TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ
KÜLTÜR SANAT VE YAYIN KURULU BAŞKANLIĞI
 

Türkiye Cumhuriyetinin  temeli kültürdür.

Mustafa Kemal Atatürk

 

          

TBMM

KÜLTÜR, SANAT VE YAYIN KURULU BAŞKANI SAYIN NEVZAT PAKDİL’İN

 15 ŞUBAT 2006 TARİHLİ KURUL TOPLANTISI  SONUÇLARINA İLŞKİN BASIN TOPLANTISI

 16 ŞUBAT 2006

 

Basınımızın güzide temsilcileri,

Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu’nun 2006 yılı faaliyetlerinin karara bağlandığı Kurul toplantımızın sonuçlarına ilişkin olarak düzenlediğimiz basın toplantısına hoş geldiniz.

Bildiğiniz gibi, TBMM’nin 85. açılış yıldönümünü idrak ettiğimiz ve “Millî Egemenlik Yılı” olarak kutladığımız 2005 yılı boyunca, Kurulumuz da görevler üstlenmiş ve yürüttüğü özverili çalışmalar neticesinde, Meclis-halk kaynaşmasına önemli katkılar sağlamıştır.

Yürüttüğümüz bu yoğun çalışmalar nedeniyle bir süredir gerçekleştiremediğimiz Kurul toplantımızı, 15 Şubat 2006 tarihinde gerçekleştirdik.

Değerli basın mensupları,

Gündemimizin öncelikli konusu, 2005 yılında ilk defa ihdas edilen “TBMM Millî Egemenlik Onur Ödülü”dür.

Millî Egemenlik Onur Ödülü Yönetmeliği gereğince bu ödülün, millî egemenlik ve demokrasi konularında ulusal ve uluslararası alanda yaptığı çalışmalar ile üstün başarı gösteren kişilere verilmesi öngörülmektedir.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl bu hükmü Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu ve Başkanlık Divanımız geniş yorumlayarak, millî egemenliğin temsili hususunu da dikkate almış ve ilk ödülü Prof. Dr. Gazi YAŞARGİL’e vermiştir.

 Ödülün ruhunu ve amacını oluşturan “millî egemenliğin temsili” hususunun, ilgili yönetmelik hükmünde daha açık yer almasını sağlayacak değişiklik üzerinde çalışmalar ayrıca devam etmektedir.

Değerli basın mensupları,

Millî Egemenlik Onur Ödülü ile ilgili dikkatinizi çekmek istediğimiz diğer bir husus başvuru süresi ile ilgilidir. Başvuru süresi 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren başlamış olup, 21 Mart 2006 Salı günü sona erecektir.

Onur Ödülü aday başvuruları TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu’na iletilecektir.

Dileyen vatandaşlarımız çalışmalarıyla kendileri aday olabileceği gibi, başkaları tarafından gösterilen adaylar da değerlendirmeye alınacaktır.

Başvuru ve değerlendirmeye ilişkin bilgilerin yer aldığı ödül yönetmeliği, TBMM ve Kurul web sayfalarından; ayrıca Millî Egemenlik web sayfasından ilân edilmektedir.

Kıymetli basınımızın, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Onur Ödülü’ne gerekli önemi vereceğine ve gerek başvuruların gerekse değerlendirme ve sonuç safhalarının halkımıza duyurulmasında önemli bir görevi yerine getireceğine inanıyorum. Gösterecekleri ilgi için kendilerine şimdiden teşekkür ediyorum.

Buradan kıymetli halkımıza da konuyla ilgili bir mesaj vermek istiyorum. Geçtiğimiz yıl Onur Ödülü’ne büyük bir ilgi gösterilmiş ve yüzlerce vatandaşımız aday olmuş veya aday gösterilmiştir.

Bu yıl da halkımızın, toplumumuzda aday gösterilmeye değer insanlarımızı veya kurumlarımızı hassasiyetle tespit ederek aday göstereceğine ve TBMM’nin vereceği bu önemli ödüle daha fazla ilgi göstereceğine eminiz.

Değerli basın mensupları,

Meclisimizin vereceği bir diğer ödül de, bildiğiniz gibi “TBMM Üstün Hizmet Ödülü”dür. Üstün Hizmet Ödülü, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Milletine, ulusal ve uluslararası düzeyde üstün hizmetlerde bulunanlara, Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlayanlara; halkın refahı, eğitimi, mutluluğu ve sosyal gelişimi için yararlı hizmetlerde bulunanlara verilecektir.

