toplandığı iddiasına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/5034) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
33. – Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay’ın, taşıt alım kredilerine ilişkin Devlet Bakanından (H.Hüsamettin Özkan) yazılı soru önergesi (7/5035) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
34. – Ankara Milletvekili Ersönmez Ya
rbay’ın, Ankara’daki pancar üretimine ve şeker fiyatındaki artışlara ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından yazılı soru önergesi (7/5036) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)35. – Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay’ın, M.K.E.Kurumuna ait Polatlı-Beylik Köprü Tesislerine ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından yazılı soru önergesi (7/5037) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
36. – Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay’ın, Ankara’da görevden alınan il ve ilçe milli eğitim müdürlerine ilişkin Milli Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/5038) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
Süresi İçinde Cevaplandırılmayan Yazılı Soru Önergeleri
1. – Manisa Milletvekili Tevfik Diker’in, bedelsiz ithalatın tanıtımı ile ilgili reklam harcamalarına ilişkin Devlet Bakanından yazılı soru önergesi (7/4681)
2. – Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır’ın, mevzuat çalışmalarına ilişkin Bayındırlık ve İskan Bakanından yazılı soru önergesi (7/4700)
3. – Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır’ın, mevzuat çalışmalarına ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/4706)
4. – Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır’ın, mevzuat çalışmalarına ilişkin Devlet Bakanından (H. Hüsamettin Özkan) yazılı soru önergesi (7/4712)
5. – Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır’ın, mevzuat çalışmalarına ilişkin Devlet Bakanından (Yücel Seçkiner) yazılı soru önergesi (7/4713)
6. – Balıkesir Milletvekili Ahmet Bilgiç’in, Balıkesir’e bağlı bazı ilçelerin yollarına ilişkin Bayındırlık ve İskan Bakanından yazılı soru önergesi (7
/4731)No. : 133
11 . 5 . 1998 PAZARTESİ
Tasarı
1. – İskan Kanununun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı (1/770) (Plan ve Bütçe ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi : 5.5.1998)
Teklifler
1. – Kayseri Milletvekili Memduh Büyükkılıç ve 6 Arkadaşının; Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna Bir Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi (2/1162) (Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
2. – Van Milletvekili Fethullah Erbaş ve 18 Arkadaşının; Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna Bir Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi (2/1163) (Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi
: 6.5.1998)Sözlü Soru Önergeleri
1. – Batman Milletvekili Faris Özdemir’in, tütün başfiyatının düşük belirlendiği iddiasına ilişkin Devlet Bakanından (Eyüp Aşık) sözlü soru önergesi (6/1012) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
2.
– Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün’ün, Balıkesir’de sel felaketinden zarar gören köprü ve konutların onarımına ilişkin Başbakandan sözlü soru önergesi (6/1013) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)3. – Konya Milletvekili Veysel Candan’ın, GSM lisans hakkının devrinde devletin zarara uğratıldığı iddiasına ilişkin Ulaştırma Bakanından sözlü soru önergesi (6/1014) (Başkanlığa geliş tarihi : 6.5.1998)
Yazılı Soru Önergeleri
1. – Konya Milletvekili Mehmet Ali Yavuz’un, Konya-Hadim İlçesi Göksu Mavi Tüneli ihalesine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/5039) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
2. – Gaziantep Milletvekili Kahraman Emmioğlu’nun, ABD’den buğday ithal edileceği iddialarına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/5040) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
3. – Afyon Milletvekili İsmet Attila’nın, Mahalli İdarelere Yardım Fonundan Afyon’a bağlı belediyelere yapılan yardımlara ilişkin Maliye Bakanından yazılı soru önergesi (7/5041) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998
)4. – Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün’ün, POAŞ’ın özelleştirilmesine yönelik çalışmalara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/5042) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
5. – Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün’ün, RTÜK’e gelen şikayetlere ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/5043) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
6. – İzmir Milletvekili İsmail Yılmaz’ın, THY’nca kiralanan uçaklara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/5044) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
7. – Karaman M
illetvekili Zeki Ünal’ın, Karaman-Kazımkarabekir-Karalgazi Köyünün beton sulama kanalı sorununa ilişkin Devlet Bakanından (Mustafa Yılmaz) yazılı soru önergesi (7/5045) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)8. – Karaman Milletvekili Zeki Ünal’ın, Karaman-Kazımkarabekir-Sinci Köyünün bazı sorunlarına ilişkin Devlet Bakanından (Mustafa Yılmaz) yazılı soru önergesi (7/5046) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
9. – Karaman Milletvekili Zeki Ünal’ın, Karaman-Kazımkarabekir-Kızılkuyu Köyünün bazı sorunlarına ilişkin Devlet Bakanından (Mustafa Yılmaz) yazılı soru önergesi (7/5047) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
10. – Karaman Milletvekili Zeki Ünal’ın, Karaman-Kazımkarabekir-Mecidiye ile Mesudiye köyleri arasındaki yolun asfaltlanmasına ilişkin Devlet Bakanından (Mustafa Yılmaz) yazılı soru önergesi (7/5048) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
11. – Karaman Milletvekili Zeki Ünal’ın, Karaman-Kazımkarabekir-Akarköy İlköğretim Okulunun öğretmen açığına ilişkin Milli Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/5049) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
12. – Karaman Milletvekili Zeki Ünal’ın, Karaman-Kazımkarabekir-Özyurt Köyünün sağlık evi ihtiyacına ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/5050) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
13. – Karaman Milletvekili Zeki Ünal’ın, Karaman-Kazımkarabekir-Karalgazi Köyünün sondaj kuyusu ihtiyacına ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/5051) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
14. – Elazığ Milletvekili Ahmet Cemil Tunç’un, Elazığ-Kovancılar, Palu Baltaşı, Maden Hatunköy barajları projelerine ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/5052) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
15. – Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün’ün, TDİ Deniz Yolları İşletmesine ait gemilerin blok satışı için ihale açılıp açılmadığına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/5053) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
16. – Balıkesir Milletvekili İ.Önder Kırlı’nın, Balıkesir ANAP Kadın Kollarıyla köylerde sağlık kontrolü yapmak üzere doktor görevlendirildiği iddiasına ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/5054) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
17. – Bolu Milletvekili Feti Görür’ün, teşvik uygulamaları konusundaki tebliğe ilişkin Devlet Bakanından (Işın Çelebi) yazılı soru önergesi (7/5055) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
18. – Afyon Milletvekili Osman Hazer’in, Amerika’dan buğday ithal edileceği iddialarına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/5056) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998
)19. – Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır’ın, atama işlemleri iptal edilen personelin yeniden kadroya alınacağı iddiasına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanından yazılı soru önergesi (7/5057) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
20. – Erzurum Milletvekili Abdulilah Fırat’ın, Erzurum İlinin bazı ilçelerinde uygulanan mera yasağının kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/5058) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
21. – Erzurum Milletvekili
Abdulilah Fırat’ın, Erzurum İlinin bazı ilçelerinde uygulanan mera yasağına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/5059) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
No. : 134
12 . 5 . 1998 SALI
Teklifler
1. – İçel Milletvekili Saffet Benli’nin; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa Bir Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifi (2/1164) (Plan ve Bütçe Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
2. – Doğru Yol Partisi Grup Başkanvekili Ankara Milletvekili Saffet Arıkan Bedük’ün; Olağanüstü Hal Bölgesinde ve Kalkınmada Öncelikli Yörelerde İstihdam Yaratılması ve Yatırımların Teşvik Edilmesi ile 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/1165) (Plan ve Bütçe Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
3. – Doğru Yol Partisi Grup Başkanvekili Ankara Milletvekili Saffet Arıkan Bedük’ün; Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna Bir Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi (2/1166) (Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.1998)
4. – Şırnak Milletvekili M. Salih Yıldırım’ın; Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna Bir Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi (2/1167) (Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi : 7.5.19
98)5. – Çankırı Milletvekili İsmail Coşar’ın; Olağanüstü Hal Bölgesinde ve Kalkınmada Öncelikli Yörelerde İstihdam Yaratılması ve Yatırımların Teşvik Edilmesi ile 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 2 nci Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi (2/1168) (Plan ve Bütçe Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi : 12.5.1998)
Raporlar
1. – Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı ve Plan ve Bütçe ve Dışişleri Komisyonları Raporları (1/739) (S. Sayısı : 653) (Dağıtma tarihi : 12.5.1998) (GÜNDEM
E)2. – Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ukrayna Hükümeti Arasında Karadeniz’deki Deniz Alanlarından Sorumlu Yetkili Makamların İşbirliğine Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonları Raporu (1/757) (S. Sayısı : 654) (Dağıtma tarihi : 12.5.1998) (GÜNDEME)
3. – Çocukların Velayetine İlişkin Kararların Tanınması ve Tenfizi ile Çocukların Velayetinin Yeniden Tesisine İlişkin Avrupa Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/758) (S. Sayısı : 655) (Dağıtma tarihi : 12.5.1998) (GÜNDEME)
4. – Türk Kanunu Medenisinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ve Adalet Komisyonu Raporu (1/745) (S. Sayısı : 656) (Dağıtma tarihi : 12.5.1998) (GÜNDEME)
5. – Denizli Milletvekili Hasan Korkmazcan ile Siyasi Parti Gruplarını Temsilen On Milletvekilinin, Siyasi Partiler Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ve Anayasa Komisyonu Raporu (2/932) (S. Sayısı : 657) (Dağıtma tarihi : 12.5.1998
) (GÜNDEME)Meclis Soruşturma Önergesi
1. – Sakarya Milletvekili Ertuğrul Eryılmaz ve 55 arkadaşının, Devlete ait pul, zarf ve etiketleri özel amaçlarla kullanmak suretiyle TÜGSAŞ’ı haksız ve keyfi olarak zarara uğrattığı ve bu eyleminin Türk Ceza Kanununun 240 ıncı maddesine uyduğu iddiasıyla Devlet Eski Bakanı Mustafa R. Taşar hakkında Anayasanın 100 üncü ve İçtüzüğün 107 nci maddeleri uyarınca bir Meclis Soruşturması açılmasına ilişkin önergesi (9/20) (Başkanlığa geliş tarihi : 5.5.1998) (Dağıtma tarihi : 12.5.1998) (GÜNDEME)
BİRİNCİ OTURUM
Açılma Saati : 15.00
Tarih : 12 Mayıs 1998 Salı
BAŞKAN : Başkanvekili Hasan KORKMAZCAN
KÂTİP ÜYELER : Ahmet DERİN (Kütahya), Mehmet KORKMAZ (Kütahya)
BAŞKAN – Türkiye Büyük Millet Meclisinin 88 inci Birleşimini açıyorum.
Değerli arkadaşlarım, görüşmelere başlıyoruz.
Gündeme geçmeden önce, üç milletvekili arkadaşıma gündemdışı söz vereceğim.
III. – BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI
A) GÜNDEMDIŞI KONUŞMALAR
1. – Balıkesir Milletvekili Mustafa Güven Karahan’ın, Özürlüler Haftasına ilişkin gündemdışı konuşması ve Devlet Bakanı Hasan Gemici’nin cevabı
BAŞKAN – İlk sırada, Balıkesir Milletvekili Sayın Mustafa Güven Karahan, Sakatlar Haftası münasebetiyle gündemdışı söz istemişlerdir.
Kendisini kürsüye davet ediyorum; buyurun Sayın Karahan. (DSP sıralarından alkışlar)
Konuşma süreniz 5 dakikadır.
MUSTAFA GÜVEN KARAHAN (Balıkesir) – Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; Sakatlar Haftası nedeniyle, özürlü yurttaşlarımızın sorunlarına bir nebze de olsa değinmek amacıyla söz almış bulunuyorum; bu vesileyle, Partim Demokratik Sol Parti ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Değerli arkadaşlarım, ülkemizde yaklaşık olarak yüzde 10 oranında, görme, işitme, konuşma, ortopedik ve zihinsel özürlü bulunmaktadır. Özürlüler, tüm dünyada olduğu gibi, toplumsal yapımızın inkâr edilemez gerçeğidirler. Yani, onlar, bizim toplumsal yapımızın bir parçasıdırlar. Ayrıca, anayasal ve yasal olarak, özürlüler, toplumumuzun diğer bireyleriyle eşit hak ve yükümlülüklere
sahiptirler.Özürlülerimiz, toplumumuz içinde kendilerine, acınacak ve yardım edilecek kişiler gözüyle bakılmasını istememektedirler. Özürlülerimiz, toplumumuzu oluşturan diğer bireylerden farklı olmadıklarının kabul edilmesini, haklarına saygı gösterilmesini, toplumumuz içinde üstlerine düşen görevleri ve yükümlülükleri yerine getirebilmelerine olanak sağlanmasını istemektedirler. Özürlüler, sosyal hukuk devleti olan devletimizin özürlüler için, eğitim, sosyal güvenlik, sağlık, özürlülük nedenlerinin ortadan kaldırılması, ulaşım, konut, iletişim, kültür ve sportif gibi alanlarda çalışmalar yapmasını istemektedirler. Biz Demokratik Sol Parti olarak, özürlülerimizin bu hakları için üzerimize düşen görevleri 55 inci Hükümette yerine getirmek için çabalamaktayız.
Ülkemizde özürlülerin yetenek ve becerilerini geliştirici eğitim kurum ve kuruluşları yeterli düzeyde değildir. Eğitilebilen özürlü oranını yüzde 3'lerden, kısa zaman dilimi içinde yüzde 10'lara çekmek zorundayız. Sayın Bakanımız Hasan Gemici'nin bu konuya ağırlık verdiğini biliyor ve kendisini içtenlikle destekliyoruz.
Değerli arkadaşlarım, özürlülük nedenlerini ortadan kaldırmak için tıbbî eğitim ve propaganda çalışmaları üzerinde mutlaka önemle durmak mecburiyetindeyiz. Özellikle trafik kazaları ve iş kazalarıyla ilgili dünya birinciliklerimizi artık geride bırakmak zorundayız.
Sürekli bakıma muhtaç durumdaki özürlüler için yeterli sayıda huzur ve bakımevleri ile rehabilitasyon merkezleri kurmalıyız. Bu alanda, bireylerin, derneklerin ve vakıfların katkılarını özendirmek zorundayız. Özürlüler için gerekli tüm araç gerecin ve tamamlayıcı parçalarının, sosyal güvenlik kurumları yanında sosyal hizmet ve yardım kuruluşları tarafından karşılanmasını sağlamak zorundayız.
Özürlüler için çalışanlara vergi indirimi uygulamasına rağmen, özürlü çocuğu olan ana ve babalara bu hakkın verilmemesi eşitlikle bağdaşmamaktadır. Bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması zorunludur.
Özürlüler konusunda toplum katmanlarında yer etmiş yanlış değer yargılarının ortadan kaldırılması için toplumumuzu aydınlatacak ve bu yanlış değer yargılarını ortadan kaldırmaya yönelik yazılı ve görsel yayın yöntemlerine ağırlık vermek zorundayız. Kendi işyerlerini kurmak isteyen özürlülere ucuz kredi sağlamalıyız.
Ayrıca, özürlülerin yerine getirilmesi gereken hizmetleri için özürlüler fonu kurulması gereklidir. Sosyal hukuk devletinin gereği olarak özürlülerin sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmasını sağlamak zorundayız.
Özürlülerin, toplumun diğer bireyleriyle eşit hak ve yükümlülüklere sahip olduğu bir toplumda yaşamak dileğiyle hepinizi saygıyla selamlarım. (DSP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN – Gündemdışı konuşan Balıkesir Milletvekili Sayın Mustafa Güven Karahan'a teşekkür ediyorum.
Gündemdışı konuşma üzerine Devlet Bakanı Sayın Hasan Gemici Hükümet adına söz istemiştir.
Buyurun Sayın Gemici. (DSP sıralarından alkışlar)
DEVLET BAKANI HASAN GEMİCİ (Zonguldak) – Sayın Başkan, Yüce Meclisin değerli üyeleri; Balıkesir Milletvekilimiz Sayın Mustafa Güven Karahan'ın Özürlüler Haftası dolayısıyla yapmış olduğu gündemdışı konuşmaya cevap vermek üzere söz almış bulunuyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ülkemizdeki özürlüler, toplumumuzun en mutsuz kesimini teşkil ediyor; sayıları -biraz önce sayın milletvekilimizin de verdiği gibi- 7,5 milyona ulaşan, aileleriyle birlikte 20 milyonu aşkın, toplumumuzun 1/3'ünü teşkil eden özürlülerimiz ve özürlü ailelerimiz, son derece güç yaşam koşulları içerisinde yaşam mücadelesi vermektedirler.
Ö
zürlülerimizin çok sayıda sorunları var. Başta, eğitim, sağlık, istihdam, rehabilitasyon ve diğer sosyal, kültürel sorunları var; ama, ne yazık ki, ülkemizde özürlülere yönelik hizmetlerin yeterince geliştiğini söyleyemiyoruz.Geçtiğimiz on ay içerisinde, 55 inci Hükümet döneminde, özürlülerimizin yaşamlarının kolaylaştırılması, onların yaşamımıza aktif olarak katılan, toplumumuzun her alanında yer alan, çalışabilen, üretken ve kendi kendine yeten insanlar olarak topluma kazandırılmaları için çok önemli çalışmalar yapılmıştır.
Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; geçtiğimiz on ay içerisinde, bize göre yapılan en önemli iş, özürlülerle ilgili, toplumumuzda geniş bir farkındalık, duyarlılık yaratılmasıdır. Biz, her zaman, özürlüler sorununun büyük bir sorun olduğunu, toplumsal bir sorun olduğunu, çözümün de ancak devlet ve kamu ile toplumun bütün kesimlerinin ve sivil toplum örgütlerinin işbirliği sayesinde olacağını savunduk. Yaptığımız çalışmalarda, sivil toplum örgütlerinin, kuruluşlarının katkılarından yararlanmaya çalıştık; sivil toplum örgütlerinin, bu alanda yaptıkları çalışmalara her türlü katkıyı vermeye çalıştık.
Bu dönemde, özürlülerle ilgili yapılan en önemli işlerden bir tanesi, özürlü sağlık raporu ve yönetmeliğinin yayımlanmış olmasıdır. Bildiğiniz gibi, özürlülerimiz, doğumlarından itibaren eğitimde, sağlık hizmetlerinden yararlanmada, askerlikte ve istihdamda özürlülüklerini tekrar tekrar kanıtlamak durumundaydılar. Özürlü raporu konusunda bir standart yoktu. Almış oldukları bir sağlık raporunu altı ay sonra, bir sene sonra yenilemek zorunda kalıyorlardı. Bir hastanenin, bir özürlümüzle ilgili vermiş olduğu özür oranı, başka bir hastanede daha farklı olabiliyordu; bir hastanemiz yüzde 80 özür oranı verirken, başka bir hastane yüzde 60 verebil
iyordu.Bütün bu olumsuzlukları gidermek ve kargaşayı önlemek üzere Çalışma Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığıyla birlikte yapmış olduğum çalışmalar neticesinde özürlü sağlık raporu yönetmeliği hazırlanarak, özürlü sağlık raporu verilmesi işi bir standarda kavuşturulmuş, 18.3.1998 günü Resmî Gazetede yayımlanmış; bugün için 40 ilimizde, 70 SSK hastanesi, devlet hastanesi ve üniversite hastanesinde sağlık raporu verilmeye başlanılmıştır.
Bunun bir sonraki aşaması olarak, yine, özürlülerimizin kamu hizmetlerinden yararlanmada nüfus cüzdanı gibi hayatı boyunca kullanabilecekleri bir kimlik kartına kavuşturulması için çalışmalarımız son aşamasındadır; şu anda Bakanlar Kurulunca değerlendirilmektedir. Çok yakın bir zamanda özürlük kimlik kartı yönetmeliği yayımlanacaktır ve özürlülerimize nüfus cüzdanı gibi verilecek kimlik kartıyla, özürlümüz, kimliğini, özür oranını ve özür durumunu kanıtlayabilecek ve bu belgeyle, bütün kamu hizmetlerinden yaşamı boyunca yararlanma imkânı sağlanmış olacaktır.
Sayın Başkan, Yüce Meclisin değerli üyeleri; biraz önce, özürlülerimizin çok sayıda sorunu olduğunu söyledim; tabiî ki, bütün bu sorunların temelinde, eğitim sorunları, eğitim hizmetlerinin yetersizliği yatmaktadır. Özürlülerimizle ilgili eğitim kurumlarının geliştirilmesi ve bu eğitim ve rehabilitasyon kurumlarında hizmet verecek uzmanların, elemanların yetiştirilmesi için, Millî Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kuruluyla yaptığımız görüşmeler neticesinde, çalışmalar başlatılmıştır. Umuyorum, 1998-1999 öğretim yılı içerisinde, hem Millî Eğitim Bakanlığımızın özürlülere hizmet veren okul sayısı artırılmış olacaktır hem de Yüksek Öğretim Kurulumuz, üniversitelerimizde ve fakültelerimizde, eğitim fakültelerimizde özürlülerle ilgili derslere ağırlık verecektir; ayrıca, özel
eğitim fakülteleri açılmış olacaktır.Sayın Başkan, Yüce Meclisin değerli üyeleri; özürlülerimiz de, diğer insanlarımız gibi, çalışmak, üretmek, kendi kendilerine yeten, başkalarına muhtaç olmadan yaşayabilen insanlar olmak istiyor dedik. Tabiî ki, bunun temelinde, özürlülerimizin istihdam sorunu yatmaktadır. Bilindiği gibi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda ve 1475 sayılı İş Kanununda, kamu kurumlarının yüzde 2 özürlü çalıştırma zorunluluğu vardır. Biz, göreve geldikten sonra, yüzde 2 olan; ama, fiiliyatta ancak yüzde 0,7 olarak uygulanmakta olan özürlü kontenjanlarının doldurulması için bir genelge yayımlayarak, bütün kamu kurumlarının bu yasal zorunluluğu yerine getirmelerini istedik. Memnuniyetle görüyoruz ki, son üç ayda, çok sayıda kamu kurumumuz, özürlülerle ilgili sınavlar açmışlardır ve özürlü istihdamında büyük artışlar olmuştur. Bu istihdam sorununu, Özürlüler İdaresi Başkanlığımızla bizzat takip etmekteyiz. Ayrıca, 1475 sayılı İş Kanununda -bilindiği gibi, yine 657 sayılı Devlet Memurları K
anununda da aynı ceza geçerli- özürlü çalıştırmamanın cezası, aylık 500 bin liraydı; bu, 1986'da çıkmıştı, 1986'da ilk çıktığı zaman, asgari ücretin dört katı idi, o zaman asgari ücret 125 bin lira iken, özürlü çalıştırmamanın cezası hem kamu kurumlarına, hem özel sektöre 500 bin lira idi, şu anda asgari ücret 35 milyon lira, ceza 500 bin lirada kalmış; yani, asgari ücretin yetmişte biri seviyesine düşmüş ve caydırıcı özelliğini tamamıyla kaybetmiş. Bu konuda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızca bir yasa değişikliği yapıldı ve şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık İşleri Komisyonundan çıkarak Parlamento gündemine girmiş durumda. Bu yeni değişikliğe göre, 1475 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesindeki 500 bin liralık ceza 70 milyon liraya çıkarılıyor. Ayrıca, bu tabiî çok önemli, geçmişte özürlü çalıştırmamayla ilgili bu cezalar toplanarak Hazineye gelir kaydediliyordu, biz, yeni değişiklikle bu toplanan cezaların İş ve İşçi Bulma Kurumunda özürlülerin rehabilitasyonu için, özürlülerin istihdamı için kullanılmasını öngörmüş oluyoruz.Yaptığımız ilk hesaplamalara göre yıllık 4,5 - 5 trilyon lira, bu kanunun çıkışından itibaren özürlülerimizin rehabilitasyonunda ve istihdamında kullanılacaktır. Bu tasarıya da, bütün değerli milletvekili arkadaşlarımızın Parlamentoda destek vereceklerine inanmaktayım.
Ayrıca, istihdam konusunda, özürlülerimizin kendi kendine iş yapmaları konusunda illerimizdeki ve ilçelerimizdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımızca hazırlanan istihdam projelerine katkıda bulunmaktayız, destekte bulunmaktayız; o şekilde, özürlü istihdamı yaratmaya çalışmaktayız. Size bir örnek olarak vermek istiyorum. Göreve geldiğimiz ilk iki ay içerisinde Amasya Valimizle birlikte, Amasya'da özürlülerle ilgili bir proje başlattık ve şu anda bu projeye 25 milyar lira harcadık, Amasya'da, 42 özürlümüz, yara bandı, sargı bezi ve diğer sağlık gereçleri, galoş üretiyor ve Ürdün'e ihracat yapılıyor. 42 özürlümüze 25 milyar liraya bu şekilde istihdam sağlamış bulunuyoruz. Ayrıca, yine, illerimizden
ve ilçelerimizden gelen özürlülerin istihdamına yönelik, küçük tezgâhlar, makineler alarak, onları, üretken hale getirmeye çalışıyoruz.Yine, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımızdan... Burada, özellikle bunu belirtmek istiyorum, zira, çok sayıda yurttaşımız, devletin kendileri için öngördüğü yardımlardan, sosyal desteklerden ne şekilde yararlanacağını tam olarak bilmiyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN – Devam buyurun Sayın Bakan.
DEVLET BAKANI HASAN GEMİCİ (Devamla) – Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu, özürlülerimizin her türlü araç gereç ihtiyacını hiç bekletmeksizin karşılıyor.
Ayrıca, özürlü yüksekokul öğrencilerimize, karşılıksız eğitim bursu olarak, aylık 8 milyon Türk Lirası vermekteyiz. Bugün için, 1 500'e yakın özürlü öğrencimiz bu bursumuzdan yararlanmaktadır.
Ayrıca, yine, özürlü yüksekokul öğrencilerimizin, eğitim araç gereçlerini de, fonumuzdan karşılamaktayız.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bilindiği gibi, özürlülerimizin toplumsal yaşama katılmalarında en büyük engel, kentlerimizin ve yapılarımızın, kamu binalarımızın özürlülerin kullanımına uygun olmamasıdır. Bu konuda, Türk Standartları Enstitüsüyle yapmış olduğumuz çalışmalar sonuçlanmak üzeredir. Buna göre, Bayındırlık Bakanlığımız bir yönetmelik yayımlayarak, bu yıl içerisinde, Türkiye genelinde uygulamaya başlanacaktır.
Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım; ülkemizdeki özürlü sayısından konuşmamın başında söz ettim; ancak, başta eğitimsizlik, akraba evlilikleri, iş ve ev kazaları ve özellikle trafik kazalarıyla, her geçen gün özürlü sayımız biraz daha artmaktadır. Biz, bir taraftan mevcut özürlülerimizin sorunlarına çare bulmaya çalışırken, diğer taraftan da, özürlülüğü önleyici, koruyucu çalışmalara da ağırlık verme
kteyiz.Son olarak şunu söylemek istiyorum: Bildiğiniz gibi, geçtiğimiz yıllarda, özürlülerle ilgili yapılan çalışmalar, ayrı ayrı bakanlıkların, ayrı ayrı genel müdürlüklerine bağlıydı, çalışmalar birbirinden kopuktu, verimsizdi. Biz, 55 inci Hükümetin kurulmasıyla birlikte, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığını, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonunu ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunu aynı bakanlığa bağlayarak, bu konuda bir koordinasyon imkânı sağladık. Ben, bu kuruluşlardan sorumlu Devlet Bakanı olarak, bunun son derece isabetli bir karar olduğunu düşünmekteyim.