Bu ödülden amaç, vilayetlerimizde bireysel olarak halkımıza karşılıksız hizmeti amaç edinmiş ve sosyal, kültürel ve ekonomik açılardan bu yolda önemli katkılar sağlamış insanlarımızın ödüllendirilmesi ve teşvik edilmesidir.

Ödül adayları Vali, Kaymakam veya, Belediye Başkanı’nın teklifi ve İl Genel Meclisi’nin kararı ile belirlenmekte ve TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu’na bir yazı ile bildirilmektedir. Ayrıca, Milletvekillerimiz de ödüle doğrudan aday gösterebilmektedirler.

Üstün Hizmet Ödülü başvurularına ilişkin herhangi bir zaman ve sayı sınırı yoktur. Başvuru süreci hâlen devam etmektedir.

Kıymetli basın mensupları,

Kurul toplantımızda karar bağlanan diğer hususları da kısaca sizlerin bilgisine sunmak istiyorum.

Kurulumuz, yaptığı değerlendirme sonucunda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 86. yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilecek olan Millî Egemenlik Sempozyumları’nın, bu yıl Kırşehir ve İzmir illerimizde düzenlenmesini kararlaştırmıştır.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Karaman Türk Dil Bayramı, Yunus Emre’yi Anma Törenleri,

Erzurum, Sivas ve Amasya Kongreleri’nin kutlama yıldönümü törenleri,

Samsun 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları ve Hacı Bektaş-ı Veli’yi Anma Törenleri’ne katkı sağlamaya devam edeceğiz.

Yayın çalışmalarımız kapsamında değerlendirdiğimiz bir diğer konu da, Meclisimiz’in temel işlevi olan “Yasama” ve “Denetim” faaliyetleri olmuştur. “Yasama” ve “Denetim” faaliyetlerinin Meclis’te geçtiği aşamalar ve Meclis’in çalışma sistemi, bu faaliyetlerin içinde bizzat görev yapan uzmanlarımız tarafından uzmanlık tezi olarak bilimsel birer çalışma hâline getirilmiştir. Kurulumuz, bu tezlerden bazılarını yayın hâline getirme ve ilgililerin istifadesine sunma kararı almıştır. Sizlere birkaç örnek vermem gerekirse;

 -     “Anayasa’yı Değiştirme Süreci”

-     “İnsan Haklarını Koruma Mekanizması Olarak Parlamenter Denetim Yolları ve

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Örneği”

-     “Yasama Dokunulmazlığı”

-     “1982 Anayasası Kapsamında Af Kanunlarının Kabulünde Nitelikli Çoğunluk

 Aranmasıyla Ortaya Çıkan Sorunlar”

-     “Kanun Yapım Tekniği”

-     “Meclis Soruşturması”

-     “Özel Yasama Yöntemleri ve TBMM Örneği”

-     “Yasama Sürecinde Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Yeri ve Etkinliği”

 konulu çalışmaları örnek olarak sayabiliriz.

Yine yayın çalışmaları kapsamında ele aldığımız bir diğer konu da, Milletvekillerimiz ve tüm ilgilenenlerin istifadesine sunulmak üzere, insan sağlığının korunmasına yönelik olarak rehber kitaplar hazırlanmasıdır. Bu konuda Meclis Başkanlığımız ile Gazi Üniversitesi arasında bir protokôl imzalanmış ve TBMM Başhekimliğimiz ile Kurulumuz sekreteryası çalışmalara başlamıştır.

Değerli basın mensupları,

Kurlumuzun ilk toplantısına ilişkin olarak aldığımız kararlar konusunda sizlere bilgi verdik. Muhakkak ki bu faaliyetlerimiz, Meclis’in gerçek sahipleri olan milletimizin faydasına ve istifadesine yöneliktir. Çalışmalarımızın halkımıza duyurulması ayrıca büyük önem arz etmektedir. Bu konuda sizlerin üstlenmiş olduğu önemli görevin bilinciyle bize vermiş olduğunuz destekten dolayı sizlere teşekkür ediyoruz.

Katıldığınız için teşekkür eder hepinize iyi günler dilerim.

 

Teklif ve Önerileriniz için e-posta: kultur.sanat@tbmm.gov.tr 
  © 
Son Güncelleme: 06 Mart 2007