Özürlüler İdaresi Başkanlığımız, kamudaki ve toplumdaki özürlülerle ilgili yapılan bütün çalışmaları koordine ediyor, izliyor, yönlendirmeye çalışıyor, planlamaya alışıyor. Şimdi, bunun somut sonuçlarını almaya başladık, önümüzdeki günlerde çok daha ciddî sonuçlarını alacağımızı düşünmekteyim.
Ayrıca, bu yıl içerisinde özürlülerimizle ilgili 3 Aralık Dünya Özürlüler Gününde, özürlülerin sorunlarının tartışılacağı ve özürlülerle ilgili ulusal politikaların belirleneceği bir özürlüler şûrası çalışmalarımız devam ediyor; yarın bunun ilk toplantısını yapacağız.
Son olarak şunu söylemek istiyorum; ülkemizdeki özürlülerimizin yaşamlarını kolaylaştırmak, özürlülerimizin ve özürlü ailelerimizin bugünkü sıkıntılarını aşmak için 55 inci Hükümet olarak ve konudan sorumlu Devlet Bakanlığı olarak elimizden gelen her türlü çabayı göstermekteyiz.
Sayın Milletvekilimize, Özürlüler Haftasında böyle bir konuyu gündeme getirdikleri için tekrar teşekür ediyor, saygılar sunuyorum. (DSP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN – Gündemdışı konuşmayı cevaplayan Devlet Bakanı Sayın Hasan Gemici'ye teşekkür ediyorum.
Özürlüler Haftası münasebetiyle, ben de, içinde bulundukları zor koşullara rağmen, ülkemize katkılarını sürdüren özürlü vatandaşlarıma, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına teşekkür ediyorum; bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum.
2. – İstanbul Milletvekili Halit Dumankaya’nın, Meclis gündeminde sırada bekleyen dokunulmazlık dosyalarına ilişkin gündemdışı konuşması
BAŞKAN – Değerli arkadaşlarım, ikinci gündemdışı söz alan konuşmacı, İstanbul Milletvekili Sayın Halit Dumankaya.
Sayın Dumankaya, Meclis gündeminde sırada bekleyen dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili olarak gündemdışı söz istemiştir.
Buyurun Sayın Dumankaya.
Konuşma süreniz 5 dakikadır.
HALİT DUMANKAYA (İstanbul) – Sayın Başkan, muhterem milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Meclis gündemimizde 273 tane kanun tasarı ve teklifi beklemektedir. Bu 55 inci Hükümet, Türkiye'nin menfaatlarına olan, çok güzel kanun tasarılarını Meclise sevk etmiştir. (FP sıralarından "Bravo Dumankaya" sesleri) Bu kanun tasarıları, vergi reformudur, haller yasa tasarısıdır, yerel yönetimlerle ilgili yasa tasarısıdır, adalet reformudur, sosyal güvenlik reformudur ve böylece devam ediyor. Eğer, muhalefet, bu tasarıları engellemezse, bu tasarılar çıkacaktır. (FP sıralarından alkışlar [!])
Ancak, bana göre, bunlardan çok daha önemlisi, Meclis gündeminin ikinci sırasında ve son sıralarında bekleyen, milletvekillerinin dokunulmazlıklarıyla ilgili raporlardır.
Gündemin ikinci sırasında bekleyen, milletvekillerinin dokunulmazlığıyla ilgili, 83 üncü maddeyle ilgili teklifin birinci görüşmeleri yapılmış; ama, maalesef "oy vereceğiz" diyenlerin oy vermemesi neticesinde, 300 oy alınmıştır. Eğer, ikinci görüşme de bu şekilde devam ederse, bu, kanunlaşmayacak, bir sene sonraya ertelenecektir.
Bunun dışında, 55 inci Hükümetin kurulduğu günden beri, Meclis komisyonları çalıştırılmış, Meclis komisyonlarının tozlu raflarında bekleyen milletvekilliği dokunulmazlıkları incelenmiştir; hafif suçlu görülenler devre sonuna ertelenmiş; ama, Komisyonca ağır suçlu görülenler veya o şekilde karar verilenlerden 28 tanesi Meclis gündemine indirilmiştir. Komisyonlar görevini yapmıştır, kendilerine teşekkür ediyorum; ama, bugün, bu dosyalar, Meclisimizin gündeminde beklemektedir ve bu, gündemde bekleyen dosyalardan bazılarının milletvekilleri rahatsızdır. Bunlar, dokunulmazlığım bir an evvel kaldırılsın; ben, mahkemeye gideyim, hesabımı vereyim diyor; ama, bazılarında da, milletvekilleri, aman dokunulmazlığım kaldırılmasın, eğer kaldırılırsa, ben, mahkemeye giderim, bu hesabı veremem diyor.
İşte bir milletvekiliyle ilgili 8 dokunulmazlık dosyası Meclisin gündeminde beklemektedir. Toplu suçtur. Her dosyada irtikâp, yüz kızartıcı suçlar vardır. Toplu bir davadır. Davaları hâkim görememektedir; çünkü, davalı olan kişiler "bize genel müdür emir verdi; dolayısıyla, biz, onun yazılı ve telefonla verdiği emri yerine getirdik" diyor. Hâkim karar veremiyor, davaları erteliyor. Korkarım ki, bu şekilde, bu davalar da müruruzamana uğrayacak. O nedenle, Meclisimizin gündeminde bulunan bu kararların, behemehal, bu Meclis tarafından onaylanması gerekiyor.
Yirmi gün evvel
Meclis Başkanlığına müracaat ettim, Danışma Kurulunda olan bütün grup başkanvekillerine müracaat ettim, Başkanlık Divanı üyelerine müracaat ettim. Bu Meclisi bu töhmet altından kurtarın, bir günü buna tahsis edelim; bu dokunulmazlık dosyalarını, bu Meclisin gündeminden kaldıralım. Kaldıralım; çünkü, milletvekilleri üzerinde büyük baskılar vardır. Nedir bu baskılar; 3 köşe yazarı televizyonlara gidiyor ve bu televizyonlarda milletvekillerine hücum ediyor. Milletvekilleri üzerindeki bu ağır baskıyı kaldıracağız.Bakınız, o gün, televizyon kanallarında haberlerde ilk sıralarda, Meclisteki telefonlarla en çok konuşan milletvekilleri veriliyor. Ne diyor; milletvekillerinin ödenmeyen telefon borçları. Halbuki, bu Meclisin telefonları, Meclisin üzerine kayıtlıdır...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN – Sayın Dumankaya, konuşmanızı tamamlayın.
HALİT DUMANKAYA (Devamla) – Konuşmalar, PTT tarafından Meclis Başkanlığına bildirilir; Meclis Başkanı, tahakkuk eden bu borçları personel dairesine bildirir ve milletvekillerinin maaşlarından bu borçlar kesilir.
Hal böyle iken, televizyonlarda, milletvekilleri aleyhine yayınlar yapılıyor. Bunun üzerine, bütün televizyon kanallarına, bütün basın kuruluşlarına bir basın bildirisi gönderdiğim halde, sadece Anadolu Ajansı bunu yayımladı. Meclis Başkanımız basın toplantısı yaptı aynı gün "Mecliste hiçbir milletvekilinin telefon borcu yoktur" dedi. Bunu, sadece TRT verdi.
O nedenle, bu olaylara karışmış milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırmalıyız, onları bağımsız yargı organlarına göndermeliyiz ve milletvekilleri üzerindeki bu baskıları ortadan kaldırmalıyız.
Bu duygularla, hepinize saygılar ve sevgiler sunuyorum. (ANAP, FP ve DSP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN – İstanbul Milletvekili Sayın Halit Dumankaya'ya teşekkür ediyorum.
3. – Erzurum Milletvekili Aslan Polat’ın, sekiz yıllık zorunlu eğitim kapsamında yapılacak okul inşaatlarının ihale şartlarına ilişkin gündemdışı konuşması ve Millî Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay’ın cevabı
BAŞKAN – Bugünkü gündemdışı son konuşma, sekiz yıllık zorunlu eğitim kapsamında yapılacak okul inşaatlarının ihale esasları konusunda, Erzurum Milletvekili Sayın Aslan Polat tarafından yapılacaktır.
Buyurun Sayın Polat. (FP sıralarından alkışlar)
Sayın Polat, konuşma süreniz 5 dakikadır.
ASLAN POLAT (Erzurum) – Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlarım.
Sekiz yıllık zorunlu eğitim kapsamında yapılacak okul inşaatlarının yapım ve ihale şartlarını düzenleyen 4306 sayılı Kanunla ilgili olarak, 6.5.1998 günü, Türkiye Büyük Millet Meclisinde, gündemdışı bir konuşma yaparak, konu hakkındaki düşüncelerimizin bir kısmını dile getirmiştik. Gerek konunun önemi dolayısıyla, gerekse İnşaat Mühendisleri Odası ve Türkiye İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikasının konuyla ilgili olarak tarafımıza yaptıkları değerlendirmeler ışığında, konuyu, tekrar huzurunuza getirmek lüzumunu hissettim.
6 Mayıs 1998 günü belirttiğimiz;
a) İşlerin azami 10 adedinin bakan onayıyla birleştirilebilmesi,
b) Yapım ihaleleri için üst bedel konulmaması,
c) Davet usulüyle ihale yapılmasının öne çıkarılması,
d) İşin başında yüzde 30 nakit avans verilmesi,
e) Kontrolluk hizmetlerinin Bayındırlık Bakanlığından alınarak, özel müşavirlik firmalarına verilmesi, konularına değinmiştik. Bugün ise, diğer konulara kısaca değinmek istiyorum.
1. 35 inci maddeyle, bu Kanuna göre yapılacak harcamalar vize ve tescilden muaf tutulmuştur. Şimdi, vize ve tescil olayı bir denetim mekanizması olduğuna göre, yapılacak bu ihaleleri Maliye Bakanlığı ve Sayıştay denetiminden kaçırmanın hangi makul gerekçesi vardır?
2. 1993'ten 1997 yılına kadar, beş yıl üst üste, her yıl, birinci kademe inşaatlar için, 1997 fiyatlarıyla 400 milyar, 1998 fiyatlarıyla 692 milyar Türk Liralık inşaat geliri; ikinci kademe için 1 trilyon 384 milyar Türk Lirası, üçüncü kademe için 2 trilyon 768 milyar lira inşaat gelirini, hem de beş yıl üst üste yapmış olma şartını, ilerisi gerisi birer ilköğretim okulu inşaatı için aramanın hangi makul gerekçesi vardır?
Ayrıca, son yıllarda, inşaatlara yıllık ödeneklerinin ancak yüzde 10 veya yüzde 20'si konularak, ödenek yokluğundan işler uzamış, keşif olarak bu işlerden çok daha büyüğüne sahip müteahhitler bu gelirleri tutturamayıp, bu ihalelere giremeyecek duruma düşmüşlerdir.
3. Yine, birinci kademe inşaatlar için 15 bin metrekare, üçüncü kademe inşaatlar için 45 bin metrekare kapalı inşaat alanı olan iş bitirmenin gerekçesi nedir?
Netice olarak, bunların herbiri, ortalama 3 500 metrekare olan ilköğretim okulları ve yatılı bölge okullarıdır.
4. Özkaynak / toplam aktivite oranında, özkaynağı öne çıkarıyorsunuz; o zaman, niye müteahhit işi alınca keşfin yüzde 30'u kadar nakit avans ödüyorsunuz? Sizin tercihli müteahhitleriniz önemli ölçüde özkaynak sahibi ise, bu avans neyin nesi?
Ayrıca, şu an, siz iki tip ihale yapıyorsunuz; biri, illerde 2886 sayılı Kanuna tabi yöresel ihaleler; diğeri, 4306'ya göre merkezden yapılan ihaleler. Yöresel ihalelerde avans yok, merkezî ihalelerde avans var. Fark niye; yöresel müteahhitler davetli müteahhit değil
de onun için mi?5. Kârlılık oranıyla yüzde 8 ve üzerinde kâr eden firmalara şans tanıyorsunuz. Birisi daha az kâr, fakat daha büyük ciroyla çalışmış ise cezalandırıyorsunuz. İşte, tam holdingci ve tekelci bir zihniyet.
6. Bir firmanın bu işlere girebilmesi için, bu ihalelerden en az altı ay önce, bir inşaat mühendisi, bir elektrik mühendisi, bir makine mühendisi çalıştırıyor olması istenmektedir. Şimdi ise, işe talip müteahhit firma ile sizin karşılıklı sorumluluğunuz iş alınınca başlıyor; onun için, siz, firmalardan taahhüt alındıktan sonra, işlerinizin başında olmasını arzu ettiğiniz teknik personeli istersiniz, o da getirmek zorundadır. Yok, işi almadan altı ay önce, ben şu mühendisleri de istiyordum derseniz, biz bunun makul bir gerekçesini bulamıyo
ruz; lütfen, izah ederseniz memnun oluruz.6 Mayıs 1998 tarihinde yaptığım konuşmaya cevap verirken Sayın Bakan "ihtisas kuruluşlarıyla temasım var; meslek kuruluşları bu ilan edilenleri okudular, değerlendirdiler ve varsa görüşlerini bildirirler" şeklinde ifadede bulundunuz. Bunun üzerine, ben, inşaat mühendisleri odasına, Türkiye İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikasına yazıyla başvurarak, kendilerinden görüş alıp almadığınızı sordum. İnşaat mühendisleri odası genel sekreteri Fikri Kaya imzasıyla, 8 Mayıs 1998 tarihinde gönderdikleri cevapla, aynen "Millî Eğitim Bakanlığı bu konuda odamızdan görüş istemediği gibi, bu yasaya ilişkin görüşlerimizi Sayın Bakana iletmek için ısrarlı randevu taleplerimize de yanıt alınamamıştır. Hatta, müşavirlik ve kontrolör
lük hizmetleriyle ilgili firma seçimlerinden bilgi almak için, daire başkanları telefonlarımıza çıkmamış ve yanıtsız bırakmışlardır" demişlerdir.Şimdi, çok açık soruyorum: En büyük inşaat mühendisleri grubu olan bu meslek grubuyla görüşmekten ve bilgi vermekten sizi alıkoyan nedir? Niçin, daire başkanlarınız, firma seçimi hakkında sorulan sorulara cevap vermemek için telefonlara dahi çıkmamışlardır? Bir şeyler mi saklanmaktadır? Lütfen, çok açık cevap veriniz.
TİM-SE Sendikası yetkilileri, davet usulü işlerin birleştirilmesi, bayındırlık teşkilatının dışlanmasına karşı olup, hiçbir fiyat farkı istemeden, dört ay içinde, işleri, 54 milyon Türk Lirası/metrekareden teslime hazır olduklarını, bu fiyatların Marmara Bölgesi için olduğunu, diğer yörelerde bu fiyatlardan yüzde 20'ye kadar tenzilat yapabileceklerini beyan etmişlerdir.
Netice olarak, halktan, sigorta primi öderken, tapuya girerken, sigara içerken topladığınız trilyonları birkaç holdinge değil de, halka yansıtmak istiyorsanız, küçük ve orta boy müteahhit firmaları dışlayıp, tamamen holdingleşmiş firmalara göre hazırlanan Maliye, Sayıştay ve Bayındırlık Bakanlığı denetimi dışında tutulan, özel müşavir firmaların gözetiminde olan bu çok özel mi özel 4306 sayılı Kanunu yürürlükten kaldırınız. Aksi halde, halk, bunun hesabını, sandıkta, sizden, çok acı bir şekilde sorar.
Hepinizi saygıyla selamlarım. (FP ve DYP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN – Gündemdışı konuşan Erzurum Milletvekili Sayın Aslan Polat'a, teşekkür ediyorum.
Gündemdışı konuşmaya, Hükümet adına, Millî Eğitim Bakanı Sayın Hikmet Uluğbay cevap vereceklerdir.
Buyurun Sayın Bakan. (DSP sıralarından alkışlar)
MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Ankara) – Teşekkürler Sayın Başkan.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Sayın Aslan Polat'a, sekiz yıllık zorunlu ilköğretim okullarının yapımı konusunda, yeniden, bana, bu kürsüden, sizlere ve bizleri televizyonlarının başında izleyen değerli vatandaşlarıma bilgi sunabilme fırsatını verdikleri için teşekkür ediyorum.
Vereceğim bilgileri grup grup sunacağım için, başlıklarını sunuyorum.
Önce müşavirlik hizmetleri: Bildiğiniz üzere, ülkemizde yapılan kamu inşaatlarının niteliklerinin bir süre sonra bozuk çıktığı, bundan dolayı da şikâyetlerin yer aldığı, bu bağlamda da Devlet İhale Yasasının değiştirilmesine yönelik olarak bütün partilerin çalışmaları vardır ve Meclis, bunu, bir an evvel düzeltme çalışması içindedir. İşte, 4306 sayılı Yasa, bu Mecliste görüşüldüğü vakit, Devlet İhale Yasasının dışında bu işleri düzenleyebilme yetkisini vermiştir. Bu çerçevede, bu yıl yaptırılacak okullar için müşavir mühendislik ve denetim firmaları için ihaleye çıkılmıştır. İhaleye çıkış tarihi 13 Mart 1998'dir ve Resmî Gazetede yayımlanmıştır. Son müracaat tarihi 13 Nisan 1998'dir, arada bir aylık süre vardır. Bu süre tamamlandığında, 14 Nisan günü, basın ve televizyon kuruluşlarının önünde, verilen teklifler açılmıştır, tespit yapılmıştır, tutanaklar tutulmuştur. 21 Nisan günü de, yine basın ve televizyon kuruluşlarının önünde teklifler açılmış ve kamuoyunun ö
nüne bu bilgiler konulmuştur.KAHRAMAN EMMİOĞLU (Gaziantep) – Şartname...
MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Dinleyin beyefendi, dinleyin.
Türkiye'de yapılacak inşaatların denetimini yapabilmek için, Türkiye genelinde, bu haritada gördüğünüz üzere 4 bölgeye bölünmüş ve bu çerçevede 4 bölge için 15 kuruluş teklif vermiş ve değerlendirme esası çerçevesinde 9 kuruluş yeterlik almıştır. Sonuçta, birinci bölge dediğimiz bölgede, Marmara havzasında, 86 projeyle ilgili yaklaşık 569 900 metrekare inşaatın denetimi için 13 ilde, 825 milyar liralık teklif alınmıştır. İkinci bölge, Akdeniz bölgesinde, 73 projeyle ilgili 464 600 metrekare inşaatın denetimi için 17 ilde, 399 milyar liralık teklif alınmıştır. Üçüncü bölge, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, 99 projeyle ilgili 635 bin metrekare inşaatın denetimi için 14 ilde, 1 trilyon 810 milyar liralık teklif alınmıştır. Dördüncü bölgede -gördüğünüz şu tüm alan- 101 projeyle ilgili 549 800 metrekare inşaatın denetimi için 36 ilde, 2 trilyon liralık teklif alınmıştır. Alınan bu tekliflerden özellikle dördüncü bölge için verilen teklif çok yüksek bulunduğu için pazarlık esasına geçilmiştir, yarından itibaren pazarlık başlayacaktır. Bu bölgelerde, biraz evvel ifade ettiğim gibi, 101 trilyon lira yaklaşık maliyetli 359 okul yapılacaktır ve toplam inşaat metrekaresi 2 219 800 metrekaredir ve bu 359 okulun 10 tanesi yatılı ilköğretim bölge okulu, 4 tanesi de pansiyonlu ilköğretim bölge okuludur. Bu müteahhitlik ve müşavirlik firmalarına yapılacak ödemeler, fiilen de
netledikleri metrekare esası üzerinden olacaktır. Yani, bunlar, bu kadar metrekareden teklif vermişlerdir, otomatik olarak o parayı alacaklar demek değildir; ne kadarını denetliyorlarsa, fiilen ne kadarı yapılıyorsa, onun karşılığını alacaklardır. Dolayısıyla, 101 trilyon liraya 359 okul yapılacak ve bu şekilde denetlenecektir.Müşavir kontrol firmaları, denetledikleri inşaat firmalarının yaptıkları inşaatın gizli ve açık ayıplarından 5 yıl süreyle müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaklardır. Yani, artık, ülkemizde, bir kamu inşaatı yapıldığı vakit, yapan müteahhitle beraber, onu denetleyen, ilk defa birlikte 5 sene süreyle gizli ve açık ayıbından sorumlu olacaklardır.
ASLAN POLAT (Erzurum) – Müteahhit 10 yıl sorumlu...
MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Dinleyin efendim!
Artı, bu inşaatları yaparken, aynı zamanda, bu inşaatların, sigorta edilmesini istemiştik; ancak, Türkiye Cumhuriyetindeki sigorta şirketleri, bu tür inşaatları sigorta edecek hazırlıklarının olmadığını ifade ettiler. Millî Reasürans Anonim Şirketi, yurtdışı sigortalarla da görüşmek suretiyle, yurtdışı ve ulusal sigorta şirketlerinin böyle bir şeyi sigorta edip edemeyeceklerini araştırdılar; maalesef, bu olanak da sağlanamadı.
Şimdi gelelim inşaat işlerine: 4306 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesi, sekiz yıllık ilköğretim okullarına ait yeni inşaatların Devlet İhale Kanunu kapsamı dışında yapılmasına izin vermiş ve yine vize şartlarını da kaldırmıştır. Yani, bu Meclisten çıkan kanunla bu imkânlar, bu Meclis tarafından farklı bir inşaat yaklaşımı izlensin diye yetki verilmiştir.
ASLAN POLAT (Erzurum) – Yeni çıktı ama...
MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Efendim, Yüce Meclisin takdiridir.
Bu çerçevede 4306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak harcamalara uygulanacak ihale usul ve esasları Millî Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığınca birlikte düzenlenmiş ve kamuoyuna açıklanmıştır. İhalelere ilişkin usul ve esaslar belirlenirken, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği...
ASLAN P
OLAT (Erzurum) – İnşaat mühendisleri itiraz ediyor; ben alamadım diyor.MİLLî EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Beyefendi, yazı burada...
ASLAN POLAT (Erzurum) – Bizim de burada...
BAŞKAN – Karşılıklı konuşmayalım efendim.
MİLLî EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Maliye Bakanlığından gönderilen yazı burada; Bayındırlık Bakanlığından gönderilen yazı burada; toplantıya katılanların imzaları burada; bunların hepsini size vereceğim bu kürsüden inerken.
ASLAN POLAT (Erzurum) – Ben de bunu size
göndereceğim.MİLLî EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türkiye İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikası, İnşaat ve Tesisat Müteahhitleri İşveren Sendikası, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliğiyle temas edilmiş ve görüşleri çalışmalarımızda değerlendirilmiştir. Müteahhit firmaların önseçiminin şartnamesi Resmî Gazetede 22 Nisanda ilan edilmiştir, son müracaat tarihi bugündür; 12 Mayıs ve ben bu konuşma hazırlığını bitirdiğim saat 14.00'e kadar 245 tane kuruluş 100 milyon lira şartname bedelini ödeyerek şartnameyi satın almıştır ve şu anda teklifleri kabul edilmektedir.
Bana bir kamu ihalesi gösterin ki, 245 tane -ki tahmin ediyorum akşam üstü bu 250'yi aşacaktır- firma başvursun ön yeterlik için!.. İlk defa böyle bir boyutta, bu kadar açıklıkla yapılıyor bu işler.
Başvuran firmaların yeterlik alabilmeleri için 100 puan üzerinden 80 puan almaları gerekmektedir. Puanlamanın esasları şuna göredir: İş deneyimi 70 puan; yıllık inşaat gelirleri 30 puan; yıllık inşaat gelirlerinin -son yıllarının- ortalaması 400 milyar lira... 400 milyar lira demek, üç tane 16 sınıflık ilköğretim okulunu bitirebilmiş olmak... Yani, devletin trilyonlarını harcayacağız, arayacağımız müteahhitin üç tane ilkokulu bitirip bitirmediğini araştırmayacağız; bunu mu istiyorsunuz?!
ASLAN POLAT (Erzurum) – Sayın Bakan, 2,5 trilyon...
MİLLî EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Dinleyin, ben sizi dinledim, dinleyin...
İki; dört beş okulu ihale edeceğimiz müteahhit firmadan üç dört tane okulu bitirmiş olma şartını aramayacak mıyız? Un ticareti yaparken, arada bir okul inşaatı veya ev inşaatı yapıyorum diyene de mi inşaat vereceğiz? Bu değerler hesaplanırken, geçmiş yıllara ait bitirdikleri işlerin gelirlerinin bugünkü değere irca edilmesi için, Bayındırlık Bakanlığının ilan ettiği değerler kullanılacaktır; dolayısıyla, bugünkü fiyatlardır bunlar.
ASLAN POLAT (Erzurum) – Hayır, o da 1997'dir, 1998 değil Sayın Bakan.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devam
la) – Evet, 1997'dir.Niçin müteahhitlik karnesi değil de, bunlar alındı; çünkü, müteahhitlik karnesinin ticareti yapılabiliyor. Müteahhitlik karnesini on sene evvel alıyorsunuz, on sene iş yapmıyorsunuz; ondan sonra, ben, devlet kapısından iş alacağım diyorsunuz; işte bunların önü kapanmıştır (DSP sıralarından alkışlar) Karne verilirken, o karnenin arkasında aranacak değerleri, karnenin kullanıldığı safhada kimse aramıyor o karnenin sahibi gerçekten o kadar iş yapıyor mu diye. Biz ne yapıyoruz; biz diyoruz ki, kardeşim, senin karnene değil, yaptığın işe bakarım, yaptığın işi bana kanıtla. Nedir; yılda 400 milyar liralık iş yapıyorum; getir belgeni, kanıtla.
ASLAN POLAT (Erzurum) – Beş yıl üst üste...
MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Beş yıllık ortalamadır, her yılın ortalaması bu.
Artı, 7 500 metrekare iş bitirmiş ol diyoruz. 7 500 metrekare, iki tane ilkokulu bitirmiş olma şartıdır. Siz diyorsunuz ki, iş bitirdiğini arama kardeşim, kim başvurursa ver. Biz bunu yapmıyoruz kardeşim; çünkü, halkın vergisini harcıyoruz, halkın vergisini harcamanın da sorumluluğuyla davranıyoruz; çünkü, sağlıklı bir kontrol yapabilmek için. Böylece, iş yapmaya...
ASLAN POLAT (Erzurum) – Bayındırlık Bakanlığı orada duruyor, 5 trilyon niye veriyorsunuz...
BAŞKAN – Sayın Polat, siz biraz önce konuştunuz efendim, söz hakkını kullandınız...
MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Yıllık bilançoda kullanılan değerler şunu gösteriyor: Bir müteahhit, 400 milyar liralık, 800 milyar liralık iş yapıyorsa, evvela defterine yazacak, cirosu olarak göreceğiz. Defterine yazdığı için, vergisini ödeyecek. Kayıtdışı kalmamış insana iş verelim diyoruz. Niye; halkın parasını harcıyoruz. Hepiniz, kayıtdışı ekonomiden şikâyetçi değil misiniz; buyur kardeşim, varsa kaydın gel, devletin işini al diyoruz. Kara ekonomiye mi sahip çıkacağız, kayıt içindeki ekonomiye mi sahip çıkacağız; bu konuda tercihinizi yapın.
ASLAN POLAT (Erzurum) – Sayın Bakanım, resmî inşaatı nasıl inkâr edeceksiniz, aldığınız hakediş resmen devlette var
.MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Artı, harcadığımız paraların içerisinde, vergi paralarını harcadığımız kadar...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN – Devam edin Sayın Bakan; konuşmanızı tamamlayın efendim.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – ...60 bin lira bağışta bulunan vatandaşın parasını harcıyoruz. O vatandaş o akşam evine iki ekmek götürmedi, 8 yıllık reforma katkıda bulunayım diye bağışta bulundu; onun da sorumluluğunun bilincindeyiz.
Ayrıca, bu koyduğumuz kriterleri bir müteahhit tek başına sağlayamıyorsa, ne yapacağız; demişiz ki, kardeşim, sen, başka müteahhitlerle bir araya gelip, konsorsiyum kurabilirsin, hepinizin yaptığı işleri birlikte değerlendiririm, eğer, bu değeri tutuyorsa, sen de gir bu ihaleye teklif ver. Yani, kimsenin önüne geçmemişiz, kendi başına yetemiyorsan, güvendiğin arkadaşlarınla bir araya gel, birlikte teklif ver demişiz. Dolayısıyla, kimsenin önü kesilmiş değil. O nedenle, yapılan düzenleme, kayıt içinde olan ve devlete ve
rgisini ödeyen müteahhitlerin, devletin vergileriyle iş almasına zemin hazırlayan bir düzenlemedir. İş yapıp, defterine kaydetmeyen ve kaydetmediği için de vergisini ödemeyen insanlara, biz, vergi paralarını peşkeş çekemeyiz. (DSP sıralarından alkışlar)NACİ TERZİ (Erzincan) – Bu kadar yorma kendini; ver valilere, yapsınlar.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Siz diyorsunuz ki, bu miktarları tutturamıyorum ve kimseyle de ortaklık kurmam, bana iş ver. Ben, o tür işadamlarına göre burada kural yazamam; çünkü, sizin namınıza devletin parasıyla iş görüyorum.
Benzeri iş bitirme; burada da, puanlamadan yararlanabilmek için, okul ve benzeri binalar; yani, konut, otel, motel, hastane, işhanı ve benzeri sosyal binalar yapmış olma şartı aranıyor. Ne deniliyor; eğer, sen gelip 15 bin metrekarelik bir okulun inşaatına talipsen, 7 500 metrekarelik iş bitirmiş ol ve bu da, son on yılın toplamıdır; yani, son on yılda, 7 500 metrekare iki tane okul bitirmemiş adama iş ver diyorsunuz.
KAHRAMAN EMMİOĞLU (Gaziantep) – Sayın Bakan, verin valilere yapsınlar; ne uğraşıyorsunuz.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Aynı şekilde, diğer kademelerde de, 15 bin ilâ 45 bin metrekare arasında iş yapmak için talip olana da, son on yılda 15 bin metrekarelik iş bitirmiş ol diyorsunuz; yani, son on yılda beş tane okul bitirmiş ol veya otuz tane apartman yapmış ol diyorsunuz; bu şartları da koymayın diyorsunuz; sizin söylediğiniz bu.
KAHRAMAN EMMİOĞLU (Gaziantep) – Verin valiliğe de bitirin Sayın Bakanım; rahat edi
n...MİLLî EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Üstelik, bu kadar işi bitirmesi için de, son on yıllık rakamları nazarı itibara alınıyor.
Bunun yanında, şimdiye kadar, ihalelerde, müteahhit, gidiyordu, bankadan bir mektup getiriyordu; o, onun malî yeterliliği için yeterdi.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MİLLî EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Bugün, bankadan yeterlilik mektubu almamış müteahhit yoktur.
Biz diyoruz ki: Kardeşim, benim, senin yapacağım işe güvenebilmem için, bu işi layıkıyla, zamanında bitirebilmen için, malî durumuna da 20 puan veriyorum.
20 puanı neye göre hesaplıyorum; diyorum ki: Özkaynak oranı; yani, işletmede kazandığın parayı işletmede tutuyorsan, kayıt dışında tutmuyorsan, bunun aktiflerine oranına göre 0 ilâ 7 puan alırsın.
Burada da gözettiğimiz, namuslu işadamı; devlete veya vatandaşa iş yapmış, bunu kayıtlarına geçirmiş, muhasebesinde, bilançosunda yer alıyor; ne kadar fazla kaydına geçiriyorsan, o kadar fazla puan alırsın diyoruz. Bunun neresi kötü Allahınızı severseniz?! Yani, kayıt dışında mı kalsın bütün bunlar?!
KAHRAMAN EMMİOĞLU (Gaziantep) – Mahallî idarelere verin Sayın Bakanım, mahallî idarelere verin.
MİLLî EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Kazandığını firmanın dışına çek, götür yat al, yazlık al, işinde tutma; bankadan borç al, onu da finansman maliyeti olarak okulun sırtına yükle, okulu 50 milyona mal edeceksen, 70 milyon liraya mal et; bunu m
u diyorsunuz?..ASLAN POLAT (Erzurum) – Yüzde 30 avansları niye veriyorsunuz?
MİLLî EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Bunları diyorsanız, siz iktidara geldiğinizde, işleri böyle verirsiniz. (DSP sıralarından alkışlar)
ASLAN POLAT (Erzurum) – Bakanım, yüzde 30 avansı niye veriyorsunuz?
MİLLî EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Yüzde 30 avansı verebilirim; vermem şart değil; işin durumuna göre, gerekirse... Tamam mı?.. Öyle yazılı, otomatik vereceksin diye bir şey yok; iş gerektiriyorsa, özkaynakları oranında...
ASLAN POLAT (Erzurum) – Bir kısmına verin, bir kısmına vermeyi
n; bu adalet mi?MİLLî EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Yine, namuslu, işini yapan, ticaretten kazandığını, inşaattan kazandığını defterine, firmasına kaydeden, kâr, sermaye, yedek akçe olarak koyan insan ne kadar büyükse, bu işte o kadar puan alacak. Bunlardan hiçbirini koymamış; dışarıda tutmuyorum; sıfır puan diyorum. Ha, bunları düzgün koyduysan, 7 puan diyorum. Ha, diğer puanlarını da tutabiliyorsan, yine girersin; yani, namuslu işadamının, vergisini ödeyen, defterini muntazam tutan işadamının önü açıktır.
MEMDUH BÜYÜKKILIÇ (Kayseri) – Öbürleri ödemiyor mu; öbürleri namussuz mu?
ASLAN POLAT (Erzurum) – Peki, minderden niye kaçıyorsun Sayın Bakan?
MİLLî EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Kayıt dışında kalanlar, buradan daha düşük puan alacaktır; bunlar kurallar.
Aynı şekilde...
ASLAN POLAT (Erzurum) – Peki, niçin, niye muaf tutuyorsunuz? Maliye Bakanlığının nesinden kaçıyorsunuz?
MİLLî EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Dinlemesini lütfen öğrenin. Ben, sizi sabırla dinledim ve söz atmadım.
KAHRAMAN EMMİOĞLU (Gaziantep) – Sakin olun Sayın Bakan.
MİLLî EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Ben sakinim canım, ben sakinim... (FP sıralarından gülüşmeler)
Kârlılık oranı, net kârlılık artı satışlar; yani, bir adam iş yapıyor, net satışım bu kadar; ama, ben zarar ettim... Boyutu küçük, kâr etmemiş, bu işten de zarar edip yarıda bırakıp gidecekse, o çocukları eylül, ekim ayında sınıfa kim sokacak?
İşte, bunlara da değişik boyutlarıyla 0 ilâ 6 arasında puan verilecek.
Artı, biraz evvel Sayın Polat'ın altını çizdiği husus: Efendim, mühendisi, mimarı, makine mühendisi ve teknisyeninin olmasını arıyorsun. Ee, bu ihaleyi yaptığın ertesi gün kazmayı alıp, kazacak; eylül ekim ayında da sınıfa öğrenci girecek; üç ay, altı ay bunları topla mı diyeyim ben bu adama; seneye mi yapsın...
ASLAN POLAT (Erzurum) – Sayın Bakanım, Timse-İş Sendikası taahhüt ediyor; dört ayda bitirmeye hazırım diyor...
MİLLî EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Dinle... Dinle... Dinle... Bu iş senin bildiğin müteahhitlik işi değil.
Altı aydan beri çalıştırdığı teknik personelin; -yani, inşaat mühendisi, mimar, diğer teknisyenlerin de- bulundurduğu boyutuna göre organizasyon şemasını verecek, bunun için de en fazla 10 puan alacak. Ha, diyoruz ki, işte, banka teminat mektubu, müteahhit karnesi gibi soyut kavramlarla "sen en iyisin" diyeceğimize, ehliyetini ispat edebilene "gel, çocuklarımızın gireceği okulu sağlam, sağlıklı ve çabuk yap" diyoruz. Koyduğumuz kural bundan ibaret. Ha, bunların neresinde, bana gösterin, şu holdingi kayırıyorsunuz, bu holdingi kayırıyorsunuz, Ahmet'i kayırıyorsunuz, Mehmet'i kayırıyorsunuz... Yani, hukuk devleti, objektif kuralları koyabilmek ve objektif kuralları yansız uygulayabilmek demektir. İşte, biz, hukuk devleti olarak yansız kural koyuyoruz ve yansız da uygulayacağız.
Biraz evvel söylediğim gibi, bütün bu koşulları taşıyan -saat 14.00 itibariyle- 245 girişimci, başvurup 100 milyon lira ödemek suretiyle şartnameleri satın almıştır. Bu da, benim bildiğim kadarıyla, nadiren bu boyutta rekabetin olduğu bir ortamdır. İşte, rekabeti de böyle sağlıyoruz.
Artı "yerel müteahhitlere iş yok" diyorsunuz. Beyefendiler, daha önce de bu kürsüden açıkladım. Devam etmekte olan 15 pansiyonlu ilköğretim okulu, 63 yatılı ilköğretim bölge okulu -ki, 40'ı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır- bu yıl...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN – Sayın Bakan, konuşmanızı tamamlayın efendim.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Bunlar bu yıl bitirilecek; 76 trilyon lira harcanacak ve hizmete girecek. Artı, ona ek olarak da, 5 dersliği olanlara 3 derslik eklenmek suretiyle, çocuklarımıza hizmet götürmek için 42 trilyon lira harcanacak. Bunları topladığınız vakit 118 trilyon lira eder ki, bu, geçen sene yapılan ilköğretim yatırımlarının yedi katıdır. Yani, geçen sene tüm Türkiye'de yapılan ihalenin yedi katı bir harcama bedeli, şu anda, yerinde hizmet yapacak olan müteahhitlerimize verilmektedir. Gördüğünüz üzere, gizlimiz, açığımız, her şeyimiz ortada; her şey kamuoyunun önünde oynanıyor ve sergileniyor.
Kuralları -dediğim gibi- tartıştık, görüştük ve ilan ettik; o nedenle, vatandaşlarımız sizi de dinliyor, bizi de dinliyor; sizin yaptığınızı da görüyor, bizim yaptığımızı da görüyor; ona göre, hepimizin hakkında doğru kararı gelecek seçimlerde verecektir. (DSP sıralarından alkışlar)
ASLAN POLAT (Erzurum) – Biz bu işlerin takipçisi olacağız. (FP sıralarından "Şeffaf ihale yapın, şeffaf" sesleri)
MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HİKMET ULUĞBAY (Devamla) – Bundan daha şeffafı olmaz beyler. (FP sıralarından "Olur; yerinde yapın" sesleri)
KAHRAMAN EMMİOĞLU (Gaziantep) – Sayın Bakanım, siz şeffafsınız; ama, sisteminiz hatalı.
BAŞKAN – Gündemdışı konuşmayı cevaplayan Millî Eğitim Bakanı Sayın Hikmet Uluğbay'a teşekkür ediyorum.
Sayın milletvekilleri, böylece, gündemdışı konuşmalar tamamlanmıştır.
Cumhurbaşkanlığı tezkereleri vardır; okutuyorum:
B) TEZKERELER VE ÖNERGELER
1. – Kazakistan Cumhuriyetine gidecek olan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e, dönüşüne kadar, TBMMBaşkanı Hikmet Çetin’in vekâlet edeceğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1463)
8 Mayıs 1998
Türkiye Büyük Millet Meclisi Bakanlığına
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in davetlisi olarak 10-12 Mayıs 1998 tarihlerinde Almatı'da düzenlenecek Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) Zirvesine katılmak üzere Kazakistan'a resmî bir ziyarette bulunacağımdan, dönüşüme kadar Cumhurbaşkanlığına, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 106 ncı maddesi uyarınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Hikmet Çetin vekâlet edecektir.
Bilgilerinize sunarım.
Süleyman Demirel
Cumhurbaşkanı
BAŞKAN – Bilgilerinize sunulmuştur.
Diğer tezkereyi okutuyorum:
2. – Romanya’ya gidecek olan İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu’na, dönüşüne kadar, Adalet Bakanı Mahmut Oltan Sungurlu’nun vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1464)
2 Mayıs 1998
Türkiye Büyük Millet Meclisi Bakanlığına
Görüşmelerde bulunmak üzere, 6 Mayıs 1998 tarihinde Romanya'ya gidecek olan İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu'nun dönüşüne kadar; İçişleri Bakanlığına, Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'nun vekâlet etmesinin, Başbakanın teklifi üzerine uygun görülmüş olduğunu bilgilerinize sunarım.
Süleyman Demirel
Cumhurbaşkanı
BAŞKAN – Bilgilerinize sunulmuştur.
Diğer tezkereyi okutuyorum:
3. – Romanya’ya gidecek olan Sanayi ve Ticaret Bakanı E. Yalım Erez’e, dönüşüne kadar, Bayındırlık ve İskân Bakanı Yaşar Topçu’nun vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1465)
6 Mayıs 1998
Türkiye
Büyük Millet Meclisi BakanlığınaGörüşmelerde bulunmak üzere, 7 Mayıs 1998 tarihinde Romanya'ya gidecek olan Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez'in dönüşüne kadar; Sanayi ve Ticaret Bakanlığına, Bayındırlık ve İskân Bakanı Yaşar Topçu'nun vekâlet etmesinin, Başbakanın teklifi üzerine uygun görülmüş olduğunu bilgilerinize sunarım.
Süleyman Demirel
Cumhurbaşkanı
BAŞKAN – Bilgilerinize sunulmuştur.
Diğer tezkereyi okutuyorum:
4. – Fransa’ya gidecek olan Kültür Bakanı M. İstemihan Talay’a, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Hasan Hüsamettin Özkan’ın vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1466)
6 Mayıs 1998
Türkiye Büyük Millet Meclisi Bakanlığına
Görüşmelerde bulunmak üzere, 7 Mayıs 1998 tarihinde Fransa'ya gidecek olan Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın dönüşüne kadar; Kültür Bakanlığına, Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan'ın vekâlet etmesinin, Başbakanın teklifi üzerine uygun görülmüş olduğunu bilgilerinize sunarım.
Süleyman Demirel
Cumhurbaşkanı
BAŞKAN – Bilgilerinize sunulmuştur.
Diğer tezkereyi okutuyorum:
5. – Kazakistan Cumhuriyetine gidecek olan Devlet Bakanı Ahat Andican’a, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Işılay Saygın’ın vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1467)
6 Mayıs 1998
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) VIII inci Bakanlar Konseyi Toplantısına katılmak üzere, 8 Mayıs 1998 tarihinde Kazakistan Cumhuriyetine gidecek olan Devlet Bakanı Prof.Dr.Ahat Andican'ın dönüşüne kadar; Devlet Bakanlığına, Devlet Bakanı Işılay Saygın'ın vekâlet etmesinin, Başbakanın teklifi üzerine, uygun görülmüş olduğunu bilgilerinize sunarım.
Süleyman Demirel
Cumhurbaşkanı
BAŞKAN – Bilgilerinize sunulmuştur.
Diğer bir tezkereyi okutuyorum :
6. – Yunanistan’a gidecek olan Millî Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı İsmet Sezgin’e, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Mehmet Batallı’nın vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1468)
7 Mayıs 1998
Türkiye Büyük Millet Mecl
isi BaşkanlığınaBatı Avrupa Birliği (BAB) Dışişleri ve Savunma Bakanları Konseyi İlkbahar Toplantısına katılmak üzere, 10 Mayıs 1998 tarihinde Yunanistan'a gidecek olan Millî Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı İsmet Sezgin'in dönüşüne kadar; Millî Savunma Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığına, Devlet Bakanı Mehmet Batallı'nın vekâlet etmesinin, Başbakanın teklifi üzerine, uygun görülmüş olduğunu bilgilerinize sunarım.
Süleyman Demirel
Cumhurbaşkanı
BAŞKAN – Bilgilerinize sunulmuştur.
Diğer bir
tezkereyi okutuyorum :7. – Kazakistan Cumhuriyetine gidecek olan Devlet Bakanı Metin Gürdere’ye, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Yücel Seçkiner’in vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1469)
7 Mayıs 1998
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) Zirvesine katılmak üzere, 10 Mayıs 1998 tarihinde Kazakistan Cumhuriyetine gidecek olan Devlet Bakanı Metin Gürdere'nin dönüşüne kadar; Devlet Bakanlığına, Devlet Bakanı Yücel Seçkiner'in vekâlet etmesinin, Başbakanın teklifi üzerine, uygun görülmüş olduğunu bilgilerinize sunarım.
Süleyman Demirel
Cumhurbaşkanı
BAŞKAN – Bilgilerinize sunulmuştur.
Diğer bir tezkereyi okutuyorum :
8. – Amerika Birleşik Devletlerine gidecek olan Devlet Bakanı Mehmet Salih Yıldırım’a, dönüşüne kadar, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Rüştü Taşar’ın vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1470)
7 Mayıs 1998
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Görüşmelerde bulunmak üzere, 11 Mayıs 1998 tarihinde Amerika Birleşik Devletlerine gidecek olan Devlet Bakanı Prof. Dr. Salih Yıldırım'ın dönüşüne kadar; Devlet Bakanlığına, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar'ın vekâlet etmesinin, Başbakanın teklifi üzerine, uygun görülmüş olduğunu bilgilerinize sunarım.
Süleyman Demirel
Cumhurbaşkanı
BAŞKAN – Bilgilerinize sunulmuştur.
Diğer bir tezkereyi okutuyorum :
9. – İsviçre’ye gidecek olan Sağlık Bakanı Halil İbrahim Özsoy’a, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Cavit Kavak’ın vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1471)
7 Mayıs 1998
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Dünya Sağlık Öngütü 51 inci Genel Kuruluna katılmak üzere, 11 Mayıs 1998 tarihinde İsviçre'ye gidecek olan Sağlık Bakanı Halil İbrahim Özsoy'un dönüşüne kadar; Sağlık Bakanlığına, Devlet Bakanı Cavit Kavak'ın vekâlet etmesinin, Başbakanın teklifi üzerine, uygun görülmüş olduğunu bilgilerinize sunarım.
Süleyman Demirel
Cumhurbaşkanı
BAŞKAN – Bilgilerinize sunulmuştur.
Diğer tezkereyi okutuyorum:
10. – Malta’ya gidecek olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nami Çağan’a, dönüşüne kadar, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel’in vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1472)
7 Mayıs 1998
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Sosyal Güvenlikten Sorumlu Avrupa Bakanları 7 nci Konferansına katılmak üzere, 11 Mayıs 1998 tarihinde Malta'ya gidecek olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Nami Çağan'ın dönüşüne kadar; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in vekâlet etmesinin, Başbakanın teklifi üzerine, uygun görülmüş olduğunu bilgilerinize sunarım.
Süleyman Demirel
Cumhurbaşkanı
BAŞKAN – Bilgilerinize sunulmuştur.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığının bir tezkeresi vardır; okutuyorum:
11. – Yunan Parlamentosunun vaki davetine, TBMM’yi temsilen icabet edecek Parlamento heyetinde yer alacak milletvekillerine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/1473)
6 Mayıs 1998
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna
Yunan Parlamentosunun vaki davetine istinaden, Türkiye Büyük Millet Meclisini temsilen 5 kişilik bir Parlamento heyetinin, 14-16 Mayıs 1998 tarihleri arasında Selanik'te yapılacak ve güneydoğu Avrupa ülkelerinin genç parlamenterleri arasında diyalog geliştirmeyi amaçlayan Güneydoğu Avrupalı Genç Parlamenterler Konferansına icabet etmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dışilişkilerinin Düzenlenmesi Hakkındaki 3620 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca Genel Kurulun 1 Şubat 1998 tarih ve 74 üncü Birleşiminde kabul edilmiştir.
Adı geçen kanunun 2 nci maddesi uyarınca, heyetimizi oluşturmak üzere siyasî parti gruplarınca bildirilen üyelerimizin isimleri Genel Kurulun bilgilerine sunulur.
Uluç Gürkan
Türkiye Büyük Millet Meclisi
Başkanı Vekili
Tuncay Karaytuğ Adil Aşırım
(Adana) (Iğdır)
Ufuk Söylemez İsmail Yılmaz
(İzmir) (İzmir)
Fırat Dayanıklı
(Tekirdağ)
BAŞKAN – Bilgilerinize sunulmuştur.
İki adet Meclis araştırması önergesi vardır; sırasıyla okutuyorum:
C)GENSORU, GENEL GÖRÜŞME, MECLİS SORUŞTURMASI VE MECLİS ARAŞTIRMASI ÖNERGELERİ
1. – Balıkesir Milletvekili Ahmet Bilgiç ve 24 arkadaşının, zeytinyağı üreticilerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/256)
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Tarım ürünleri arasında bulunan zeytin ve onun ürünü olan zeytinyağı, 1997-1998 döneminde, Hükümetimiz tarafından, maliyet ve enflasyon gözardı edilerek fiyat tespiti yapılmış ve üretici perişan edilmiştir.
1996-1997 üretim sezonunda 5 asit zeytinyağı 1 kilogram fiyatı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 210 bin kg/TL maliyete karşılık 280 bin kg/TL taban fiyat ilan edilmiş ve DFİF kredisi ile Zeytinyağı Üreticiler Birliği olan TARİŞ'e (100 milyon dolar) bugünkü kurla yaklaşık 24,6 trilyon TL civarında düşük faizli kredi sağlanmıştır.
2 milyonluk bir kitle olan çiftçi ve ailelerini ilgilendiren zeytin tarımında, çalışanların emeği korunmuştur. 1997-98 üretim yılında ise 410 bin kg/TL maliyetle üretilen zeytinyağına, 290 bin kg/TL fiyat verilmiştir.
Enflasyonun yüzde 100'lerde seyrettiği ülkemizde, yüzde 3 enflasyon hesap edilerek bu fiyatın verilmesi hangi ekonomik verilere, hangi vicdana göre hesaplanmıştır. Bunu izah etmek mümkün değildir.
Destekleme dahilinde bulunan tüm tarım ürünlerinde (incir, üzüm, tütün, pamuk, çay, fındık vb) taban fiyatı tespit edilirken maliyet ve enflasyon hesabı yapılmış, yüzde 80-120 arasında değişen oranlarda taban fiyatı tespit edilmiş olmasına rağmen, zeytinyağı üretiminde maliyetlerin artış oranını yüzde 3, yani yaklaşık olarak sıfır kabul etmek neye göre izah edilebilir.
Bakkal ve marketlerde 800 bin-1 milyon 100 bin kg/TL arasında satılan zeytinyağı, Hükümetimizin vermiş olduğu 290 bin kg/TL fiyat nedeniyle üreticiden 250 bin-270 bin kg/TL civarında fiyat teklif eden bir avuç tüccarın insafına terk edilmiştir.
50, 100, 150 ve 200 yıllık zeytinyağı ağaçlarını korumak ve zeytinciliğin gelişimini sağlamak için çıkarılan kanun (4068 sayılı ve 8.3.1995 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan) ile zeytinyağı ağacını kesmek ve gerekli bakımı üreticinin yapmadığı hallerde suç teşkil edeceği kanunda belirtilmiştir. Bu kanun hükmü ortada iken, yüzde 50 zarar eden üretici, bu zeytin ağaçlarını nasıl bakıp koruyacaktır.
Zeytinyağı, gelişmiş ülkelerde besin değerinin yanında, en önemlisi, insan sağlığı açısından bilim adamlarınca tespit edilmiş olan faydaları dolayısıyla kişi başına yıllık tüketimi ortalama 12 kg/yıl iken, ülkemizde ise 0,8 kg/yıldır. Bunun nedenleri ç
oktur.Ancak;
1. Zeytinyağı tanıtımını devlet politikası haline getirip gerekli tanıtım TRT veya diğer yayın organları -süt ve mercimekte olduğu gibi- vasıtasıyla yapılması gerekirken yapılmamış olması;
2. Zeytinyağı üretim ve tüketiminin planlı bir şekilde desteklenip ve teşvik edilememiş olması;
3. Hükümetlerin değişmesine göre zeytinyağı politikasının değişmiş olması.
Netice itibariyle, Türkiye'nin esaslı bir zeytinyağı politikasının olmadığından dolayı, zeytinyağı üreticisi perişan olmaktadır.
19
91 ve 1997 yıllarında, Doğru Yol Partisi Hükümetlerinin desteğiyle biraz istikrar kazanan zeytinyağı fiyatları ve doğru politikalarin, 55 inci Hükümet tarafından, anlamakta herkesin güçlük çekeceği oranda tersyüz edildiği bir gerçektir.Avrupa ülkelerinde, üreticiye, AB tarafından oluşturulan fondan, yaklaşık kilogram maliyeti kadar üreticiye direkt destek sağlanmaktadır. Ülkemizde de, zeytinyağı üreticisine, hükümetlerin değişmesiyle değişmeyen destek ve teşviklerin uygulanabileceği bir destek ve teşvik uygulamasının sağlanabilmesi ve devlet politikasının tespit edilmesi için Meclis araştırması yapılmasını, hem 2 milyon zeytin üreticisi çiftçimizin hem de ülke ekonomisine sağlayacağı 200 bin ton zeytin ve zeytinyağının yanında, 800 milyon - 1 milyar dolarlık millî ekonomiye katkısının devamlılığını sağlamak için gerekli görüyoruz. Bu nedenle, konunun tüm boyutlarıyla incelenmesi ve araştırılmasını sağlamak için, Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 üncü maddesi gereğince, Meclis araştırma önergemizin kabulü
nü saygılarımızla arz ederiz.1. Ahmet Bilgiç (Balıkesir)
2. Saffet Arıkan Bedük (Ankara)
3. Nahit Menteşe (Aydın)
4. Mustafa Çiloğlu (Burdur)
5. Abdülbaki Ataç (Balıkesir)
6. Zeki Ertugay (Erzurum)
7. Mehmet Gözlükaya (Denizli)
8. Ünal Erkan (Ankara)
9. Necmettin Dede (Muş)
10. Cihan Paçacı (Elazığ)
11. Hacı Filiz (Kırıkkale)
12. Ertuğrul Eryılmaz (Sakarya)
13. Cemil Erhan (Ağrı)
14. Rıza Akçalı (Manisa)
15. Osman Çilsal (Kayseri)
16. Hayri Kozakçıoğlu (İstanbul)
17. Tahsin
Irmak (Sıvas)18. Abdullah Aykon Doğan (Isparta)
19 . Hasan Karakaya (Uşak)
20 . Mahmut Nedim Bilgiç (Adıyaman)
21 . Yusuf Bacanlı (Yozgat)
22 . Necati Çetinkaya (Konya)
23 . Turhan Güven (İçel)
24 . Ufuk Söylemez (İzmir)
25. Cevdet Aydın (Yalova)
BAŞKAN – Bilgilerinize sunulmuştur.
Önerge, gündemde yerini alacak ve Meclis araştırması açılıp açılmaması konusundaki öngörüşme, sırasında yapılacaktır.
Şimdi, ikinci Meclis araştırması önergesini okutuyorum:
2. – Antalya Milletvekili Yusuf Öztop v
e 21 arkadaşının, Emlakbankın zarar etmesinin nedenlerinin araştırılarak sorumlularının ortaya çıkarılması ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/257)Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Aylardan beri basında Emlakbank ile ilgili görevden almalar, istifalar, usulsüz kredi haberleri ve yorumları yer almaktadır. Bir kamu bankası olan Emlakbank daha önce de Engin Civan, Selim Edes skandallarıyla kamuoyunun dikkatini üzerinde toplamıştı.
Yönetime gelen her siyasî iktidar, Emlakbankın yönetimini değiştirmiştir. Sadece son on yılda 8 genel müdür ve 8 ayrı yönetim değişikliği yapılmıştır.
Getirilen yönetimler, belli sayıdaki inşaat şirketleriyle inşaat sözleşmeleri yapmış, sözleşme yapan inşaat müteahhitlik şirketleri çok kazanırken, hatta birkısmı banka sahibi olurken, Emlakbank zarar etmekten kurtulamamıştır.
Bankanın durumu zaman zaman çeşitli mercilerce incelemeye alınmıştır.
Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, Bankalar Yeminli Murakıpları bir raporlarında, "...halen yürümekte olan projelerde satış yoluyla finans sağlanıncaya kadar yeni projelere girilmemesi..." önerilmesine; yine, Yüksek Denetleme Kurulunun bir inceleme raporunda yılda ortalama 5 500 konut satışı gerçekleştiğine, tüm konutlar satılsa bile, banka zararının 46,4 trilyon olacağı, İzmir Mavişehir 2 nci Etap İnşaat Sözleşmesinin banka aleyhine olduğu, konutdışı yapılan lüks inşaatların banka zararını artırdığı bildirilmiş olmasına rağmen, yönetimlerce uyarılar dikkate alınmayarak banka aleyhine olabilecek kararlar alınmış, sözleşmeler imzalanmış, paralar ödenmiştir.
Bir örnek vermek gerekirse; 1994 yılında çeşitli projelerle ilgili olarak sözleşmeler yapılmıştır. Aynı yıl, yüksek nitelikli konutlar için Resmî Gazetede yayımlanan baz maliyet 4 178 500 TL metrekare olarak belirlenmesine rağmen, bu sözleşmelerde yer alan baz maliyet 6 milyon 908 bin TL/metrekare olarak kabul edilmiştir. Açıkça görüldüğü gibi, sözleşmede, banka yönetimince kabul edilen baz maliyet Resmî Gazetede yayımlanan baz maliyetten yüzde 67 oranında daha yüksektir.
Emlakbankın son genel müdürü Erdin Arı'nın açıklamalarından, banka zararının 12,7 trilyon olduğunu bu zararın daha da artabileceğini öğreniyoruz.
Halen Genel Müdür görevinde bulunan ve Engin Civan'ın Genel Müdür Yardımcılığını yapmış olan Erdin Arı'nın, Uluslararası Turizm ve Ticaret Merkezi inşaatı ESKA işlemi nedeniyle Genel Müdür Yardımcılığı döneminde soruşturma geçirdiği ve hakkında düzenlenen rapora göre, Türk Ceza Kanununun 240 ıncı maddesine göre işlem yapılması istendiği; yine, Erdin Arı aleyhinde, Kıbrıs'ta bulunan ve yönetim kurulu üyesi olduğu KARPAZ Limited Şirketine sıfatını gizleyerek haksız ve usulsüz kredi açtırdığı gerekçesiyle, Bankalar Kanununun 41/2-a maddesi gereğince, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığınca ihbarda bulunulduğu, kademe ilerleme cezası verildiği; yine, Erdin Arı aleyhine, Ataköy Sahil Şeridi-Demir Limited Şirketiyle banka zararına yol açan sözleşme düzenlemesi nedeniyle soruşturma açıldığı, bu soruşturma sonucunda kınama cezası verildiği; ancak, zamanaşımı nedeniyle uygulanmadığı ileri sürülmektedir.
Yüksek Denetleme Kurulu ve bankalar yeminli murakıbı raporlarının olumsuz değerlendirmesine ve bankanın 25 bin stok konutu bulunmasına rağmen, fesih aşamasına gelen Mavişehir 2 nci Etap inşaatlarının yeniden başlatılması, Anasol-D Hükümetinin, bankanın konut işinden çekilmesi tavsiyesine rağmen, Ankara Lodumlu'da, işin kat karşılığı olarak verilmesi, Antalya'da karides üreten PALMAR isimli şirkete, ilk ekspertiz raporunda değeri 600 milyar olduğu halde, yeni bir ekspertiz raporu hazırlatılarak, usulsüz 5 milyon dolar kredi verilmesi, bankacılıkla ilgisi bulunmayan bazı siyasî yakınlarının yurt dışında görevlendirilmesi, belli kişilere kredi verme girişimleri, yeni Genel Müdürün icraatlarından bazıları.
Çok tartışılacak bu icraatlardan sonra, Genel Müdür Erdin Arı'nın "...devletteki birtakım insanları tanımak benim bundan sonraki hayatımda belirleyici olabilir. Bu görevimde başarılı olacak kadar bir süre kalabilirsem, daha sonra özel sektördeki çalışmalarımda, burada kurduğum kontaktlar kazancım olacaktır. Yani, ben, Emlak Bankasından beşerî sermaye kazanacağım. Bir sıçrama tahtası ise, evet, bu amacın güdüldüğü de söylenebilir" sözü, daha büyük bir anlam kazanıyor.
Tüm bu nedenlerle, Emlakbankın içine düşürüldüğü bu durumun sebepleri ve sorumlularının tespiti, alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasını saygılarımızla arz ederiz.
1. Yusuf Öztop (Antalya)
2. Celal Topkan (Adıyaman)
3. Ayhan Fırat (Malatya)
4. Mustafa Yıldız (Erzincan)
5. Orhan Veli Yıldırım (Tunceli)
6. Veli Aksoy (İzmir)
7. Zeki Çakıroğlu (Muğla)
8 . Hilmi Develi (Denizli)
9. M. Cevdet Selvi (İstanbul)
10. Mustafa Kul (Erzincan)
11. Metin Arifağaoğlu (Artvin)
12. Atilâ Sav (Hatay)
13. Fatih Atay (Aydın)
14. Erdoğan Yetenç (Manisa)
15. Bekir Kumbul (Antalya)
16. Mahmut Işık (Sıvas)
17. Algan Hacaloğlu (İstanbul)
18. Ali Topuz (İstanbul)
19. Ahmet Güryüz Ketenci (İstanbul)
20. Haydar Oymak (Amasya)
21. Bülent Tanla (İstanbul)
22. Birgen Keleş (İzmir)
BAŞKAN – Bilgilerinize sunulmuştur.
Önerge gündemde yerini alacak ve Meclis araştırması açılıp açılmaması konusundaki öngörüşmeler, sırasında yapılacaktır.
Bir Meclis soruşturması önergesi vardır, önerge bastırılıp sayın üyelere dağıtılmıştır.
Meclis soruşturması önergesini okutuyorum:
3. – Sakarya Milletvekili Ertuğrul Eryılmaz ve 55 arkadaşının, devlete ait pul, zarf ve etiketleri özel amaçlarla kullanmak suretiyle TÜGSAŞ’ı haksız ve keyfi olarak zarara uğrattığı ve bu eyleminin Türk Ceza Kanununun 240 ıncı maddesine uyduğu iddiasıyla Devlet eski Bakanı Mustafa Rüştü Taşar hakkında Meclis soruşturması açılmasına ilişkin önergesi (9/20)
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
1. 6.3.1992 tarih, 06-07341 sayılı ve Başbakan Süleyman Demirel imzalı, Türkiye Büyük Millet Meclisine hitaplı yazı ekindeki rapor, "Dönemin Devlet Bakanı Mustafa Taşar'ın, o günkü para değeri itibariyle TÜGSAŞ'ı, (kamuyu) 135 415 486 TL zarara soktuğu belirlenmiştir." Zarar, kamuya ait pul, zarf ve etiketlerin kamu hizmetleri dışında, özel-siyasî amaçlar için tüketilmesi biçiminde gerçekleşmiştir.
2. Olay, 25.3.1992 tarih ve (9/5) sayılı soruşturma önergesı ile Anayasanın 100 üncü maddesi kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisine getirilmiş, oluşturulan Komisyon "TCK 240 ıncı maddesi hükmünde tanımlanan suçun teşekkül ettiği, Bakanın Yüce Divana sevki gerektiği" sonucuna varmıştır.
3. Dönemin Parlamento Başkanı, Anayasanın 96 ncı maddesinde öngörülen "ancak, karar yetersayısı hiçbir şekilde 1/4'ünün bir fazlasından az olamaz" hükmünü değerlendirmeksizin, Yüce Divana sevk için aranan vasıflı çoğunluğun oluşmadığı düşüncesi ile "Yüce Divana sevk etmeme" kararının oluştuğu sonucuna varmıştır.
4. TBMM'nin 16.4.1998 tarih ve 78 inci Birleşiminde "sonuçlandırılmış soruşturma konularının yeterli sayıda imza ile yeniden gündeme getirilebileceği" aksi yöndeki usulî itirazlara rağmen, Başkanlık tutumu oylanarak, benimsenmiştir. Öyle ki, Başkanlık, tutumunun gerekçesi olarak: "Kendisine intikal eden yazı ve önergeler üzerindeki inceleme yetkisinin yazı üslubu ve Anayasa ve İçztüzükte belirtilen şeklî şartlar bakımından mümkün olduğu, bunun dışında, önergenin içeriği ile ilgili bir inceleme ve yorum yetkisi bulunmadığı; dolayısıyla, soruşturma önergesinin içeriğinin değerlendirmesini yapmaya yetkili tek makamın TBMM Genel Kurulu olduğu açıklanmıştır" ifadelerini kullanmıştır. (Bkz. TBMM TD, B
. 78-16.4.1998)5. Yüce Parlamento, oluşturduğu yeni usul gereği, Bakanın sözü geçen eylemini, başkaca herhangi bir veriye gerek kalmadan soruşturmak durumundadır. Kaldı ki, aynı olay sebebiyle, Bakanın sorumlu olduğu hususu, Y4HD'nin 27.5.1997 t. 7058-1 1345-E/K sayılı yeni kararı ile ortaya çıkmıştır. Kararda "davacı TÜGSAŞ Genel Müdürlüğünce, davalı Mustafa Taşar'ın sorumluğu olduğu Devlet Bakanlığı ihtiyaçlarında kullanılmak üzere alınan pul, zarf ve etiketlerin resmî işler dışında, siyasî amaçlı propaganda için kullanıldığı ileri sürülerek yapılan harcamaların tahsili istenmiştir.
Olayla ilgili müfettiş soruşturması ve diğer davalıların yargılandıkları ceza davasında dinlenen tanıkların, davacının iddiasını doğrular nitelikte beyanlarda bulundukları ve harcamaların büyük bir bölümünün özellikle seçimler öncesi döneme rastladığı dikkate alındığında, davalı Mustafa Taşar'ın sorumluluğuna karar vermek gerekirken, onun yönünden de davanın reddedilmiş olması bozma nedenidir" denmektedir.
Türk Ceza Kanunu
240 ıncı maddede tanımı yapılan görevi kötüye kullanma suçunu oluşturan eylemin tahkiki, önceki Devlet Bakanı Sayın Mustafa Taşar'ın, Anayasanın 100 ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 107 nci maddesi hükümleri çerçevesinde soruşturulması, öngörülen Parlamento işlemlerinin kurulması Yüksek Başkanlığa arz ve talep olunur.Saygılarımızla.
Ertuğrul Eryılmaz Y. Fevzi Arıcı
Sakarya İçel
Mustafa Kemal Aykurt Mehmet Gözlükaya
Denizli Denizli
Turhan Güven Cemil Erhan
İçel Ağrı
Zeki Ertugay Salih Sümer
Erzurum Diyarbakır
İsmet Attila Tayyar Altıkulaç
Afyon İstanbul
Hayri Kozakçıoğlu Kadir Bozkurt
İstanbul Sinop
Mehmet Gölhan Bekir Aksoy
Ankara Çorum
Haluk Yıldız Necmettin Cevheri
Kastamonu Şanlıurfa
Mehmet Sağlam Necmi Hoşver
Kahramanmaraş Bolu
İsmail Kalkandelen Yusuf Bahadır
Kocaeli Trabzon
Nevfel Şahin Mehmet Fevzi Şıhanlıoğlu
Çanakkale Şanlıurfa
Saffet Kaya Tahsin Irmak
Ardahan Sıvas
Şerif Çim Mehmet Ali Yavuz
Bilecik Konya
Yusuf Bacanlı Hacı Filiz
Yozgat Kırıkkale
Abdülbaki Ataç Ahmet Bilgiç
Balıkesir Balıkesir
Mustafa Dedeoğlu Turhan Tayan
Muğla Bursa
Ünal Erkan Mehmet Halit Dağlı
Ankara Adana
Nevzat Ercan Necati Çetinkaya
Sakarya Konya
Saffet Arıkan Bedük Doğan Baran
Ankara Niğde
Nevzat Köse Mahmut Nedim Bilgiç
Aksaray Adıyaman
Ali Rıza Gönül Mustafa Çiloğlu
Aydın Burdur
İlyas Yılmazyıldız Ahmet Sezal Özbek
Balıkesir Kırklareli
Nihan İlgün M. Sabri Güner
Tekirdağ Kars
Ahmet Uyanık Mehmet Selim Ensarioğlu
Çankırı Diyarbakır
İrfettin Akar H. Ufuk Söylemez
Muğla İzmir
Hasan Ekinci Ali Şevki Erek
Artvin Tokat
Rıza Akçalı Cihan Paçacı
Manisa Elazığ
Hayri Doğan Ümran Akkan
Antalya Edirne
BAŞKAN – Bilgilerinize sunulmuştur.
Gündemin "Özel Gündemde Yer Alacak İşler" kısmına geçiyoruz.
IV. – GENSORU, GENEL GÖRÜŞME, MECLİS SORUŞTURMASI VE
MECLİS ARAŞTIRMASI
A) ÖNGÖRÜŞMELER
1. – Zonguldak Milletvekili Ömer Barutçu ve 59 arkadaşının, İstanbul - Kurtköy Havaalanı ihalesi için hazırlanmış olan protokol hükümlerini dikkate almadan ihalenin NATO ENF Dairesi tarafından gerçekleştirilmesini sağlamak suretiyle görevini kötüye kullandığı ve bu eyleminin Türk Ceza Kanununun 240 ıncı maddesine uyduğu iddiasıyla Başbakan A. Mesut Yılmaz hakkında Meclis soruşturması açılmasına ilişkin önergesi (9/18)
BAŞKAN – Genel Kurulun, 5.5.1998 tarihli 85 inci Birleşiminde alınan karar gereğince, bu kısmın 1 inci sırasında yer alan, Zonguldak Milletvekili Ömer Barutçu ve 59 arkadaşının, İstanbul - Kurtköy Havaalanı ihalesi için hazırlanmış olan protokol hükümlerini dikkate almadan ihalenin NATO ENF Dairesi tarafından gerçekleştirilmesini sağlamak suretiyle görevini kötüye kullandığı ve bu eyleminin Türk Ceza Kanununun 240 ıncı maddesine uyduğu iddiasıyla Başbakan Mesut Yılmaz hakkında Anayasanın 100 üncü ve İçtüzüğün 107 nci maddeleri uyarınca bir Meclis soruşturması açılmasına ilişkin önergesinin görüşmelerine başlıyoruz.
Bu görüşmelerde, sırasıyla, önergeyi verenlerden ilk imza sahibine veya onun göstereceği bir diğer imza sahibine, şahısları adına üç üyeye ve son olarak da hakkında soruşturma istenilmiş bulunan Başbakan Mesut Yılmaz'a söz verilecektir.
Konuşma süreleri 10'ar dakikadır.
Meclis soruşturması önergesi, Genel Kurulun 22.4.1998 tarihli 80 inci Birleşiminde okunmuş ve bastırılarak sayın üyelere dağıtılmıştır; bu nedenle, soruşturma önergesini tekrar okutmuyorum.
Şahısları adına söz alan milletvekillerinin isimlerini okuyorum: Kocaeli Milletvekili Bülent Atasayan, Zonguldak Milletvekili Ömer Barutçu, Erzin
can MilletvekiliTevhit Karakaya.İlk üç sırada bu arkadaşlarımız bulunmaktadır.
İlk söz, önerge sahibi olarak, Sayın Ömer Barutçu'nun.
Buyurun Sayın Barutçu. (DYP sıralarından alkışlar)
Önerge sahibi olarak, konuşma süreniz 10 dakikadır.
ÖMER BARUTÇU (Zonguldak) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın Başkan, Yüce Meclisin değerli üyeleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
İstanbul Kurtköy Havaalanı altyapı işlerinin ihalesi sırasında, Türk Ceza Kanununun 240 ıncı maddesine aykırı hareket ettiği ve devleti trilyonlarca lira zarara uğrattığı gerekçesiyle, Başbakan Sayın Mesut Yılmaz hakkında verdiğimiz soruşturma önergesi üzerinde, önerge sahibi olarak söz almış bulunuyorum.
Sözlerimin hemen başında, özellikle bir hususu dile getirmek istiyorum: Bu soruşturma önergemizin siyasî hiçbir yanı yoktur. Bu konuda iki defa basın toplantısı yapıldı, çeşitli vesilelerle konuyu kamuoyuna aktardık, hiçbir cevap alamadık; onun için, Yüce
Meclisin huzuruna getirmeyi bir görev bildik. Önergede ifade edilen konular, tamamen hakikatlere dayalıdır. Ayrıca, bu önergede iddia ettiğimiz hususların hiçbirine hayır demek mümkün değildir; emin olunuz, eksiği vardır, fazlası yoktur.Kurtköy Havaalanıyla ilgili olarak, 7.10.1996 tarihinde, Savunma Sanayii İcra Komitesi bir karar almıştır. Bu karar çerçevesinde, önergede de ifade edildiği üzere, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, DHM ve DLH arasında bir protokol, 24.10.1996 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir. Protokolün altında, Savunma Sanayii Müsteşarı, DLH Genel Müdürü, DHM Genel Müdürü ve zamanın Ulaştırma ve Millî Savunma Bakanlarının imzaları bulunmaktadır.
Sayın Başkan, değerli üyeler; bir önceki 96/8 sayılı Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı ve buna dayalı protokol niye değiştirildi; niye bir kenara itildi? Dönüp, Sayın Yılmaz'ın imzasını taşıyan, 10 Kasım 1997 gün ve 12 sayılı karara bakıyoruz; işin tek gerekçesi, projeyi hızlandırmak... Yani, bugüne kadar, Bodrum, Isparta ve birçok havaalanını, pekçok havaalanını başarıyla bitiren DLH Genel Müdürlüğünün yavaş olduğuna nasıl karar verebiliyorsunuz? Kararınızda "bu konuda gerekli teknik bilgi ve tecrübeye sahip olan NATO ENF Dairesince gerçekleştirilmesine" diyorsunuz. Yani, DLH'nın, NATO ENF Dairesinden daha az mı tecrübeli olduğunu söylüyorsunuz? Bunu nasıl söylersiniz? Tabiî, sizin amacınız başka...
Sayın Başbakan Mesut Yılmaz, 1998/2 sayılı İcra Komitesi kararı esas alınarak, havaalanı inşaatına ilişkin mühendislik ve bununla ilgili tüm faaliyetleri bir müşavirlik firmasına, ücret karşılığı yaptırmıştır. Bu işler, zaten, iptal edilen protokolde belirtilmişti ve bilabedel DLH tarafından yapılacaktı. Yalnız bunun için, bu müşavir firmaya 260 milyarın üzerinde para ödenmiştir. Protokol bir tarafa bırakılmasaydı, tabiî ki herhangi bir ücret ödenmeyecekti. Niçin ödendi; bunu anlamak mümkün değil.
Kurtköy Havaalanı keşifleri, protokol bir tarafa itilerek, henüz, Bayındırlık fiyatları açıklanmadan, hayalî olarak hazırlanmıştır; ancak, evdeki hesap çarşıya uymamıştır. 1998 yılı katsayısı, Bayındırlık ve İskân Bakanlığınca 1,73 olarak açıklanmıştır. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı fiyatları çıkmadan, hiçbir kamu kurumu ve başka bir kuruluş, hayalî 1998 rakamlarıyla ihale yapmaz, bir önceki yıla ait fiyatlar esas alınarak ihale yapılır. Nitekim, 1998 yılı fiyatlarının açıklandığı Mart 1998'e kadar devlette yapılan bütün ihaleler 1997 fiyatlarıyla yapılmıştır; çünkü, 1998 fiyatları ancak o tarihte ilan edilmiştir ve şunu önemle ifade ediyorum -burada eskiden Bayındırlık Bakanlığı yapmış milletvekili arkadaşlarımız vardır- bunun b
ir tek, ama bir tek örneği yoktur. Şu anda, Yüce Mecliste bulunan ve eskiden Bayındırlık Bakanlığı yapmış arkadaşlarımın, bu söylediğim konunun üzerinde hassasiyetle durmalarını, eksiği varsa buradan ifade etmelerini arz ediyorum.Sakın, bundan sonra buraya çıkıp da "Başbakanın özel talimatı yok" diye kimse bir ifadede bulunmasın; çünkü, Sayın Başbakanın, ocak ayı içerisinde "burada temel atacağım, ona göre hazırlıkları bitirin" talimatını verdiğini biliyorum. Sakın, bu k imse inkâr etmeye kalkışmasın; ikinci konuşmamda cevabını çok ağır alırsınız.
Neticede, bu protokol hiçe sayılmıştır. Protokoldeki usullerin değiştirilmesinde ülke ve hazine menfaatı olsa idi, biz burada bu önergeyi vermek yerine, protokolü yapanları tebrik ederdik. Ancak, böyle olmadı; devlet, bile bile trilyonlarca zarara uğratıldı. Değiştirilen komite kararıyla, her zaman olduğu gibi, haksız kazanç sağlanarak, devletin imkânları, birtakım seçilmiş müteahhitlere âdeta peşkeş çekildi.
Şimdi, polemik yapmadan, ne yapmışlar, onu, matematiksel olarak hesaplayalım: Daha önceki hükümet zamanında yapılan bu protokol ve yasa gereği, işin keşfi, DLH tarafından yapılıp ihale edilmek üzere Savunma Sanayii Müsteşarlığına -bir önceki protokolün gereği olarak- gönderilmiştir. Savunma Sanayii Müsteşarlığı bu protokolü almış ve bu protokolün gereği olarak yapmış olduğu keşifte, Kurtköy Havaalanının -bugünkü ihalesi yapılan kısmının- 7,5 trilyon liraya biteceğini keşif özetinde belirtmiş ve keşif özetini de Savunma Sanayii Müsteşarlığına göndermiştir.
(DYP sıralarından alkışlar) Savunma Sanayii Müsteşarlığına giden bu keşif, maksatlı olarak bir tarafa atılan protokolden sonra, yeni protokol gereği, NATO ENF Dairesi tarafından bir müşavir firmaya verilmiş; müşavir firma, bu keşfe, sadece ve sadece kuvvet santralı ve diğer elektrik imalatlarını ilave etmiştir, ki, bu ilaveyle 1998 fiyatlarıyla 7,5 trilyon liralık bu keşif, ancak 8 trilyon liraya çıkarılabilmiştir.Deniliyor ki "bu iş bir yılda bitirilecek." Biz, bunu 1998 yılı fiyatlarına getirelim 13,84 trilyon Türk Lirası eder, yani 1,73 katsayısını da buna koyarsak. İşin tenzilatını da haydi yüzde 15-20 gösterelim; bu iş 11, 72 trilyon Türk Lirasıdır. Buna, yıl içerisinde yüzde 10 da malzemeyi ilave edelim, en çok 12,2 trilyon liraya bu iş biter; yani, protokol bir tarafa atılmamış olsaydı, bunun -bir yılda bitmesi kaydıyla söylüyorum- devlete maliyeti 12,2 trilyon lira olacaktı. Şimdi, bu nereye çıkmış onu arz edeceğim.
Değerli milletvekilleri, iş, firmalardan teklif alma yöntemiyle 18,67 trilyon liraya ihale edilmiştir. Şimdi, Yüce Mecliste, devleti uğrattığınız zararı NATO ENF sözleşmesinde belirtilen fiyatlar ile Bayındırlık fiyatları arasındaki farkı; yani, keşif özetindeki 45-50 kalemden yalnız 6 kalemde, bu protokolun bir tarafa itilerek, başka bir protokolla ihalenin yapılmasından dolayı devletin zararı nedir, onları açık ve matematiksel olarak -biraz evvel ifade ettiğim gibi- Yüce Meclise arz edeceğim.
Yüce Meclisin değerli üyeleri; toprak malzeme temin edilerek dolgu yapılmasıyla ilgili olarak -nakliyesi dahil- Bayındırlık ile NATO ENF Dairesi sözleşmesinin fiyatları arasında 1 metreküpte 3 milyon TL fark var; binlerce metreküplük iş!.. Kırma taşla dolgu yapılmasında Bayındırlık fiyatları ile NATO ENF Dairesinin sözleşmesindeki fiyat arasında, 1 metreküpte 2 milyon Türk Lirası fark var. Stabilize dolgu yapılmasında DLH ile NATO ENF arasında, 1 metreküpte 2 milyon 300 bin TL fark var. Büz döşenmesinde 1 metrede fark 7 milyon 100 bin lira, asfalt tabakasında 1 tonda 9 milyon lira; jeotekstil ser
ilmesinde metrekarede 2 milyon 654 bin lira fark var. Şu anda 6 kalemde, mevcut keşifteki metrajlara göre, devletin aleyhine 5,5 trilyon TL fark doğmaktadır. Neden doğmaktadır; bir protokol bir tarafa itilerek, başka bir protokolle bir müşavir firmaya yeni keşif yaptırmaktan dolayı!..(Mikrofon otamatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN – Sayın Barutçu, daha sonra da konuşma hakkınız var; konuşmanızı tamamlayın efendim.
ÖMER BARUTÇU (Devamla) – Sayın Başkan, biraz evvel Sayın Bakan da burada konuştular. Bu kadar önemli bir konuda -müsamahanıza sığınarak- biraz evvel Sayın Bakana gösterdiğiniz müsamahayı bana da göstereceğinizi zannediyorum.
Teşekkür ederim.
BAŞKAN – Sayın Barutçu, müsaade ederseniz, benim, burada, müsamaha göstermek gibi bir yetkim yok. Arzu ederim, arkadaşlarımız, istediklerini söyleyebilsinler...
Sayın bakan burada 17 dakika konuştu. Bakanlar Kurulu üyelerinin cevap süreleri 20 dakikadır; İçtüzüğe uygundur. Buna rağmen, ben, konuşma uzamasın diye arada 10'ar dakikalık, 5'er dakikalık bölümler ayırmıştım; o sebeple, Sayın Bakanın konuşma süresi doldu gibi algıladınız; aslında, 20 dakikadır.
Siz, lütfen, konuşmanızı tamamlayın efendim.
ÖMER BARUTÇU (Devamla) – Sayın Başkan, tabiî, bir basket maçında dahi aradaki